!! A dost !! >> Babiččin rozvoz jídel a další…
Tak tohle jsem prostě nemohl nevyzkoušet a neochutnat. Sedím si tak v hospodě u piva a protože nemám co sepisovat zkoumám ten internet náš vezdejší. Najednou reklama na facebooku a primárně na obrázku polívkárna. Rozvoz jídel a krásné sklenice na fotce. Klik a blik, koukám na to a zírám. 700 mililitrů polévky (vždy mne baví ta velká čísla označující v podstatě bežný obsah zavařovačky) s masem a nudlemi. Nějaké ty podrobnosti, nepříliš informativní obsah a rychlý pokus o dotaz telefonem. Na poprvé jsem se nedovolal. Napodruhé zjistil, že rozvoz zdarma ano, ale nejméně za objednávku 290,- kč. Na potřetí tedy objednávka a k polévce jsem si vybral milovaného králíčka na česneku se špenátem. K tomu bych raději brambory, ale nechtěl jsem více pokoušet osud (dodavatele).
Ten první impulz
Je to o polévce. Za tuto cenu a s daným obsahem dostanu sklenici parádního vývaru kdykoliv. Přesněji řečeno už to bude vývar speciální dvojitý a myslím, že klidně rovnou Demi Glace. Tedy vlastně ne polévka, ale parádička určená pro další vaření. Dost mne také zaujal na fotografii docela nesmyslý fakt. Že totiž maso i nudle jsou přímo v obsahu. Zatímco masu to jen prospěje, pak nudle jsou přesným opakem. To je asi jasné každému.
nabídka přímo od zdroje…
Něco kolem a koukolem
Rozvoz jídel stal se v posledních dvou letech doslova fenoménem. Bohužel. A to myslím vážně. Víte já obecně nemám nic proti tomuto systému. V USA je to spousty let naprostá samozřejmost. Jenomže tam si nikdo nedovolí zákazníka ošidit, nebo krmit šmejdem. V opačném případě velmi rycle skončí. Tady? Sleduji to téměř denně. Já sám moc neobjednávám. Tedy spíše téměř vůbec. Ovšem moji kolegové hodně. A to pak vidím. Občas vážně zírám. Za průměrnou stovku hamburger. Placatý, v žemli ze supermarketu a s masem propečeným skrz naskrz. To jsem si sám vyzkoušel a bohužel nezbývá než zkoušet více.
Doobjednávka za 290 peněz
Ale já jdu do tohoto náhodného objevu a je to opravdu výzva s velkým V. Porce tohoto jídla již má vylepšit moučník v podobě palačinky si představuji jako oběd ve slušné restauraci opět s ohledem k ceně. Ona totiž ta palačinka nic moc nepřidá. Je to korunová položka. Takže očekávám krásný kousek králíčka s listovým špenátem, vypečenou šťávou a hlavně opravdu křehkými bramborovými knedlíky. Nejhůře takovými, jaké připravuji já.
takže k tomu…
Průběh toho martýria
Objednáno v 19:14 – slib, že maximálně do 40-60. minut.
Příchozí hovor v 19:50 – dotaz na adresu kterou nedokáží najít na mapě. Oprava páč si ji paní špatně napsala.
Odchozí hovor v 20:37 – dotaz na stav servisu a dovozu, prý nějaké problémy s dohledáním adresy a už jde do toho, tedy vyjíždí.
Příchozí hovor ve 20:41 – pán mi oznamuje, že vyjíždí.
Příchozí hovor ve 20:59 – pán se opět dotazuje na adresu a neví kam má jet.
Servis v 21:22 – rovnou do hospody vběhnul udýchaný mladík a já mám k dispozici jídlo.
Příchozí dodaz na spokojenost v 21:56 – Já prozatím docela dost s králíkem ale ještě vyzkouším vývar.
Hurá? Ani moc ne!
>> Polévka je jednoznačně drůbeží a kachní. V krásné sklenici. Prostě balení na jedničku. Ve sklenici je hned na první pohled vidět opravdu silná vrtva tuku na povrchu. Podle jeho struktury hned hádám že ten vývar není hovězí. A opravdu. Drůbeží a brutálně kachní. To jsem si neobjednal, ale nic proti němu. Jen kdyby nebyl tak průměrný v chuti a hlavně strašně tučný. Nudle. Přesně jak jsem se obával. Na sračky a masa hovězího minimum. To celé je prostě špatně.
>> Králíček je v pohodě. I s tou cenou 290,- kč kdy je navíc přidán moučník. V jedné porci přední a zadní stehýnko se špenátem průměrné kvality dosti jemně sekaným, ale stále s přijatelnou strukturou. Ne pyré z mrazáku, ale i tak asi mražený byl. Knedlíky musím pochválit. Tak by měly vypadat a nebyla to žádná guma ze supermarketu.
>> Palačinka navíc, dosti tlustá ale celkem v pohodě. Namísto slibované angreštové marmelády na kterou jsem se těšil byla borůvková a moc dobrá. Celkově a na balené jídlo OK a nemám výhrady.
Resumé, takže pojďme počítat
Celé to začalo tou polévkou za 145 peněz !!! V mimořádně zajímavé sklenici. Já až druhý den doma při pokusu ohřát si druhou polovinu a neschopnosti to jíst přišel na důvod ceny. A zíral. Sklenice Le Parfait z francie stojí v šestikusové sadě rovných 19 euro! A je to paráda i kvalita. Chtěl bych jich mít doma právě tu sadu. Ale takto?!? Popravdě, kdyby ta polévka byla opravdu skvělá, tak si je postupne objednám do sady.
Králík na česneku a slanině v dodaném provedení a s palačinkou plus lahev (dvoulitrová) malinovky. To sedí. Cenově i kvalitou. Nebudu jim sahat do svědomí a soudit zda vážně koupili fajnového králíka namísto mraženého z tesca. Mně to chutnalo.
Mimochodem, chtěl jsem si objednat k polévce ten opravdu drahý telecí vídeňský řízek. Ale protože jsem smaženého a řízků přežraný, protože tohleto nechat ležet a nedej bože ohřívat je hloupé, nechal jsem to na možná příště.
Každopádně jsem se podíval na rozvozy jídel po Praze i například mém rodném Havířově. Cena dovozu je průměrně za 50,- kč. Podobná jídla opět průměrně: polévka do 30,- kč za porci. Dobře, tato byla dvojitá. Obecně bez započítané ceny obalu. Králík a podobně spíše do 200,- kč. Tady musím obal vychválit, protože skvělé hliníkové misky s izolací a ne nějaký polystyrén ze kterého vše co může vyteče.
Tak už jen obrázky narychlo a z tabletu
polívka ve skle a kolem bordel…
balení a kolem bordel…
detajl na sklenici – vedle už je ochranné víčko a na skle poklička, stačí zatlačit na vypouklinu uprostřed a povolí, dokonalost sama…
králíček na česneku a slanině – moje milované jídlo, můžo to pořád, stále, kdykoliv…
na talíř jsem odložil část pro kamaráda hospodského Pavla…
No a dost. Nějak se mi ani nechtělo do tohoto popisu. Ale myslel jsem že někoho možná zaujme. Objednávání jídel s dovozem téměř kamkoliv se opravdu stává fenoménem a musím přiznat, že i pro mne je milejší než návštěva restaurace. Já ale mám své důvody. Co vy? Jak to berete a využíváte?
Paradox
Navzdory a téměř ignorantsky vůč tomu vyznání jsem byl hned druhý den na škole vaření v opravdu fajnové restauraci. Tam se mi zalíbilo natolik (a ne poprvé), že jsem si domluvil další, tentokrát běžnou návštěvu zákazníka a už se moc těším na specialitky mistra kuchaře Jana Kvasničky. Jeho současné menu nabízí i mně dost na výběr, takže už aby to bylo.
Prozatím ale krásné dny skvělá den dětí 😀
MDMP
Přiznám se bez mučení, že i já objednávám jídlo domů tak dvakrát do měsíce, kdy na vaření není čas nebo se mi vařit prostě nechce.
Bereme jen od dvou firem, které jsme postupnou eliminací vybrali z toho kvanta dovážkových firem, které se v Opavě vyskytují. Základním atributem výběru byla kvalita jídla a neméně důležitým prvkem i jeho cena, tedy solidní poměr cena/výkon.
Jako víš co, proč si jídlo občas neobjednat?
Ale daleko víc využívám nabídky našeho skvělého řezníka, který prodává sekanou, ražniči, vepřovou plněnou rolku, grilovací klobásky a podobné dobroty jeho vlastní výroby. Fakt paráda, kterou ani není třeba nijak dochucovat, jen ji vrazíš do trouby, uděláš přílohu a máš oběd/večeři téměř bez práce. A cenově je to naprostý luxus.
S tím řezníkem to beru stejně. Ten co jsem popisovat nedávno u ossobuca je perfektní a s ohromnou nabídkou.Jejich česnekové zauzené klobásky na gril to je naprostá pecka.
Musím říct, že už jsem taky párkrát přemýšlel o dovážce jídla a následně navštívil weby s příslušnou nabídkou, ale nikdy mi ty ceny nepřišly adekvátní a navíc mě odrazuje ten fakt, že spoléhat se na dochvilnost rozvážky není moc rozumný, což evidentně nebylo rozumný ani v tvým případě. Možná je to ale daný tím, že nyní bydlím v Praze přímo na Andělu a mám tu fakt neskutečný množství možností, jak si zajistit kvalitní jídlo i s případnou přípravou vlastními silami do maximálně 30 minut za zlomek ceny dovážky. Do 5 minut od baráku mám tři supermarkety, tak 100 restaurací a desítky speciálek všeho druhu. Faktem ale je, že bych třeba v Olomouci odkud pocházím, nemohl takhle fungovat, i kdybych bydlel v samotným centru na Horním náměstí. Prostě to mám daný lokalitou, kde v současnosti žiju…
A s těma řezníkama to mám taky stejně. Zrovna dneska ráno jsem byl přes most na náplavce na farmářských trzích a koupil tam 300g jelení klobásu se švestkama.
Já byl dnes na náplavce taky. A tu klobásu jsem tam viděl. Ale koupil jsem raději od Plzeňáka u stánku Udírna. Na konci kde hrála kapela…
Každopádně ten článek výše měl být hlavně o zamyšlení nad kvalitou. Polévka hovězí a přitom z kachny, sklenice jako vnucená součást ceny. Nudle přímo ve vývaru rozmočené na kaši. Všechno špatně. Pro mne za 5 a už nikdy. Kolikpak pitomců ještě nachytají???