Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

!! A dost !! >> Lečo polévka..??..

otazník-250x250Ale tak proč ne? Ovšem s rozumným přístupem k vaření prosím.

Myslel jsem že už to nedokáží. Překvapit mne. Opět vytočit a přinutit přemýšlet o důvodu jejich existence. Jídelna společnosti Aramark. Pracuji už ve třetí budově kde je k dispozici. Takže jsem dostal možnost poznat další partičku lidí a dal jí další možnost přesvědčit mne o alespoň jakési kvalitě, vstřícnosti, vztahu k dobrému jídlu. A opět nezklamali. Po několika týdnech rozsudek. Zrušit! A opět to začalo polévkou. Nebudu tentokráte popisovat cokoli z dalších zážitků. Jen tu jednu polévku. Prý že zelná. Hmm…

Do misky jsem si s použitím nemalého úsilí nandal cosi mezi gulášem a lepidlem na parkety hnědočervené barvy dík připálené paprice a cibuli. Konzistencí a chutí jsem překvapen nebyl. Stejně jako jem byl zvyklý na Žižkově, i tady vaří člověk který neumí odhadnout množství mouky potřebné k zahuštění české polévky a stejně to má se solí. Takže čím to překvapení? Ani jen minumum zelí dle mého názoru podstatného pro přípravu zelné polévky (zajímavé jak mne ta zelňačka napříč Aramarky pronásleduje). No a namísto zelí docela dost paprikového leča z flašky. Naprosto typická chuť. Zíral jsem na to a tu mne napadlo…

  

Už dávno se nechci cíleně nazývat kuchařem

Ovšem tentokrát mne napadlo nastínit vám, co se takovému opravdovému kuchaři odehrává v hlavě. Jak vlastně vznikají nová jídla a jejich obměny. Proč to celé kuchaření dnes na webech a v mnoha popisech.

 

1/ První dojem – ta polévka byla prostě strašná. Ovšem dokombinace lečem překvapující. Tak proč toho nevyužít?

2/ Všechno zlé – však to znáte. Takže téměř okamžitě nápad. Guláš s lečem je běžné jídlo. Tak proč nepřipravit podobně polévku. Ovšem lidsky a pro lidi řekl bych. A navíc, ať mne to roztrhne, vegetariánskou.

3/ Chuť – já opravdu nepochopím dvě věci. Jak může někdo být zaměstnán a placen jako kuchař, když neumí připravit tak snadnou věc jako je polívka. A už vůbec ne, jak mu to může procházet. To tam opravdu nikdo na pozici šéfkuchaře nechodí a neochutnává než povolí expedici? Já to jinak totiž neznám.

 

posuďte sami, jedli by ste tuhle šlichtu..??..

zelňačka á la aramark

 

Takže příprava – Lečo polévka

Dnes jen tato fotka a nástin. Jak přemýšlí kuchař. Já nemusím nutně jídlo uvařit abych si nebyl víceméně jist, že výsledek bude minimálně dobrý. A to je u mne prosím pouze na trojku jako ve škole. Připravím ji zítra a vy se můžete zamyslet, vyzkoušet bez obrázku a potvrzení kvality z mé strany. Prozatím je základem následující nápad. Mimochodem opravdu snadná pitomost. Napadne to každého když chce.

 

Suroviny na 2 litry

– 100g cibule
– 150g brambory
– 150g rajčata
– 150g papriky bílé
– 3PL mouka hladká
– 1/2PL paprika mletá
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, kmín

 

Podle Aramarku – zahuštěná moukou

>> Na oleji připravíme jíšku, zasypeme mletou paprikou, promícháme a rychle zalijeme studenou vodou. 1,5 litru. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté ztlumíme plamen. Částečně zakryté poklicí necháme probublávat asi 15 minut. Pak osolíme, přidáme kmín a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme pomalu dalších 10 minut.

>> Mezitím, nejlépe v těch volných patnácti minutách si pokrájíme cibuli na půlkolečka, rajčata stejně tak a papriky z podélných polovin na nudličky. Nebo jinak. Je to věc osobní volby. Na lžičce olivového oleje orestujeme nejdříve cibuli, přidáme papriky a rajčata. Prostě lečo. Promícháme, solíme a pepříme. Podusíme 10 minut na mírném plamínku a dochutíme posekaným česnekem.

>> Vše na dalších 5 minut vsypeme do vroucí polévky. Žádné další vychucení vlastně není nutné. Jednoduchý základ s brambory a hlavně lečo udělají své. Ovšem do něj například po lžičce hořčice a jablečného octa není od věci. Nebo ještě navíc lžíčka silného rajčatového pyré. A samožřejmě do výsledku paprička.

 

Letní jako Minestrone – zahuštěná rýží

>> A to už tady bylo. Jednodušší, letní, výrazná v chuti. Do vroucí solené vody nebo zeleninového vývaru kterému v této roční době skvěle vévodí větvička libečku stejně jako polévce výše vsypeme namísto mouky dvě lžíce rýže. Vaříme pomalu asi 10 minut. Nebo ji naopak můžeme zalít lehce restovanou v oleji.

>> Opět si připravíme lečo a opět ho prostě vsypeme do vroucího obsahu hrnce. Mletou papriku v menším množství do něj přidáme už na začátku. Na konci ovšem bez přidaného kmínu vychutíme spíše špetkou sušené bazalky, nebo čerstvými lístky na talíři. Rozhodně pažitkou a ještě několika kapkami fajnového oleje. Oliváč je jen základ. Dnes frčí ořechový, dýňový…

>> Rýže – tady bych doporučil krom parádní italské Arborio (drahá do polévky) klidně běžně používanou tak jak to máte rádi. Voňavá jasmínová, nebo dokonce Basmati není tak úplně vhodná. Jde to, ale ta vůně ja jaksi navíc a mimo mísu pro tuto polévku.

 

Česká moderní – zahuštěná vločkami

>> Vločky orestujeme na oleji (pro nás masožrouty s kousem másla) a zalijeme opět vodou, nebo vývarem. Postup je v podstatě stejný jako u rýžové verze a není moc co dodat. I tady je kmín nesmysl, jako bylinku bych volil čerstvou majoránku do talíře a, nerad to říkám, tuk navíc by přinejmenším měl být kuřecí sádlo. Nebo vepřové. Kachní ne. Takže co například kousek vyrestované slaninky? Škvarečky?

 

Takže fotorománek – lečo polévka

 

takže začátek, základ…

01-zákllad

 

příprava leča…

02-lečo

 

lečo – ještě vychutit hořčicí, protlakem, papričkou, jablečným octem, přidal jsem majoránku a pepř…

03-lečo

 

přidáno do základu…

04-var

 

provařeno…

05-hotovo

 

servis – moc se vydařila, s vývarem by byla ještě lepší, víno namísto octa by nevadilo, každopádně sledujte ten rozdíl, porce hnusu za 15 kaček v jídelně přetvořený v parádičku za 25 celý hrnec doma…

06-servis

 

A je tady konec. Konec? Pořád rádoby polévka. Stále !! Adost !! >> Lečo polévka..??.. Tři možnosti. Konec v nedohlednu a klidně výmýšlejte obměny dál. Já jsem tady takříkajíc přízemní. Víno, portské například, grilovaný lilek, pečený česnek namísto čerstvého…

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
!! A dost !! >> Lečo polévka..??..
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 komentáře to “!! A dost !! >> Lečo polévka..??..”

Komentáře