!! A dost !! >> Rizoto v asijském stylu a superrychlé
Dnes opět a zase na téma !! A dost !! Kvalitní vaření v asijském stylu jsem tady prezentoval nejednou. A i kdybych neměl na srdci to co dnes, přidal bych zas a znovu tento postup. Jen proto že si připomenete tu možnost. Že to prostě jde. Ale k věci.
Můj oblíbený Aramark, občas známí a kolegové, nebo náhodně zaznamenané texty či vyslechnuté názory mne stále přesvědčují o neschopnosti či snad neochotě lidí pochopit, že asijská kuchyně není jen složitě připravená Pekingská kachna, či snad závitky Nem. Ani excelentní vietnamská polévka Pho. Je to primárně o jednoduchosti.
Tentokrát jsem se takříkajíc zarazil na předváděčce Aramarku když jejich reprezentativní vzorek kuchaře ze zahraničí podává jednou za čas den až dva v některé jejich jídelně (restaurací to narozdíl od nich odmítám nazývat) prý snad indickou kuchyni. A lidé si to chválí! Já ochutnal jen jednou. Věřte mi, styl kdy si připraví předem dvě gastro nádoby plné zelené a červené UHO omáčky (prý curry), hromadu pokrájené zeleniny a stejně tak předgrilovaného masa v kouscích či plátcích, vše to pak před zákazníky za pultem a ve frontě hází na pánev, během půlminuty prohřívá, sype na talíř bez ladu a skladu.
To není indie ani jen omylem. To je prostě jídelna. Česká a blbá. Přitom to jde tak jednoduše…
Taky jsem si něco připravil předem a za tři minuty měl na talíři
Rizoto v asijském stylu
Suroviny
– cibule
– mrkev
– paprika
– česnek
– paprička
– pažitka
– petrželka
– pečené maso
– včerejší rýže– 1PL sójová omáčka
– 1PL rybí omáčka
– 1PL rýžový ocet
– 1PL dezertní víno
– 1čl med nebo cukr
Postup – první tři kroky
1/ Suroviny jsou jen náhodné a klidně je zaměňte za své oblíbené. Namísto papriky raději bambusové kousky. Když nejsou, tak kedlubnové. Jsou podobné v konzistenci. Tak po dvou plných hrstech – tedy zeleninu, maso a rýži.
2/ Vše si předem pokrájejte na přijatelné, jedlé a smysluplné kousky. Někdo nerad kouše česnek a tedy nepoužije plátky. Naopak mrkev je něco do čeho se chceme zakousnout a nudličky julienne by nebyly tou pravou volbou.
3/ Připravte předem také zálivku a neberte náhražky. Při dnešních cenách nemají smysl. Sójovku na obrázku jsem si nechal doporučit od číňanů v tržnici. Je hustá, rozumně slaná, dost sladká a hustá. Tedy netřeba cukr a med nechcete li.
sójovka ve třičtvrtělitrovém balení, perfektní a jedna z nejlepších jaké znám (ne k sushi ale na vaření), rybí omáčka, metropol bianco…
Postup – možnosti
>> Zelenina opravdu dle možností – já volil co bylo v lednici. Trochu mi vadilo že nemám něco zeleného. Cuketu, mladou okurku. Každopádně ale doporučuji nepřehánět. Moje pravidlo zní – maximálně 4 druhy zeleniny. Pokud možno barevně sladěné což nevyjde vždy když neplánujete.
>> Maso nemusí být syrové – právě naopak. Na rizoto, respektive smaženou rýži je ideální to hotové. A ideálně pečené. Když zůstane kuře nebo krůta od oběda, je volba jasná. Skvělé už předem dík chuti a šťavnatosti.
>> Co se týče množství – k popsaným hrstem větší stroužek česneku, paprička dle chuti a hlavně typu. Co máte páč každá pálí jinak a já mám své jisté (mleté v oleji od číňanů). Petrželka a pažitka klidně po lžíci v pokrájeném stavu. Čerstvý koriandr. Máte li jej k dispozici pak neváhejte. Je nenahraditelný. Když ne, pak lístky z řapíkatého celeru, nebo větvičku mladého libečku. S tím už ale opatrně.
hromádky zeleniny, veliká pažitka z balkónu a v pozadí zálivka…
Postup – ve woku a opět tři kroky
1/ Rozpálíme WOK (tady povídám o železu z číny), cákneme do něj olej, rozlijeme po celé ploše až do výše dvou třetin povrchu. Ať je opravdu nepřilnavý. Necháme lehce zakouřit a chceme li výraznější chuť začínáme česnekem. Až po chvilce to ostatní. Když použijete vše najednou, není to žádná zrada. Dobře proházíme, nebo promícháme. Já univerzálně kuchařskou pinzetou.
2/ Přidáme pokrájené maso a promícháme. Zalijeme zálivkou a po promíchání chvíli provaříme.
3/ Vmícháme chladnou rýži kterou ideálně rukou sázíme do pánve po hrstech které lehce rozemneme v dlani. Prostě nadrobíme. Každý krok tak jednu minutu. Tu čtvrtou už vše sázíme na talíře či co to zrovna máme k dispozici a pátou konzumujeme, neboli dlabeme, neboli nacpáváme pupíky. Protože hotovo!
Od pánve WOK až k servisu
wok s olejem a zakouřením…
zeleninka za minutku…
k tomu maso a promíchat…
zálivka dělá to hlavní, chuť a to autentickou…
vmícháme rýži večer připravenou, ne prosím českou parbol, dlouhol, pytlíkol, prostě rýži kvalitní…
no a hotovo, máme to, krásné za tři minuty připravené jídlo jež může klidně konkurovat všem rádoby čínským restaurantům v této zemi…
Srovnání
Proč jsem připravil v podstatě z kombinace zbytků od oběda s malým množstvím čerstvé zeleniny toto? Pročtěte si znovu třetí odstavec. Tam ten rádoby indický kuchař něco prezentuje jako právě čerstvě připravené jídlo. Já přiznávám už použité suroviny a přesto si vychutnám stejně jako vy, budete li chtít, dokonalou čerstvost s opravdu autentickou chutí. A víte co? Při dnešní moudré euro legislativě bych se nedivil, kdyby některý EU ouřada vymyslel podmínku. Že totiž za čerstvý oběd může být považováno jedině to, co je připraveno z čerstvých (čti syrových) surovin. A to se může snadno stát. Vedeme je k tomu sami, příživníky. Jestliže připouštíme tu možnost uvedenou na začátku. Kombinaci tvrzení připravujeme vám čerstvý oběd s předváděčkou ve stylu smícháme co se dá před vámi a z čehokoliv.
MDMP