Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

!! A dost !! >> Aramark podruhé

eMail firmě Aramark 13.3.2012

 

Fakta a naprostý nesouhlas. To mne donutilo napsat až příliš dlouhý text:

Dobrý den.

Dnes, a zdaleka ne poprvé jsem byl nemile překvapen „tvorbou“ vašich kuchařů. Uvítal bych nejen odpověď, ale hlavně nápravu přijatelnou běžnému strávníkovi.

Pavel Míček

Završeno setkáním s ředitelem – čtěte na konci.

přiložený text

Přestože je to už mnoho let od chvíle kdy jsem se vyučil kuchařem, nezapoměl jsem ze základů nutných pro práci ve společném stravování mnoho. Ať už proto, že mne tato práce živila průběžně 15 let, nebo proto, že jídlo, jeho příprava a dnes i tvorba stránek o tomto koníčku je mou velkou vášní.

V žádném případě se nepovažuji a ani nechci za jednoho z těch vyvolených, kteří jsou proslulí svou kuchyní jak v zemi české, tak ve světě. Naopak si zakládám na tom, že moje jídlo je pochopitelné jak svou chutí, tak i postupem přípravy běžnému strávníkovi, nebo hospodyňce v domácnosti.

Začal bych tímto:

http://www.aramark.cz/spolecne-stravovani

http://www.aramark.cz/clanek/100-aspera-ad-astra

Krásně popisujete na svém webu představu o stravování a ještě lépe svou pozici mezi stovkou nejlepších firem v ČR. Nevím a ani mne moc nezajímá, čemu se říká podnikatelská kultura. Vím ale jistě, že by vás nenominoval jediný z mých kolegů stravujících se v jídelně na ulici Vyskočilova v Praze.

Po nevelkých, ovšem poměrně příjemných zkušenostech jsem uvítal váš nový provoz v této budově. Bohužel zkušenost další je velmi špatná a opakuji, nejen moje. Jak může být tak velký rozdíl mezi provozy 500 metrů od sebe vzdálených? (Brumlovka)

Konkrátně:

Dnes jsem měl k obědu zelnou polévku. Jestli je představa vašich kuchařů o její přípravě ta, že veškerou chuť obstarají kila cukru, musím vás ubezpečit, že tomu tak není. Chcete li a nemáte k dispozici, základní recepturu napíšu popaměti. Jinak doporučuji starou dobrou bibli pana Runštuka – receptury teplých pokrmů. Žáný zázrak, ale účel splňují. Když jsem dnes opět jednou nesnesl tento výsměch zákazníkovi a čechovi, který na zelňačce vyrůstal, zeptal jsem se tamější šéfkuchařky na tři věci: jestli tento výtvor vaří opravdu v tomto provozu (abych zbytečně neublížil). Odpověď byla ANO. Dále mne tedy zajímalo, zda jídlo ochutná, než jej poskytne strávníkům do teplého pultu v samoobsluze. Opět ANO. Pak jsem tedy přešel k tomu cukru a délce kusů zelí v polévce. Konkrétně: „máte pocit, že toto je zelná polévka a že zelí visící z naběračky a zaslintávající vše okolo při pokusu nabrat do misky porci je v pořádku?“ (doplním základní popis přípravy: zelí propláchneme a překrájíme – to jsme také u kultury stravování). Odpověď byla hodná diplomata. „Vy jste asi hodně naštvaný že? Napište nám to na stránky!“ Tak píšu.

Obecně a za delší období:

Ráno mají v teplém pultu vejce, ze kterých teče voda. Ale to ještě snesu. Ono udělat kvanta míchaných vajíček kvalitně není moc snadné.

Desítky kil majonézových salátů – dejme tomu.

Ovšem pomazánky, které jste začali pyšně nazývat HomeMade je už síla. Svého času jsem natrefil na příjemný tlačenkový salát, škvarkovou a rybičkovou pomazánku. Salát, stejně jako škvarková se vytratily. Rybičková – to je přesolená kyselina leptající ústa.

Chlebíčky – nevím, jestli to už někoho z „kuchařů“ napadlo, ale kaše z majonézy, rozesraných včerejších brambor (nedej bože sterilovaných v solném nálevu) a neskutečně kyselé sterilované zeleniny, to NENÍ bramborový salát.

O vašich „extra“ smaženkách jsem se už dříve rozepsal tady na svých stránkách: http://www.moje-dobroty.cz/recenze-cti-vyhrady/ – zamyslete se.

Teplý pult:

To už je tedy téma vážení! Za 210,- Kč/Kg by si měl každý dost dobře rozmyslet, co do něj připraví. Brambory dokonale sušené – když si naložím průměrnou porci = 200g, je to za 42,- Kč! O jídlech která jsem nikdy nikde neviděl a chutnajících slušně řečeno podezřele se ani zmiňovat nebudu (výjimkou budiž celkem slušné použití KusKusu). Vaše fantazie. Já je nemusím jíst. Narvat ovšem do gastro nádoby 20-30 kusů smaženého hermelínu může napadnout jedině ignoranta. Při tamějším provozu je z něj do 20.minut guma s rozměklou houskou na povrchu. Stále za 210/kg!

Co mne ovšem nedávno naprosto dorazilo, je přístup personálu k opravdu slušné kvalitě. Pan Kantůrek připravil první ze dvou dnů teplý pult opravdu kvalitně. Což jsme s nemálo kolegy kvitovali velmi pozitivně (já i pochvalou na intranetu). Co mne ale dokonale dorazilo, byla návštěva tohoto pultu o dvě hodiny později. Jedno z jídel, které asi jako jediné zbylo, bylo nastaveno něčím, co jsem si ani netroufnul identifikovat a nazváno jinak! Ochutnal jsem. Bylo to ono a nebylo…žeby kouzlo???

Obecně:

Jsem, myslím si a potvrzují to spokojení „ochutnávači“ specialista na klasické české polévky.  Zelňačku, Dršťkovou či Kulajdu umím opravdu excelentní. Nečekám, že v jídelně bude taky taková. Ovšem to, co nabízejí na „Vyskočilce“ je jen těžký podprůměr. Kila mouky, brambory v gulášovce ze včerejšího oběda /ty jsme i v osmdesátých letech v jídelnách Nové Huti Klementa Gottwalda uměli využít mnohem lépe/, neskutečná množství umělých dochucovadel (prachy v kýblu)…

Zamyslete se prosím. Celá ČR se právě teď vyžívá v drcení „hnusomarketů“. Mohli byste být na řadě. Já jíst v této jídelně nemusím a nebudu. To jedině z nutnosti. Překvapující pak je, jak často jsem zklamán. Namítnete li, že není tolik negativních ohlasů jako tento, velmi snadno budu kontrovat: znám své kolegy. Z čiré lenosti a přesvědčení typu „ono to stejně nemá cenu“ prostě chodí jinam. Já se ale nehodlám smiřovat s takovýmto ponižováním zákazníka a plýtváním surovinami.

 

Tato stížnost mohla mi býti odměnou ve formě setkání s regionálním ředitelem firmy. Nebyla! Setkali jsme se na půdě provozu a přesně 55 minut mi bylo vysvětlováno že: to nejde, to není vůbec možné, to je příliš drahé a tamto jsem asi úplně blbě pochopil. Já byl zpočátku lidově sprostý, posléze zkoumavě chápající a lehce poopravující, no a na konec jen tupě přikyvující.

Protože tam kde se nechce, to opravdu nejde!

A víte proč? Korporace! Nadnárodní. Mají koncepci. Danou.

tečka . tečka . tečka .

Sdílejte...

14 komentářů to “!! A dost !! >> Aramark podruhé”

  • Jana says:

    Zajímavé, že máte na tuto společnost podobné názory, ale znáte rčení, že ryba smrdí od hlavy ???
    Jídla už zdaleka neodpovídají dané kvalitě, protože centrální vedení požaduje větší zisky na úkor surovin, zaměstnanců a skladovým podmínkám.
    Ano, lidsky řečeno, drbou od dolních řad, aby mohly snižovat provozní a mzdové náklady.
    Nezajímá vás jak to asi vypadá na provozech, dozajistá se dá vařit jídlo podstatně lépe, ale jestliže se vymyslí několik tisíc druhů jídel, aby byl dotyčný manager odměněn za „nápad“ a udělí hrstce zaměstnanců na provozovně, aby vařili téměř z vody, neboť mají vysoké náklady a tudíš se nevejdou do rozpočtu a jiných nesmyslných tabulek namísto vaření, tak se nedivte, že vám na talíři přistane prapodivná konstelace za neadekvátní cenu.
    Jinak do toho vidím podstatně lépe nežli vy a podstatně riskuji.
    Ano, všem normálním lidem včetně zaměstnanců, to vadí, ale zkuste si hledat v dnešní době jinou práci, když vás tak „královsky platí “ ha výsměch, nezbívá než držet hubu a krok, jakmile se ozvete tak vás uzemní, to už tady taky bylo.
    Proboha jde o zahraniční firmu s českým vedením, to už jste tak otupělý???
    Tady nejde o naštvaného zákazníka, ale o tichý teror, s nadsázkou, na obě strany.
    Odpověď: Ano dalo by se vařit mnohem lépe, ale nejmenujete se Úřad vlády nebo Brno okruh :).
    Dalo by se, s omezením počtu jídel a blbinek okolo, jenže otázkou je, není dnešní zákazník zmlsaný? Nebude chtít 15 výběrů z jídel k obědu???
    Za sebe : “ Chci se najíst a pochutnat klidně na obyčejném guláši. “
    P.S.: Díky za váš nápad, ale oni jsou jen loutky a pod nimi ještě větší loutky, to už není o vaření, ale o zisku, mějte se v dobrém

    • Moje Dobroty says:

      Chcete li, vymažu Váš příspěvek. Nemám moc co dodat. A vlastně ani nechci. Po tom co jsem si užil se zaměstnankyní jedné z rádoby restaurací a násleně s několika nesouhlasnými názory nezůčastněných je mi zle z představy, že budu řešit cokoliv s paní Důležitou na provozu Olšanská.
      Jinak co mi tady píšete je přesná kopie mého rozhovoru s tehdejším oblastním ředitelem před téměř dvěma roky. „nic nejde, není možné, nemáme možnosti a investice“. To vše jsou následky „dokonalé evropské unie“. Superpodnikatelé mohou cokoliv, není na ně měřítko (chcete li česky metr) a mlátí nás svou popularitou na webu. U mne pouze zloději.

      • Jana says:

        Mazat to nemusíte, jsem pro ně malá ryba, co dává najevo nesouhlas s jejich rádoby bysnys bahnem. Mé ražení je spíše humanistické a nesnesu ignoranty, co sedlaj zaměstnance s platem rovným uklízečkám, někdy méně, aby mohli vyvalit pupek na dovolený a žmoulat kuličku z recta svým mecenášům na pračku peněz.
        Toto se děje i u jiných firem, ne, nejde o zdravé podnikání, ale o Inferno :), jenže pro obyčejné produktivní lidi, kteří jsou zašlapáni golfovýma botama…
        Doufám, že rozumíte mezi řádky.
        S pozdravem, zúčastněná

        • Moje Dobroty says:

          Nemohu než smutně souhlasit. Používáte slova, která by mne ani nenapadla při psaní. Zároveň nutno poznamenat, že pro mne docela „sprostá“. Život mne nenaučil jinak, než nazývat věci a lidi jmény podstatnými a tudíž se vyskytne svině, kurva, vychcanec…Taky to nemám v práci snadné.
          Uvítal bych kontakt na můj mail. Snad bychom si rozuměli do budoucna…
          PS: možná se známe a nevíme to…

  • Tomas says:

    FUCKING ARAMARK:

    Jako Pavlův kolega ho zdravím a můžu potvrdit, že všechny historky z chemičky/prasečáku a nespočtu dalších přezdívek, které Aramark u zaměstnanců právem obdržel jsou pravé. Od neočištěné zeleniny od hlíny, kterou zaměstnanci prasečáku drtily do jakéhosi předraženého freshdrinku po nesmyslné ceny, kdy za stejnou gramáž hovězého/lososa zaplatíte stejně jako za stejnou porci rýže/brambor 😀 Totálně arogantní chování, pokud si dovolíte cokoliv namítnout. Musím přidat historku s kávovarem, kávu tam za cenu 22 Kč měli vcelku dobrou. Akorát se mi jednou kávovar jednoho dne vyplivnul jakousi vodu s nějakými zbytky kávy, no nedalo se to pít, když jsem se pokusil u pokladny o reklamaci, byl jsem přede všemi kolem obviněn, že neumím s kávovarem zacházet, že asi poprvé dělám kafe a poučen, že vždy nejdříve vyteče voda a poté káva, aha, tohle je pro mě novinka. Nakonec jsem dostal možnost si napustit další kávu, opět vytekla nějaká sračka z údržby kávovaru, při další reklamaci mi bylo sděleno, že plýtvám jejich kávou a je to stojí peníze. Od té doby jsem si další kávu nedal, tohle je asi jediná možnost, jak nad větrnými mlýny zvítězit.

    Sám vím, že existuje více lidí, co zažilo s touto společností nějaký osobní příběh a co víc, nikdo z nás s tím nic neudělá.

    • Moje Dobroty says:

      Dík Tome za textík.

      Tohle se časem muselo někde profláknout. Bohužel musím připomenout, že takto funguje až neuvěřitelné množství rádoby kuchyní. A ještě zmínka k poslední tvé větě: není, jen ta invence je osobně bolestivá, a tak si ji nekteří z nás odpustí rovnou, jiní (já) se do jisté doby snaží alespoň držkovat, no a pak je tady několik hrdinů…

      To ale víte vy sami, všichni, ke komu se obrátit a opravdu chtít.

  • Marcel says:

    Přidám jenom k lepšímu:
    – Motto Aramarku, které mě při poslední letmé návštěvě vážně odzbrojilo zní: „Brambory z brambor“. Opravdu to tam mají vyvěšené. O složení bramborové kaše jsem nikdy neměl dobré mínění, ale až doposud jsem nepochyboval o bramborách – teď už pochybuji 🙂
    – kolega vymyslel pro Aramark mnohem trefnější motto: „Aramark – víc než krmivo“ 🙂

  • jitka says:

    My chodíme na jídlo denně do jídelny v bývalých barvách- lakách… A tedy za mě spokojenost naprostá… Bereme tam i obchodní přátele… A čistota, super jídla… Příjemná paní v pokladně. Jasně věc názoru… Ale za dobré peníze super. Stěžovatelé se najdou i Malířů….

  • jitka says:

    A že tam lezete??? Někde je chyba… Nejste jen zhrzenci, co si stěžují na netu?

  • jitka says:

    PS: do toho jak tato firma funguje nevidím. Jídlo je za ty peníze velmi dobré a lidé / viz výše/ skvělí…. Možná je to jinde jinak…. Můj názor….
    Hezké dny a dobrou chuť Jitka Maruščáková

  • Khatru says:

    Cením si Vašeho boje za spravedlnost, ač mi trochu připomínáte muže, jenž se opakovaně vrhá proti větrným mlýnům. Aramark jsem měla tu čest ochutnat v nemocnici a to je opravdu něco. Jestli má mít jídlo za následek, že si v té nemocnici pobudete déle nebo, že tam zhubnete 10 kilo během dvou měsíců jdou na to chytře. Mě bylo doporučeno začít jíst pod pohrůžkou napojení na umělou výživu. Měla jsem pocit, že by to byla ta lepší alternativa.

    • Moje Dobroty says:

      Děkuju za upřímnost a snad jen bych poznamenal, že to není o větrných mlýnech a marnosti. Je to, bohužel, jen o postoji lidí. Těžko brojit proti tomu, co lidé vlastně chtějí. Držkovat ne nedobré jídlo umí kde kdo, potíž je, že lidé často vůbec netuší, jak to má (může) doopravdy vypadat.

      Bla, bla, bla…
      Řeči, řeči, řeči…

      Jednodušeji: to jaká ta situace je, si tvoříme sami, páč jsme hloupí, nevzdělaní, bereme co je k mání, bez výběru, bez připomínek.

Komentáře