Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Afričtí šneci ve francozské úpravě k české snídani

šneci postcardJak už jsem na facebooku a tady zmínil, 31.května 2014 jsem omylem namísto nákupu na farmářských trzích absolvoval pořádnou foodparádu v rámci přehlídky gastroprovozoven z Prahy 3 a potažmo i farmářů a prodejců českých produktů. Jedním z největších překvapení a hlavně tak trochu splněným přáním bylo pro mne ochutnání vyloženě českého produktu, přestože kořeny pevně spojeného s francií a tentokrát do jisté míry i s afrikou. Poprvé jsem jedl šneky. Šneci v jedné z nejtradičnějších úprav a tak jak je znal, slovy majitele, chovatele a producenta této staronové speciality u nás pana Tomáše PavízyJan Werich, který zval Jaroslava Seiferta a mnoho dalších přátel opakovaně „na šneky“ podávané na Štědrý den v jeho domě na pražské Kampě. Známé byly hlavně vánoční dýchánky, spojené s konzumací šneků v pražské restauraci Slávie, tolerované tehdejším přísným režimem.

Věřte mi, já se do té lahůdky zamiloval. Nejspíše proto jsem u jejich stánku nechal 800,- Kč jen to fiklo. Ale vše pěkně postupně…

 

31.5.2014

Vyjel jsem na náměstí Jiřího z Poděbrad se zcela jasným úmyslem. Nakoupit něco do květináče (pažitka, petrželka, libeček) a případně se podívat zda se ještě nenajde nějaký ten svazeček medvědího česneku. Zamyšlen a ponořen do muziky (sluchátka a betelný Breakbeat) jsem až u prvních stánků zjistil, že něco je jinak. Pekárna Kabát? To ještě šlo. Nějaká promo akce. Budiž. No ale dál? Jídlo, jídlo, jídlo, jídlo… Vše hotové, jen ochutnat. Nu což, nákup nebude, vařit se nebude, degustovat ano.

 

3.7.2014

Odnesl jsem si tehdy krom jiného platíčko šneků už připravených. Jen je upéci. Také skleničku šnečího kaviáru a šnečích jatýrek. A začal s pokusy.

 

Šnečí jatýrka naložená v česnekovém oleji s bylinkami

Ta jsem chtěl ochutnat jako první. Šneky už jsem přeci jen měl a tak je uložil do mrazáku jak mi bylo raděno. Nebude to příliš dlouhé. Vlastně naopak. Není to pro mne nic co bych si musel zopakovat. Zajímavá a velmi jemná chuť, přičemž ale zajímavější je vizáž. Opravdu. Na malinkatých jednohubkách to má něco do sebe, ale hlavně dobře vypadá.

 

Šneč kaviár

Zářivě bílé kuličky které jsou prostě krásné. A to je tak všechno. Nemá to chuť i když pan Pavíza povídá něco o jedinečné houbové až zemito-mechové. Ne, pro mne téměř o ničem. Pravda, to křupnutí mezi patrem a jazykem následované douškem sektu není úplně od věci, stejně jako doplnění na toustík s právě vydloubnutým šnečkem z ulity. Nicméně bez toho se do budoucna obejdu.

 

Šneci po burgundsku

Ovšem bez nich už ne! Tak jako je pro mne mezi polévkami z celého světa naprosto dokonalá Phở Bò a mezi úpravami brambor klasické české šťouchačky, tak mezi naprosté favority pro svou chuť dnes řadím šnečí masíčko vařené v hovězím bujonu s kořenovou zeleninou, nandané zpět do připravené ulity společně s bylinkovým máslem a zapečené deset minut v troubě na 220°C. Tedy popravdě, já použil kontaktní gril zapnutý na asi tři čtvrtiny výkonu. Přeci jen trouba pro půltucet šnečků je nejen přepych, ale hlavně hloupost. Každopádně, dvě snídaně a dvakrát domácí nadšení. To nebylo naposled doufám.

 

FOTOPOPIS

tak tím to začalo na Jiřáku…

dokonalost

 

a tímto (ne)končí dnešní snídaní…

dva z půltuctu

 

vyzkoušel jsem kde co – jatýrka na chlebu s máslem…

šnečí játra

 

jatýrka a kaviár v kombinaci s mořskou řasou…

šnečí jatýrka a kaviár s mořskou řasou

 

jatýrka a kaviár na vajíčku…

šnečí jatýrka a kaviár01

 

kaviár na rajčátku podtrženém máslem… (mimochodem všimnete si největší chyby na tomto obrázku?)

šnečí kaviár

 

nejlepší ale jsou ti šneci jako takoví – na vrstvě soli připraveni k zapečení (teplota doporučená na obalu je nesmysl – 180-200 max.), každopádně je tzv. šoková a tuhnou…

šneci - připraveni k zapečení

 

lahůdka s bagetkou z Petite France

šneci - francouzská bagetka Petite France

 

a znovu přiraveni na vrstvě soli k upečení (gratinování)…

šneci - připraveni k zapečení

 

podávaní v ideálním půltuctu…

šneci - půltucet

 

rozkošní v detajlu…

šneci a toust02

 

Citace: šneci jsou primárně spojováni s francouzskou kuchyní. Ale i v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme nejeden recept na jejich úpravu. Byli podáváni jako součást štědrovečerní večeře jako levný a chutný pokrm. Šnečí maso je pro lidský organizmus velmi prospěšné a výživově hodnotné, protože obsahuje sedmnáct procent proteinů, je jemné, dietní (obsahuje necelé jedno procento tuku, bez kostí a šlach). Navíc neobsahuje cholesterol a je zdrojem vápníku. Chutí se podobá telecímu nebo drůbežímu masu (to jen lehce a podmíněno fantazií). Labužníci ocení krom šnečího masa i šnečí kaviár nebo šnečí jatýrka (a já ne).

 

Připravené šneky od firmy Snails Day z Plzně mohu vřele doporučit. Je to zlato mezi českými produkty a jako takové si zaslouží nejen vaši pozornost, ale i šíření dál a dál. Mezi ty neználky co znají šneka jen jako potvoru hodnou zašlápnutí. Mimochodem, já na šneka nikdy nešlápnul. Nikdy! 😛

 

MDPM

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Brand Name
Snails Day
Product Name
Afričtí šneci ve francozské úpravě
Price
CZK 190,-
Product Availability
Available in Stock

5 Responses to “Afričtí šneci ve francozské úpravě k české snídani”

Komentáře