Afričtí šneci ve francozské úpravě k české snídani
Jak už jsem na facebooku a tady zmínil, 31.května 2014 jsem omylem namísto nákupu na farmářských trzích absolvoval pořádnou foodparádu v rámci přehlídky gastroprovozoven z Prahy 3 a potažmo i farmářů a prodejců českých produktů. Jedním z největších překvapení a hlavně tak trochu splněným přáním bylo pro mne ochutnání vyloženě českého produktu, přestože kořeny pevně spojeného s francií a tentokrát do jisté míry i s afrikou. Poprvé jsem jedl šneky. Šneci v jedné z nejtradičnějších úprav a tak jak je znal, slovy majitele, chovatele a producenta této staronové speciality u nás pana Tomáše Pavízy už Jan Werich, který zval Jaroslava Seiferta a mnoho dalších přátel opakovaně „na šneky“ podávané na Štědrý den v jeho domě na pražské Kampě. Známé byly hlavně vánoční dýchánky, spojené s konzumací šneků v pražské restauraci Slávie, tolerované tehdejším přísným režimem.
Věřte mi, já se do té lahůdky zamiloval. Nejspíše proto jsem u jejich stánku nechal 800,- Kč jen to fiklo. Ale vše pěkně postupně…
31.5.2014
Vyjel jsem na náměstí Jiřího z Poděbrad se zcela jasným úmyslem. Nakoupit něco do květináče (pažitka, petrželka, libeček) a případně se podívat zda se ještě nenajde nějaký ten svazeček medvědího česneku. Zamyšlen a ponořen do muziky (sluchátka a betelný Breakbeat) jsem až u prvních stánků zjistil, že něco je jinak. Pekárna Kabát? To ještě šlo. Nějaká promo akce. Budiž. No ale dál? Jídlo, jídlo, jídlo, jídlo… Vše hotové, jen ochutnat. Nu což, nákup nebude, vařit se nebude, degustovat ano.
3.7.2014
Odnesl jsem si tehdy krom jiného platíčko šneků už připravených. Jen je upéci. Také skleničku šnečího kaviáru a šnečích jatýrek. A začal s pokusy.
Šnečí jatýrka naložená v česnekovém oleji s bylinkami
Ta jsem chtěl ochutnat jako první. Šneky už jsem přeci jen měl a tak je uložil do mrazáku jak mi bylo raděno. Nebude to příliš dlouhé. Vlastně naopak. Není to pro mne nic co bych si musel zopakovat. Zajímavá a velmi jemná chuť, přičemž ale zajímavější je vizáž. Opravdu. Na malinkatých jednohubkách to má něco do sebe, ale hlavně dobře vypadá.
Šneč kaviár
Zářivě bílé kuličky které jsou prostě krásné. A to je tak všechno. Nemá to chuť i když pan Pavíza povídá něco o jedinečné houbové až zemito-mechové. Ne, pro mne téměř o ničem. Pravda, to křupnutí mezi patrem a jazykem následované douškem sektu není úplně od věci, stejně jako doplnění na toustík s právě vydloubnutým šnečkem z ulity. Nicméně bez toho se do budoucna obejdu.
Šneci po burgundsku
Ovšem bez nich už ne! Tak jako je pro mne mezi polévkami z celého světa naprosto dokonalá Phở Bò a mezi úpravami brambor klasické české šťouchačky, tak mezi naprosté favority pro svou chuť dnes řadím šnečí masíčko vařené v hovězím bujonu s kořenovou zeleninou, nandané zpět do připravené ulity společně s bylinkovým máslem a zapečené deset minut v troubě na 220°C. Tedy popravdě, já použil kontaktní gril zapnutý na asi tři čtvrtiny výkonu. Přeci jen trouba pro půltucet šnečků je nejen přepych, ale hlavně hloupost. Každopádně, dvě snídaně a dvakrát domácí nadšení. To nebylo naposled doufám.
FOTOPOPIS
tak tím to začalo na Jiřáku…
a tímto (ne)končí dnešní snídaní…
vyzkoušel jsem kde co – jatýrka na chlebu s máslem…
jatýrka a kaviár v kombinaci s mořskou řasou…
jatýrka a kaviár na vajíčku…
kaviár na rajčátku podtrženém máslem… (mimochodem všimnete si největší chyby na tomto obrázku?)
nejlepší ale jsou ti šneci jako takoví – na vrstvě soli připraveni k zapečení (teplota doporučená na obalu je nesmysl – 180-200 max.), každopádně je tzv. šoková a tuhnou…
lahůdka s bagetkou z Petite France…
a znovu přiraveni na vrstvě soli k upečení (gratinování)…
podávaní v ideálním půltuctu…
rozkošní v detajlu…
Citace: šneci jsou primárně spojováni s francouzskou kuchyní. Ale i v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme nejeden recept na jejich úpravu. Byli podáváni jako součást štědrovečerní večeře jako levný a chutný pokrm. Šnečí maso je pro lidský organizmus velmi prospěšné a výživově hodnotné, protože obsahuje sedmnáct procent proteinů, je jemné, dietní (obsahuje necelé jedno procento tuku, bez kostí a šlach). Navíc neobsahuje cholesterol a je zdrojem vápníku. Chutí se podobá telecímu nebo drůbežímu masu (to jen lehce a podmíněno fantazií). Labužníci ocení krom šnečího masa i šnečí kaviár nebo šnečí jatýrka (a já ne).
Připravené šneky od firmy Snails Day z Plzně mohu vřele doporučit. Je to zlato mezi českými produkty a jako takové si zaslouží nejen vaši pozornost, ale i šíření dál a dál. Mezi ty neználky co znají šneka jen jako potvoru hodnou zašlápnutí. Mimochodem, já na šneka nikdy nešlápnul. Nikdy! 😛
MDPM






Nikdy jsem neokusila, ale fotodokumentace je tak … hledám správné slovo… nenacházím, takže prostě a jednoduše lákavá, přitažlivá, že bych si hnedle dala.
A nelitovala byste. Je to vážně pecka.
tech 190,- je za pultucet v baleni co maji na webu? na kolik jeste vyjdou ty jatyrka?
190,- za tucet – to je ten tácek na webu. Jatýrka i kaviár sklenička za podobnou cenu. Nepamatuji přesně.
Dobrý den da se připravit kuchynsky i Africký šnek Lissachatina immaculata.Nemohu nikde najít přípravu jen že se davají želvám .Děkuji za odpověd Valeš.