Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Apetit piknik 2016

Apetit piknik 2016 mapaAni nevím, jak začít. Dlouho, předlouho už se ani nepokouším zůčastňovat podobných velkých akcí a letní fesťáky jsou pro mne takřka příšerným zážitkem. Příliš mnoho lidí, příliš mnoho nepohodlí, příliš vedro. Na Apetit piknik jsem šel ze dvou důvodů. Původně a primárně za foodtruckem Electroluxu, dík pozvání jeho provozovatelů. Lucky Krejbichové a Tondy Bradáče na prvním místě. O tom jsem už psal nedávno. No a došlo mi to. Už jsem opravdu příliš mimo. Sám tam i onde, povětšinou doma ve vlastní kuchyni. Bylo prostě zapotřebí zajít někam mezi lidi. Zapadnout a bavit se jako oni. No a vyplatilo se. Na Apeptit pikniku jsem byl poprvé a rovnou musím přiznat, že od teď už na furt. Jinak řečeno, na ten příští budu se těšit celý rok.

 

Apetit piknik

Lokalita

Havlíčkovy sady neboli Gröbovka či Grébovka na pražských Vinohradech sousedící s Vršovicemi a Nuslemi kde je hranicí známý potok Botič, je park prý anglického typu s vinicí a budovami, které svou vizáží a dnes i nabídkou služeb potěší nejen běžného návštěvníka. Jsou doslova módní pro oslavy a svatby, o čemž jsme se všichni přesvědčili včera na pikniku. Ta hlavní byla právě dík svatbě uzavřena.

 

Piknik

Apetit piknik se letos konal už pošesté a podruhé v právě této lokalitě. Musím rovnou přiznat, že skvělá volba a parádní rozvrh. Nalevo od hlavního vstupu 100 stánků s nabídkou takřka nevyčerpatelnou a napravo ten zmíněný park. Prošli jsme to s kamarády kompletně a já domů dorazil odpoledne naprosto přežraný, uchozený a dost připálený sluníčkem. Páč letos v pořadí třetí opravdu letní den byl notně žhavý. A nakonec podtržený deštěm, který naštěstí nedoznal ani jen podobu bouřky, kterou meteorologové slibovali.

 

Nabídka

Víte, já očekával kde co a některými stánky nebyl vůbec překvapen. Doslova mne odzbrojily fronty na hamburgery. Mne to jaksi nebere a ten nejlepší si dám jinde, nebo doma vlastní. Jednoznačně ale musím potvrdit, že hamburger je elitní kombinace dobrot pro většinu návštěvníků podobných festivalů o jídle v ČR. Mne ale zajímalo jiné a to už v obrázcích.

 

Eska – pro mne nejlepší volba dne. Pomalu pečený zauzený bůček v bramborové placce z kvašených brambor. Neuvěřitelné a dokonalé. Zklamáním ovšem byl ten nápoj…

01

 

Eska – nápoj? Kvas z červené řepy naředěný sodovkou. Výborné a já to miluju. Mám doma v lednici. Proto vím, že decka kvasu s troškou sody za 40 peněz u stánku je normální vojeb..!!..

03

 

Eska – a v produkci Lucie Průšové. Největší překvapení! Zmrzlina z loupáku, servírovaná v loupáku (briošce chcete li) s karamelem a oříšky. Tedy něco takového jsem ještě neviděl. Zmrzlina z pečiva? Neuvěřitelné a shodli jsme se s kamarádem. Naprostá pecka…

04

 

Burgery, burgery, burgery – všude a v rozličných kombinacích. Bylo i trhané maso v burgeru, a mexická směs v burgeru. Tady ale, mi jde spíše jen o ten “supergril”. Lotus grill. Dost v poslední době propagovaný jako bezkouřový a do domácnosti. No tak to poslední mohu klidně vyvrátit. Čmoudí to stejně hodně jako jiné s dřevěným uhlím a tu cenu vůbec nechápu. Marketing jako vždy?

05

 

Byla i nějaká ta muzika. A šlo to. Jenže já furt myslel na ten Lotus. Nechal jsem se slyšet, že jako když něco za velké peníze, tak Green Egg. A kdosi se mi velmi výmluvně snažil tvrdit, že za menší peníz to vyrábí už i němci. Nesohlasil jsem, páč nevím. A nevěřím ani dnes. Green Egg je jen jeden…

07

 

A konečně Electrolux – Antonín Bradáč společně se Zuzkou Hejnovou předvádějí přípravu menu pro foodtruck. Kari. K tomu komentář od moderátora ze snídaně s Novou a proloženo výstupy s Ondrou Slaninou (kluci v akci)…

08

 

Lucie stále v akci. Plánuje a přesvědčuje a poletuje a je neuvěřitelně akční…

09

 

Konečně vývar – kde kdo tady dávno ví, že já na fajnovém vývaru, obzvláště tom hovězím silně ujíždím. A nejlépe k snídani. Takže dostatečně hladov hledal jsem a nedohledal. To vše předtím tedy jak náhodně vyšlo a pak konečně vývar. Nejlepší, vtipná, usměvavá partička. Perla pikniku. Pokecali jsme, předali si tipy i recepty, zasmáli se a já opravdu nerad odcházel. Tam jsem totiž byl opravdu jako doma. Cítil se vítán a bylo mi dobře na světě…

10

 

Konečně vývar – musím upozornit na jednu maličkost. Když si doma připravíte vývar, je to vlastně rovnou polévka. I když čistý vývar. Tento jejich je poctivý, silný a hlavně úplně čistý. Žádná dochucovadla včetně soli. První ochutnání snadno odradí. Musíte totiž přijmout jednoduchý fakt. Není to určeno k přímé spotřebě, ale jako dokonalý základ od polévky až po steak s parádní omáčkou. Skoro fond…

11

 

U Electrolux Foodtrucku – já a kari a překvapivé liči v něm. Nadšení a s Tondou pokec a možná…

12

 

Kachna v kari s liči – o mně je známo že kari jaksi jako nee. To liči mne ale dostalo…

13

 

Electrolux foodtruck na Apetit pikniku – jak nesnáším (dík své práci) různá srovnání a statistiky, tady by mne zajímaly. Víte, on Tonda Bradáč je Pan profesionál. A nabízel tam téměř dokonalost. Asi jako Eska. Jenže? Kolik lidí jde na takovou akci právě za tímto? Já viděl fronty u pitomých burgerů, zatímco na tradiční kari (ne práve ideální volbu v letních vedrech v česku) se nikdo moc nehrnul. A popravdě i na tom jídle mi chyběla maličkost. Světe div se, mladý zelený koriandr…

14

 

Několik dalších fotek na mém FB. Však víte kde…

 

Pro a proti

Jako všude jinde, i tady se našla nějaká nelogičnost, či dokonce průser. Obecně? Toalety. Naprostá spokojenost. Dostatečné množství a i já, cimprlich, jsem si poprvé v životě odskočil na Toi Toi. Bez jakéhokoli problému. Naopak zlé to bylo s vodou. Obzvláště v tom vedru. Toalety byly umístěny smysluplně v blízkosti jediného pítka u kterého stála dost dlouhá fronta. V celém areálu pak byly pouhé dvě cisterny s pitnou vodou, z nichž jedna byla prázdná od samého začátku a u té druhé, zcela logicky, bylo potřeba vystát další frontu. Někteří návštěvníci pak nejen pili, ale jako vodu na opláchnutí používali prodávanou Mattonku.

 

Mattoni

Tak ti mne dostali. Jako dost jiných, i oni zcela zjevně netouží po nějaké propagaci. Měli tam monopol a mezi neskutečnou spoustou alkoholu který byl k dispozici, jako téměř jediní prodávali nealko. Půl litr v plastu za 20,- Kč!!! Nezlobte se na mne vážení z Mattoni, ale toto není ani vstřícnost ani propagace kvality. Teplá voda ve flašce za cenu, kterou běžně nedosahuje ani litr a půl ochucené v běžném prodeji. Měl jsem tu čest vyslechnout si názor jednoho z členů týmu Electrolux, který popisoval jak se nedávno účastnil podobné akce v Bratislavě. Nepřišlo mi to příliš originální, ovšem logika by byla. Tam prý totiž byly nařízeny nejvyšší možné ceny něterých položek. Kolik může maximálně stát jídlo a kolik právě ta voda. Dávalo mi to smysl, i když ani s takovým extrémem nesouhlasím z pohledu podnikatele.

 

PS: všechny fotky opět jen a pouze z mobilu. Se zrcadlovkou to venku opravdu moc neumím. Mobil složí skvěle a v tom vedru, navíc dokonale přežrán jsem opravdu neměl chuť blbnout s focením. A jedna lahůdka navíc. V kapse kraťasů se mi telefon poprvé od jeho koupě a po hrozně dlouhých letech od posledního podobného zážitku doslova uvařil. Odmítal fungovat a já jej na několik minut musel prostě vypnout. Páč teplotně žehlička hadra.

Samsung Galaxy Note 4

Two PS: Bylo to tam skvělé. A nemohu si odpustit zvláštní poděkování skupince nadšenců z Konečně vývar. Ta radost, nadšení a překvapivě i chuť poslechnout si názor či radu z mé kuchyně. To mne neskutečně bavilo. Farmářské trhy obsypané návštěvníky nakupujícími kde co jen proto, že prodejci už mají jaksi zapsané jméno a přitom často jen průměr za děsivou cenu jsou skoro už minulostí pro mne. Tady pak začíná budoucnost. Nadšení a kvalita. Taky to není za pět peněz. Jenže tady si kvaitu můžete snadno spočíat. Jednoduše. Připravit dokonalou omáčku a nebabrat se s desetilitrovým hrncem vývaru? Jednoduše. Koupit namísto kostky za pět pade litr fondu za stovku. Nelíbí? A co popřemýšlet?

“Chtit vy jidlo, nebo kombinace zuměla hmota ala čim vice pruh, tim lepši adidas???”

MDPM

 

Sdílejte...

3 Responses to “Apetit piknik 2016”

Komentáře