Bažantí stehýnka na divoko, červené hlávkové zelí s karlovarským knedlíkem
Na farmářském trhu na Jiřáku se mi podařilo za velmi příznivou cenu koupit zvěřinu. A tak po srnčím a jelením guláši přidávám ještě tento recept na bažantí stehýnka. Je to maso sušší než například srnčí, ale slanina mu dost pomůže. Každopádně o tom, že jíte zvěřinu budete vědět od první chvíle – chuť i vůně jsou velmi výrazné. A ještě varování: pozor na broky.
Tuto dobrůtku ochutnala také 13.letá dcera mé kamarádky a jediná výhrada: “je to strašně dobrý, ale toho ptáka už mi nedávej”. Je to holka citlivá a ptactvo vezdejší miluje.
Přesto na 3 porce potřebujeme:
Bažant
– 6ks stehýnek
– 100g mrkve, celeru, petržele, cibule
– 1str česneku
– 100g slaniny
– 1dl bílého suchého vína
– 3-5dl vývaru
– Sůl, pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček
Stehýnka dobře očistíme od tuku a prošpikujeme slaninou po jednom špalíčku do horní a dolní části. Osolíme a opepříme.
Na zbytku slaniny s kouskem másla zpěníme cibuli a ostatní nadrobno pokrájenou zeleninu. Přidáme opéci maso z obou stran. Zalít vínem a dodat koření: 6 kuliček pepře, 3 nového koření a 3 hřebíčky, sůl. Dolít vývarem a pod poklicí pomaličku dusit doměka. Dle potřeby ještě doléváme. Měká stehna vyjmeme a šťávu můžeme zahustit lžicí povidel, nebo strouhaného perníku, nebo jíšky…ale protože bude červené zelí, stačí jen propasírovat a vyhladit oříškem studeného másla.
Zelí
– 1ks menší hlávka červeného zelí
– 1ks střední cibule
– 3PL sádla
– Sůl, kmín, cukr, ocet
– Mouka na jíšku
Červené hlávkové zelí zbavené vrchních listů a košťálu nakrouháme. V hrnci si na sádle orestujeme cibuli na kostičky do růžova, přidáme lžíci cukru, který necháme zkaramelizovat a trochu kmínu. Přidáme zelí, promícháme a zalejeme vývarem, nebo horkou vodou. Jen těsně nad povrch, aby se dusilo, ne vařilo. Sůl a pak už jen pod poklicí dusit do poloměka. A to doslova! Jen asi 20 minut. Zelí rozvařené na bláto je opravdu věcí minulosti a „al dente“ neplatí jen pro těstoviny. Zahustíme lžicí jíšky, chvíli za pravidelného míchání necháme provařit a dochutíme pouze solí dle potřeby, cukrem a octem podle chuti.
Knedlík
– 2dl mléka
– 2ks vejce
– 2dl hrubé mouky
– 2ks rohlíky
– 1PL másla
– Sůl a petrželová nať
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je zaschnout. Ideálně od večera do rána. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, hrstí sekané petrželky a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto těstem připravenou fresh fólii. Tu si natáhneme na rovný povrch a část, která se bude přímo dotýkat těsta potřeme dobře máslem. Těsto srovnáme na máslo a fólii srolujeme – z tohoto množství bude knedlík asi 5 cm silný a 20-25 cm dlouhý. Obtočíme třemi vrstvami a stáhneme jako bonbónek. Konce zajistíme provázkem, vložíme do nádoby s vroucí vodou (pekáč) a mírným varem táhneme asi 25 minut. Po vyjmutí necháme několik minut odpočinout a rozbalíme. Dále už klasicky ohřívat na páře.