Bifteček se salátkem z pečené zeleniny
Tomu jsem nemohl odolat. To je vám taková krása a dokonalost že si zaslouží vlastní odkaz. Ten salátek máte už tady. O mase jsem se zmínil zde. No a tentokrát už jen parádní spojení. Výborný salátek a beefsteak jako z reklamy na argentinké hovězí.
Opakováním k dokonalosti…
Salát
– 150g červená řepa
– 150g brambory
– 150g mrkev
– 2PL jarní cibulka
– 1PL petrželka
– 2PL vývar
– 1-2čl olivový olej
– 1-2čl jablečný ocet
– sůl a pepř
>> Řepu, brambor a mrkev ve slupce omyjeme, potřeme olivovým olejem a posypeme solí. Zabalíme do papilotky z alobalu. Pečeme při 180°C 50 minut a pak necháme 10 minut ve vypnuté troubě “dojít”.
>> Do mísy si připravíme olej s octem, solí a pepřem. Vývar do misky a mikrovlnky. Zvlášť ještě pokrájenou cibulku a petrželku. Pečenou zeleninu vyjmeme z trouby a necháme ještě dalších 10 minut odpočívat. Pak rozbalíme a ihned horkou loupeme. Pokrájíme na kostičky (já tradičně protáhnul strunkou) rovnou do kořeněného octa s olejem a zalijeme právě ohřátým vývarem. Rychle promícháme, přidáme cibulku i petrželku a za několik minut můžeme podávat. Jen co si všechny kousky nasají svůj díl marinády.
Biftek
– 130g svíčková
– máslo
– česnek
– olivový olej
– citronový pepř
– demi glace
– sůl a pepř
>> Nejdříve maso a máslo – bifteček jsem pouze zlehýnka potřel oliváčem a nechal v lednici odpočívat čtyři hodiny ne úplně uzavřený. Ať si dejchá. Máslo, měkké jsem vyšlehal do pěny s utřeným stroužkem česneku a lžičkou citronového pepře. Zabalil zpět do fólie z másla a vytvořil váleřek. Ten putoval na dvě hodiny do mrazáku a pak do lednice.
>> Maso jsem vyndal z lednice hodinu před použitím a nechal temperovat. Pak na grilovací pánvi ten 3 centimetry vysoký kousek nechal opéci tři minuty z každé strany na středním plameni. A šoupnul do trouby na 90°C / 10 minut s plátkem česnekového másla na povrchu.
tak si to vychutnejte alespoň pohledem
nebo dvěma
Tohleto je totiž sen milovníka steaků. Viďte Ester, Jirko…
A aby toho nebylo málo, příště ještě sendvič z americké pařené žemličky a roastbeefu a karamelizované cibulky a rukoly a hořčicové majonézy. Tak, a máte to 😀
PS: ještě pro pousmání. Ten sendvič tedy vlastně jeho vzhled si předem kreslím.
MDMP
K tomuto mohu dodat jediné: MŇAM!!!
Slintám tu jak všichni Pavlovovi psi dohromady. 🙂
O nic jiného mi nešlo 😛