Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

>> Bistro Altai – Mongolská kuchyně ve Vršovicích

bistro Altai01Opět krásná náhoda. Včera jsem vyjel do Vršovic nakoupit nějaké maso k Blahutovi o kterém jsem už tady a tady psal. A hlavně pak pro parádní kysané zelíčko do farmářské prodejny, kterou jsem zmínil tady. Celé to ale začalo cestou v tramvaji. Mezi zastávkami Kubánské náměstí a Slavia jsem si těsně před tou druhou všimnul velkého nápisu nad jakousi prodejnou: Bistro – Mongolská domácí kuchyně. No to mne nemohlo nechat klidným jak jistě uznáte. Takže nákup masa a jedné novinky u řezníka a pak pěšky směrem na Kubáň. Je to asi 150 metrů od té prodejny masa na stejné straně ulice.

 

 

zmíněná novinka – pečená klobása, lehce pikantní, šunková a opravdu kvalitní záležitost, 160,- Kč/Kg – rovnou přiznávám nezeptal jsem se na výrobce a přistoupil na popis: “je fakt skvělá”

Pečená klobása od Blahuty

 

 

A teď už bistro Altai

 

Nachází se na adrese Vršovická 77 na Praze 10 kousek od zastávek tramvají 4, 7, 22, 24, 55, 57, 59. Otevřeno mají Po – Pá 9 – 19 a So 10 – 19 hodin. Musím říct, že jde o poněkud na hlavu postavený koncept a já tam ze sebe udělal trochu pitomce. Můžou si za to sami.

Vstoupíte do prodejny potravin připomínající kdejakou čínskou večerku s jedním podstatným rozdílem: tady (prozatím) nešetří místem. Tedy je prostorná a relativně málo zahlcena ošklivými regály s kde čím. Každopádně zaujmou asijské potraviny kterých tady mají dost a to dokonce takových, jaké vůbec neznáte a jinde neuvidíte.

 

malá ukázka – Tom Yum pasta u nás známá je, ta pod ní, sojová už tolik ne, dále rýžový ocet, rybí omáčka a Sambal Oelek. Vše za opravdu vstřícné ceny a v druzích mně neznámých, měli také rybí omáčku s kousky ančoviček, ovšem odvahu použít ji nemám…

asijské potraviny

 

 

Bistro a hotové jídlo nikde! Na dotaz kde že to tedy dostanu ty Mongolské dobrůtky jsem od slečny (ne)dostal odpověď typickou pro Asiaty: “tadý být, anó, doblý”. Musím přiznat, že když se cítím nejistě jsem poněkud ráznější, takže jsem rovnou vypálil dotaz: “najím se snad tady, nebo dole támle po schodech?”. “Anó”. No je to pravidelné peklo. Slečna byla poněkud vyvedena z míry, já nervózní a navíc jsem si všimnul že se tak belhá o berlích páč noha v sádře. Ach jo. Bylo mi jí líto a vypravil jsem se dolů po těch schodech. No průůůser! Dole kuchyně a poměrně sympatický asiat na mne vyběhl s nožem v ruce: “tady ty nemůžeš být, jdi prýč”. Opět schody nahoru a konečné prozření.

 

 

Tady si totiž jídlo z tradičního letáčku a případně listu v plexiskle objednáte přímo u slečny za pokladnou, posadíte se na barovou stoličku u podlouhlého pultu, nebo vzádu do malé, velmi čisté a lehce neuspořádané místnosti a prostě si na jídlo počkáte.

 

 

hlavní stůl a v zadu schováno

bistro Altai

 

 

bistro Altai02

 

 

Pak už začaly ty radostě

 

Nabídka opravdu Mongolské kuchyně je směšně maličká. Ne však nicotná. Sice se vám žádného vysvětlení o co se to vlastně jedná nedostane, ale fotky naštěstí byly slušné a já si vybral napoprvé opravdu skvěle.

 

1/ Lavsha – polévka z rodu Pho Bo kterou mají také a patřičně voní celým prostorem jak se na ni sluší a patří. Jejich verze zvaná LAVSHA mne opravdu potěšila. Chuťově poněkud light verze Pho Bo s menším obsahem hovězího masa a na místě bylinek pouze s hrstí čerstvé pažitky. Ovšem její síla spočívá a absolutně skvělých, akurátně uvařených, ručně krájených čerstvých domácích nudlích. Takže celkově litrová porcelánová mísa s hromadou nudlí za 75,- Kč. Kompletní oběd.

 

LAVSHA – po této porci jsem odcházel na další nákup absolutně uspokojen, těžce přežrán

Lavsha01

 

 

2/ Chushur – tohle jsem si nechal zabalit domů. Musím přiznat, že tak fajnové pirožky z nudlového těsta plněné mletým hovězím masem jsem strašlivě dlouho nejdl! A to vychucení, ach… Jediné co mne při jídle napadlo, byla informace pro vás: prostě vás rozstřelí. Jsou možná smažené, nebo zprudka upečené (obsahovaly velmi málo tuku) a tak křupavé že jsem hýkal nadšením.

 

CHUSHUR – na tychle taštičky si ještě zajdu, k dokonalosti jim chyběl jen čerstvý hustý jogurt s česnekem nebo koprem

chushur01

 

musím přidat detajl – teninké těsto i plátek mletého masa, výborně vychucené, šťavnaté, čisté hovězí, kdyby průměrný český rádobypodnikatel ve stravování uměl takto burger bylo by na světě mnohem lépe…

chushur03

 

 

Závěrem a neukončeno

 

Podobné ještě mají měšce vařené v páře – BUZZ a stejně tak taštičky – BANSH. Dále pak směs hovězího se zeleninou a opět těmi nudlemi – TSUIVAN. Ale to snad příště. Pro odmítavce masa jsou k mání i verze těsta plněného zeleninkou. Téměř vše ostatní jsou už jen variace na u nás bohužel tradiční čínké bistro. Včetně smažáku a kuřecího řízku s hranolkama z mrazáku.

 

Nicméně musím přiznat, že jen dík těm několika málo opravdovým lahůdkám (dohromady 5) jsem tam nebyl naposled. Opravdu vřele doporučuji a přidávám mapku části ulice Vršovická kde nakoupit a najíst se je opravdu potěšením: Bod C

mapa

 

 

Pro Pražáky jasná volba, pro ostatní možné alternativy. Oni totiž mají těch bister po ČR více. Jen si nepamatuji kde. Ale zjistím.

 

 

Málem bych zapoměl: jako pozornost podniku jsem při čekání na jídlo dostal k ochutnání konvičku právě připraveného jasmínového čaje. Musím upozornit, že je to záležitost pro otrlé a to já nejsem. Při prvním přivonění to se mnou málem švihlo. Jestliže Jasmínová rýže má svůj specifický pach a po správné přípravě opravdu voní, toto je jiné. Čisté. Já měl pocit, že jsem v pořádně zapařené stáji plné sena, koní a čuníků. A stejně důrazný je i chuťový vjem. No prostě mimo můj vkus.

 

 

Bohužel se potvrdilo, opět, že krom vína a kávy ani čaj není mou doménou.

 

 

MDMP

Sdílejte...

7 komentářů to “>> Bistro Altai – Mongolská kuchyně ve Vršovicích”

  • Petra C. says:

    Ta polévka se mi opravdu moc líbí! 😉

  • basti says:

    No mongolská kuchyně zas až taková idylka není. Ta polívka se jmenuje lapša. Vzniká tak, že se tradiční mongolský cujvan (tsujvan) zalije mongolským slaným čajem sutece. Cujvan jsou domácí nudle z mouky a vody, ke kterým se přidá na drobno nasekaná ovce, popřípadě yak, velbloud a někdy kůň (tučným ani vnitřnostmi se obvykle nešetří), a celé se to povaří a osmahne. Na vrch se dává proužek sádla, tak 5-10 mm tlustý a někdy až 10 cm dlouhý, Mongoli si na tučné velice potrpí. Servíruje se v miskách. Sutece je slaný zelený čaj s máslem, lapša obvykle vzniká tak, že se prostě cujvan dolije čajem z termosky. Chušury jsou nejčastěji jen mouka a voda, dovnitř se dává opět nasekané maso (ovce atd.), často s cibulí, samozřejmě patřičně tučné. Z chušuru je potřeba ukousnout rožek, roztavené sádlo a šťáva se vypijí a pak se dojí zbytek. Víc o perlách mongolské kuchyně zde http://krasymongolska.cz/mongolska-strava.php PS: Pro labužníky doporučuju mongolské sviště nebo velbloudí mozek, to je teprve gurmánský zážitek 🙂

  • frantel says:

    je tam to bistro jeste?
    nikde nic nevidim
    http://goo.gl/maps/6BQF6
    jinde jsem nasel adresi s cp. 76 a tam je taky prdlajs
    http://goo.gl/maps/gibGZ
    muzes mi to prosim upresnit?
    za nedlouho budu mit cestu pobliz, tak bych si chtel udelat zajizdku 😉 ale ne zbytecnou, to by hooodne mrzelo …
    dekuju

  • Moje Dobroty says:

    V mailu se mi dosti podivným způsobem objevil dotaz na polohu a existenci tohoto bistra. Nechám to být, jen jednoduše odpovím:
    ano, bistro tam stále je a mám-li použít tuto dodanou adresu: http://goo.gl/maps/6BQF6, pak kousek napravo namísto té drogerie. Ta fotka z google je dost stará…

Komentáře