Bistro Palma – Vietnam v Holešovické tržnici
Už někde tady mám napsáno že: „objev nového jídla znamená pro člověka více, než objev nové hvězdy“. Já dnes navštívíl Holešovickou tržnici, nakoupil v Alze, smutně minul bistro s vynikajícím Doner Kebabem, které má v neděli zavřeno, schválně neodbočil ke známé boudě s vietnamským jídlem, které mne svou nabídkou už moc neoslovuje a s překvapením zjistil, že asi tři měsíce je tady bistro nové. Jmenuje se Palma Huong Tien – Vietnamské speciality. A rovnou podotýkám, jsem nadšen, unešen a každopádně tam zajdu ještě nejednou.
Jako všechny v tržnici, je i tato budka „spíchlá horkou jehlou“ a nevzbuzuje svým vzhledem právě nadšení. Na druhou stranu, kdo zná Pho Vietnam na Náměstí Jiřího z Poděbrad, bude spokojen. Tady je to příjemnější. V úzké verandě za plexisklem je 12 míst s plastovými ubrusy a umělými květinami na stolech. No jak už je u asiatů zvykem. Při vstupu mne okamžitě přivítal majitel a po rychlé objednávce odkvačil do kuchyně. Čekal jsem ani ne deset minut. Za 80,- Kč jsem dostal rybí polévku Bún Cá (čti Bún Ka), což je evidentně klasika z rodu Pho. A vynikající. Pro mne překvapení, protože na rozdíl od jiných provozů ji tady mají nejen v nabídce, ale i na talíří. Respektive misce. Tím hlavním překvapením je ale chuť. Tradičně skvělá a navíc jak ji neznám. S rajčaty a koprem. Kapr v ní je ve formě kousků opečených předem na pánvi s rybí omáčkou. Popravdě jsem doslova zíral na jejich konzistenci. Běžně poněkud „bahnoidní“ ryba je tady pevná a tuhá s neskutečně výraznou rybí chutí. V kombinaci s koprem a rajčaty opravdu luxusní. Ovšem pozor. Kdo ryby jen troch nerad, tomu nedoporučuji. Ta rybí chuť je opravdu síla.
Pan majitel je velmi společenský tvor pyšný na své podnikání. Po několika minutách povídání jsem se dozvěděl několik tajemství z jeho kuchyně. Pochlubil se, že nehodlá jídla přizpůsobovat české chuti, za což jsem mu velmi vděčen a že maso na tradiční Bún Chá (čti Bún Ča) nakládá dva dny předem, což ihned demostroval mísou plnou voňavého vepřové rychle přinesenou z lednice. Také říkal, že jídla jsou odlišná svou přípravou dle sezóny a že v létě griluje na uhlí. Hallelujah.
Co dodat. Určitě se tam stavte. Pochutnejte si a napište co si myslíte.
Za kvalitu fotek se omlouvám – rychlovka z mobilu.