Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Boršč

Boršč01 Povšimněte si, že neuvádím a to zcela záměrně, zda se jedná o ruský, ukrajinský či jakýkoliv jiný. Možností je opravdu spousta a já se tentokráte rozhodl nedodržet ani svůj oblíbený, léta osvědčený recept, který mi předal jeden z mých prvních „učitelů“. Ne nějaký teoretik ve škole, ale starý praktik, který byl mým instruktorem v první kuchyni, kde mne po vyučení zaměstnali.

Dnes ale Boršč, tedy opravdu tradiční polévka v zemích bývalého sovětského svazu připravený stylem co dům dal. Proč? Mám skvělý hovězí vývar, v mrazáku kus vepřových žeber a směs mražené polévkové zeleniny. A do obchodu se mi prostě nechce. Jednoduché.

 

Na 3 litry polévky

– 1,5l hovězího vývaru s masem (žebro)

– 1,5l vepřového vývaru s masem (žebírka)

– 1ks střední cibule

– 150g kysaného, nebo hlávkového zelí

– 150g zeleniny, mrekev, celer, petržel (směs z mrazáku)

– 150g brambor

– 150g červené řepy

– 3PL rajčatového pyré

– 50g uzeného bůčku

– 2dl mléka

– 2dl smety (sladká, nebo kysaná)

– 3PL mouky hladké

– Nové koření, celý pepř, bobkový listopad

– Sůl, pepř, mletá paprika

>> Nejdříve si připravíme vývar s divokým kořením. Klidně pohromadě, jen vepřové z něj vyndáme dříve.

>> V hrnci zpěníme na kostičky pokrájený tučnější uzený bůček, škvarky odložíme bokem a na tuku orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Vsypeme papriku a zalijeme vývarem. Přidáme pyré, zelí a pomalu vaříme do poloměka. Postupně vložíme brambory, zeleninu a vaříme do vyhovující měkosti.

>> Červenou řepu připravuji dvěma způsoby. Buďto předem, do sladkokyselého nálevu, který nesteriluji. V lednici vydrží i půl roku. Nebo čerstvou uvařím do měka, oloupu ještě teplou a nastrouhám na hrubém struhadle do polévky skoro nakonec.

>> Zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, provaříme a přidáme maso i uzené. Dochutíme solí a pepřem (pozor, vývar už byl solený). Nakonec zjemníme smetanou. Tu používám podle vybraného zelí – ke kysanému sladkou a naopak.

>> Této polévke každopádně sluší houby, nebo uvařené fazole a já nikdy nezapomenu na hrst bylinek – pažitka, petrželka, koriandr.

Boršč03

 

Historka na závěr.

Před několika lety jsme se s kolegy z práce dohodli na večírku se společným vařením u jednoho z nás doma. Téma: Rusko. Netušil jsem co mne čeká. Už na dveřích do bytu jsem zíral na výraznou komunistickou propagandu let minulých a u kolegy doma to byl už opravdu masakr. Včetně pionýrských šátků. Já tehdy vařil právě bošč.

Boršč a dršťková v REMI. Ano, to byl docela pojem. Nastoupil jsem v restauraci, kde polévky k obědovému menu nebyly právě hitem. Po půl roce jsem připravoval vždy ve čtvrtek 15.litrový hrnec Boršče, nebo Dršťkové, který zmizel do hodiny. Nezapomenu, jak jsem si jednou uvědomil při vydávání předposlední porce, že v polévce chybí něco podstatného.Červená řepa! A nikdo ani nepípnul…

 

Inspirace

Kuchařská pohotovost – Jak to vaří v Rusku

Kuchařská pohotovost – Ruský boršč

Ukrajinský boršč

Uvařte si doma, co vám chutnalo na dovolené: pizzu, quiche, fondue

Ruský Boršč – polévka nejen pro zimní čas

Sdílejte...

3 Responses to “Boršč”

  • Ľubomíra says:

    Tak aby som pípla, na obrázku cvikla je ale v recepte nie. Ja ju udusím s cesnakom a potom pridám k ostaným ingredienciám. Cesnak potom v boršči cítiť len ako taký pocit – neviete, či bol v tej polievke.

    • Moje Dobroty says:

      No jo no…já už ji tam beru tak automaticky, že ji zapomínám napsat. Většinou ji mám připravenou předem, ve sladkokyselém nálevu. Nesterilovaná vydrží v lednici klidně půl roku.
      Česnek dávám podle momentální chuti a to platí i o času přidání. Ovšem provařit se alespoň chvíli musí. Podusit na něm řepu je zajímavý nápad. Dík…

Komentáře