Bramboračka s hříbky za dvacet minut?
Kliďánko, brnkačka, zívačka. Jedna z nejklasičtějších českých polévek je opravdu snadná záležitost. V té správné by měla být kapusta. Ale to je spíše podzimní verze. Navíc, kdo má stále po ruce hlávku. Letní verze je spíše o hříbcích, hrášku, karotce. A čerstvé majoránce. To tedy každopádně.
Letní verze? To je lehkost. Málo zahuštěná. Dejte lžíci jížky. Ne více. Nebo vloček. Rýže. Krup. Ty ovšem pět minut předem, před vším ostatním. Nebo použijte kus kus. Úplně nakonec po odstavení a jen nechat pět minut odležet. No a nebo, tam nedávejte na zahuštění nic. Nakonec můžete maličko rozmixovat.
Bramboračka ..??.. v obrázcích
1/ Litr vývaru přivedeme k varu…
2/ Oloupeme si jeden pořádný brambor…
3/ A namočíme hříbky, máme li jen ty sušené…
4/ Do vývaru přidáme smaženou cibulku a posekaný libeček. Také stroužek utřeného česneku, pepř, kmín a sůl…
5/ Na másle orestujeme hrášek a karotkou. Takto z mrazáku a z Lidlu. Nemají to špatné co se kvality týče. I když…
6/ Hříbky jsou máčené 20 minut…
7/ Brambor nakrájený…
8/ Vše tedy do vývaru a 5 minut varu…
9/ Pak jíška a dalších 5 minut…
10/ Jíšku já mám stále v lednici připravenou. Vždy ze skoro kila mouky a na másle se sádlem. Taková kombinovaná všehochuť…
11/ Provařeno a zeleninka do polévky…
12/ Dalších 5 minut. Pak ještě jednou česnek, majoránka a…
13/ Odpočinek po odstavení z plotny a servis…
Done. Hotovo. Brnkačka za chvilku hotová a opravdu parádní. Málem jsem sežral vše během jednoho odpoledne. Smyl pro realitu, vidina jiných dobrůtek a vstřícnost mi to ale naštěstí nedovolily. To poslední s ohledem ke spolubydlícímu, kterému jsem prostě musel ranní polívku záchranářku nechat na stole. Aby se mu lépe fungovalo v práci, kam vyjíždí už v pět ráno. Aby jste měli čerstvé mlíčko k té vaší snídani.
Je něco jiného v tomto článku, i když vypadá stejně průměrně jako ty ostatní. Všimnete si drobnůstky? MDMP





