Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramboračka s hříbky

Bramboračka s hříbky01 Je to konec konců snadné vaření, ne ovšem vymýšlení. Co vlastně do té bramboračky opravdu patří? Podle mne je právě tato správně, jen namísto hub má být kapusta. No ale teď v sezóně? 🙂 Každopádně jsem si prošel internet a našel mnoho verzí. Nejčastěji s vajíčkem, kroupami a právě těmi hříbky. Jen vždy sušenými. To má logiku. Jsou jaksi intenzivnější v chuti. Jenže teď v sezóně hloupé nemyslíte?

 

 

 

Snadno si představím několik dalších variant:

– se smetanou, sladkou i kysanou a lžicí octa

– s kváskem – obdoba krkonošského kysela

– s míchanými vajíčky

– s uzeným masem

– s hlávkovým zelím

     

     

Ta dnešní a moje

 

250g brambory

250g hříbky

100g celer

100g mrkev

50g cibule

1ks stroužek česneku

3PL mouka hladká

1PL sádlo a máslo

1,5l voda, nebo vývar

sůl, pepř, majoránka

 

 

>> Na lžíci másla a sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli do sklovata. Přidáme kostičky celeru a mrkve a asi 5 minut poměrně zprudka restujeme. Zasypeme pokrájenými hříbky, ochutíme pepřem a kmínem, promícháme a na mírném plameni pod poklicí necháme 5 minut dusit ve vlastní šťávě.

>> Odklopíme poklici a zaprášíme moukou. Lehce promícháme a zalijeme studenou vodou (vývarem). Solíme. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 20 minut za občasného promíchání přičemž po 5.minutách přidáme kostky brambor. Odstavíme.

>> Dochutíme stroužkem utřeného česneku a dle potřeby ještě solí a pepřem. Nakonec přidáme rozmnutou majoránku a posekanou čerstvou petrželkou.

 

ochutnejte klasickou bramboračku, stojí za to

Bramboračka s hříbky

 

 

Vzpomínka na babičku

Ta když vařila k obědu bramboračku smažila jako druhý chod vždy bramboráky. Ideální kombinace. Stejně tak jako bramborové placky z těsta jako na knedlíky. Se škvarkama, nebo jen na sádle.

 

PS: téměř ihned po uvaření jsem odnesl porci k ochutnání do hospody. Pan číšník toho moc nenamluvil. Jen si významně otíral papulu a čelo. To jak se zapotil při rychlém jídle v práci a pocitu že mu to někdo může sníst. Náš Pavel.

Sdílejte...

4 Responses to “Bramboračka s hříbky”

  • Petra C. says:

    Pan číšník se má 😉 Snad je to ta hospoda, kde se rozdávají houby 😉 Víme? 😀

  • IM says:

    před velkým dávnem jsem již nevím kde zaregistroval, že pí Jiřina Šejbalová doporučuje vařit v bramboračce hrstku lámanky, nebo kroupových perliček. Kroupy mám tuze rád, lámanky obzvláště, zkuste obé, nesmí převládat, jenom jakoby chuť z povzdálí „štrejchat“

Komentáře