Bramboračka s hříbky
Je to konec konců snadné vaření, ne ovšem vymýšlení. Co vlastně do té bramboračky opravdu patří? Podle mne je právě tato správně, jen namísto hub má být kapusta. No ale teď v sezóně? 🙂 Každopádně jsem si prošel internet a našel mnoho verzí. Nejčastěji s vajíčkem, kroupami a právě těmi hříbky. Jen vždy sušenými. To má logiku. Jsou jaksi intenzivnější v chuti. Jenže teď v sezóně hloupé nemyslíte?
Snadno si představím několik dalších variant:
– se smetanou, sladkou i kysanou a lžicí octa
– s kváskem – obdoba krkonošského kysela
– s míchanými vajíčky
– s uzeným masem
– s hlávkovým zelím
Ta dnešní a moje
250g brambory
250g hříbky
100g celer
100g mrkev
50g cibule
1ks stroužek česneku
3PL mouka hladká
1PL sádlo a máslo
1,5l voda, nebo vývar
sůl, pepř, majoránka
>> Na lžíci másla a sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli do sklovata. Přidáme kostičky celeru a mrkve a asi 5 minut poměrně zprudka restujeme. Zasypeme pokrájenými hříbky, ochutíme pepřem a kmínem, promícháme a na mírném plameni pod poklicí necháme 5 minut dusit ve vlastní šťávě.
>> Odklopíme poklici a zaprášíme moukou. Lehce promícháme a zalijeme studenou vodou (vývarem). Solíme. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 20 minut za občasného promíchání přičemž po 5.minutách přidáme kostky brambor. Odstavíme.
>> Dochutíme stroužkem utřeného česneku a dle potřeby ještě solí a pepřem. Nakonec přidáme rozmnutou majoránku a posekanou čerstvou petrželkou.
ochutnejte klasickou bramboračku, stojí za to
Vzpomínka na babičku
Ta když vařila k obědu bramboračku smažila jako druhý chod vždy bramboráky. Ideální kombinace. Stejně tak jako bramborové placky z těsta jako na knedlíky. Se škvarkama, nebo jen na sádle.
PS: téměř ihned po uvaření jsem odnesl porci k ochutnání do hospody. Pan číšník toho moc nenamluvil. Jen si významně otíral papulu a čelo. To jak se zapotil při rychlém jídle v práci a pocitu že mu to někdo může sníst. Náš Pavel.
Pan číšník se má 😉 Snad je to ta hospoda, kde se rozdávají houby 😉 Víme? 😀
Přesně ta. Včera tam zase vévodil jednomu stolu velký koš.
před velkým dávnem jsem již nevím kde zaregistroval, že pí Jiřina Šejbalová doporučuje vařit v bramboračce hrstku lámanky, nebo kroupových perliček. Kroupy mám tuze rád, lámanky obzvláště, zkuste obé, nesmí převládat, jenom jakoby chuť z povzdálí „štrejchat“
Kroupy každopádně kvituju. Příště v ní budou…