Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramboračka z jehněčího vývaru

jehneci-kosti-na-vyvar Není u nás příliš zvykem konzumovat jehněčí maso, bohužel. Ještě méně však dělat z něj polévku. Přitom tahle variace české bramboračky, snad jen bez té jíšky, je naprosto běžná u našich jižních sousedů v Rumunsku, Bulharsku i dále na východ. Stejně tak v Řecku…

Koupil jsem jehněčí kýtu a z té, jak známo je dost odpadu. Tuk je totiž ve výsledném pokrmu naškodu. Takže omyté kosti a ořez společně s cibulí, česnekem, mrkví, celerem a kořením (pepř, nové koření, bobkový list) vložíme do studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl a necháme několik hodin táhnout na minimálním plameni. Poté scedíme a sebereme co nejvíce tuku. Ideálně vychlazením – vysráží se na povrchu a stačí jej sebrat lžící.
Opět přivedeme k varu a přidáme překrájenou kapustu, po 15.minutách kostičky brambor a nahrubo nastrouhanou mrkev (která mně práve došla :). Po dalších 5.minutách lžíci jíšky a ochutíme pepřem, majoránkou, solí a nakonec utřeným stroužkem česneku.

 

Nic na tom není a díky jehněčímu je chuť velice výrazná. Což právě je asi důvodem, proč ji lid český tolik nemusí. Směšné, uvážím li, že si každý druhý do polévky narve mraky pepře a tekutého polévkového koření. Kdyby jen věděli, z čeho se to vyrábí…

Jehněčí bramboračka

Sdílejte...

6 Responses to “Bramboračka z jehněčího vývaru”

  • Petra C. says:

    fuj tekuté polévkové koření! zásadně nedávám. mohla bych jednou udělat pokus – uvařit al dente nastrouhanou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a dolít jen magi. jestli by tohle mému manželovi, který si magi dává vždy, chutnalo, pak nemá smysl pro něj vařit. to můžu rovnou jen kupovat pytlíkačky 😀

    • Moje Dobroty says:

      No jo, nemá cenu vysvětlovat praktickému jedlíkovi že ty kapky z flašky nejsou něčím prospěšné.
      Co se týče Tvého nápadu tak nesouhlasím. „Pytlíkačky“ jsou moc jiné. Hnusné.
      Magi? Já mám opravdu moc rád tekuté koření Aromat Knorr dík jeho chuti ale hlavně vůni. Jen několik kapek.

  • Petra C. says:

    Když si chci polévku něčím okořenit, použiju Miso nebo Shoyu.

    • Moje Dobroty says:

      Tak na Miso pastu jsem si nezvyknul. Je mi vyloženě protivná. Koupil jsem si vloni kilový balík a celý letěl do odpadků.

      • Petra C. says:

        Ta chuť je opravdu výrazně jiná, než co jsme zvyklí v těchto končinách. Ale já na ni přišla prvně s miso polévkou, která mi hned na poprvé chutnala. Takže pohoda.

Komentáře