Bramboráky
Vlastně to nikdy nikde moc nepovídám, ale je pravda, že klasický bramborák už odmala patří k mým nejoblíbenějším jídlům. Když si v jakékoliv hospodě či restauraci nedokážu vybrat, skončím jednoznačně u tří možností. A nestydím se za to. Jsou to bramboráky, smažák a dršťková. Když si nemohu vybrat. Ne že bych si většinou nedal spíše jehněčí kolínko, vídeňský řízek či cokoliv, co mne prostě překvapí. Jenomže české bramboráky a Dršťková polévka prostě nezklamou. Tedy neměly by! Bohužel, někdy… Ale o tom později.
Braborák jak já ho rád – pro jednoho
Z čeho
– 2ks brambor větší
– 1ks vejce
– 1PL mouka hladká
– 1ks stroužek česneku větší
– Sůl, pepř, majoránka, kmín
– Uzenina dle chuti
– Tuk na smažení
>> Brambory asi velikosti tenisáku.
>> Zcela jistě nepoužiju nesmysly typu strouhanka, cibule, vegeta a podobně.
>> Klidně přidám například cuketu, kysané zelí nebo kedlubnu. Ale to už není TEN bramborák.
Jak
>> Bezvýhradně tvrdím, že nejlepší bramborák je pouze a jedině z ručně strouhaných brambor varného typu A, nebo B! Ta struktura prostě musí být cítit při prvním i posledním kousnutí. Kajícně ovšem přiznávám, že z čiré lenosti brambory doma nestrouhám, ale mixuji v malém kutru tyčového mixeru. Česnek ovšem předem utřu na třítku, nebo propasíruji do kutru.
>> Vše smíchám a nechám rozležet jen tak dlouho, než se rozehřeje tuk na smažení. Tady prosím, stejně jako při dochucování kořením, dle vlastní chuti. Tedy i množství tuku. Já rád bramboráky na sádle, kuřecím sádle, nebo v nouzi na oleji, ovšem ne utopené – na jednu stranu lžíci tekutého tuku.
>> Z tohoto množství si připravím dva bramboráky v pánvi o průměru 24 cm a s chutí je zbaštím. S chutí tak velikou, že když nastane „to období“ (asi třikrát ročně), připravím si je klidně 4-6 dnů za sebou.
Bramboráky jsou prostě naprostá u mne nikdy neprohrávající jednička. A samozřejmě čas od času nezapomenu na:
– Kuřecí játra na cibulce – v bramboráku
– Pikantní kuřecí či vepřové nudličky se zeleninou – v bramboráku
– Plátek masa obalený – v bramboráku
– Tvarůžky či Hermelín – v bramboráku
Ještě k tomu zklamání
Stane se a bohužel často, že dostanu bramboráky z mrazáku, pouze ve fritéze ohřáté. S opravdovým Českým bramborákem to má pramálo společného. Stejně jako rádoby krokety a, bože chraň, Americké brambory. Fuuuj!
Také dršťková připravená zčásti, nebo úplně z vepřových žaludků je humus a jednoznačný podvod na zákazníka. Dršťky jsou totiž jednoznačně hovězí – to je narážka ne jeden nejmenovaný motorest u D1, kde mi číšník ne právě klidně a slušně vnucoval fakt, že „oni nemají v polévce vepřové žaludky, protože jim surovinu v mraženém stavu dodává jakýsi „skvělý“ italský dodavatel“. Ony asi ty české krávy vymřely (v jejich okolí).
7.7.2014 – doplnění. Nejraději mám ty klasické bramboráky.
Ovšem čas od času, ovlivněn náladou nebo inspirován z nějakého zdroje si dovolím změnu. Když jsem nedávno popisoval a začal používat skvělý krouhač IBILI, bylo jasné že dík noži na julienne bude pokus. No a je to asi tak:
klasické těsto ze struhadla středně jemného mám radši, ovšem toto dík hrubší struktuře velmi bramborové je parádní příloha
MDMP





