Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramboráky

DSC_0028 Vlastně to nikdy nikde moc nepovídám, ale je pravda, že klasický bramborák už odmala patří k mým nejoblíbenějším jídlům. Když si v jakékoliv hospodě či restauraci nedokážu vybrat, skončím jednoznačně u tří možností. A nestydím se za to. Jsou to bramboráky, smažák a dršťková. Když si nemohu vybrat. Ne že bych si většinou nedal spíše jehněčí kolínko, vídeňský řízek či cokoliv, co mne prostě překvapí. Jenomže české bramboráky a Dršťková polévka prostě nezklamou. Tedy neměly by! Bohužel, někdy… Ale o tom později.

 

Braborák jak já ho rád – pro jednoho

 

 

 

Z čeho

– 2ks brambor větší

– 1ks vejce

– 1PL mouka hladká

– 1ks stroužek česneku větší

– Sůl, pepř, majoránka, kmín

– Uzenina dle chuti

– Tuk na smažení

 

>> Brambory asi velikosti tenisáku.

>> Zcela jistě nepoužiju nesmysly typu strouhanka, cibule, vegeta a podobně.

>> Klidně přidám například cuketu, kysané zelí nebo kedlubnu. Ale to už není TEN bramborák.

 

Jak

>> Bezvýhradně tvrdím, že nejlepší bramborák je pouze a jedině z ručně strouhaných brambor varného typu A, nebo B! Ta struktura prostě musí být cítit při prvním i posledním kousnutí. Kajícně ovšem přiznávám, že z čiré lenosti brambory doma nestrouhám, ale mixuji v malém kutru tyčového mixeru. Česnek ovšem předem utřu na třítku, nebo propasíruji do kutru.

>> Vše smíchám a nechám rozležet jen tak dlouho, než se rozehřeje tuk na smažení. Tady prosím, stejně jako při dochucování kořením, dle vlastní chuti. Tedy i množství tuku. Já rád bramboráky na sádle, kuřecím sádle, nebo v nouzi na oleji, ovšem ne utopené – na jednu stranu lžíci tekutého tuku.

>> Z tohoto množství si připravím dva bramboráky v pánvi o průměru 24 cm a s chutí je zbaštím. S chutí tak velikou, že když nastane „to období“ (asi třikrát ročně), připravím si je klidně 4-6 dnů za sebou.

 

Bramboráky jsou prostě naprostá u mne nikdy neprohrávající jednička. A samozřejmě čas od času nezapomenu na:

 

– Kuřecí játra na cibulce – v bramboráku

– Pikantní kuřecí či vepřové nudličky se zeleninou – v bramboráku

– Plátek masa obalený – v bramboráku

– Tvarůžky či Hermelín – v bramboráku

 

DSC_0051

 

 

bramborák

 

Ještě k tomu zklamání

Stane se a bohužel často, že dostanu bramboráky z mrazáku, pouze ve fritéze ohřáté. S opravdovým Českým bramborákem to má pramálo společného. Stejně jako rádoby krokety a, bože chraň, Americké brambory. Fuuuj!

Také dršťková připravená zčásti, nebo úplně z vepřových žaludků je humus a jednoznačný podvod na zákazníka. Dršťky jsou totiž jednoznačně hovězí – to je narážka ne jeden nejmenovaný motorest u D1, kde mi číšník ne právě klidně a slušně vnucoval fakt, že „oni nemají v polévce vepřové žaludky, protože jim surovinu v mraženém stavu dodává jakýsi „skvělý“ italský dodavatel“. Ony asi ty české krávy vymřely (v jejich okolí).

 

7.7.2014 – doplnění. Nejraději mám ty klasické bramboráky.

Ovšem čas od času, ovlivněn náladou nebo inspirován z nějakého zdroje si dovolím změnu. Když jsem nedávno popisoval a začal používat skvělý krouhač IBILI, bylo jasné že dík noži na julienne bude pokus. No a je to asi tak:

 

klasické těsto ze struhadla středně jemného mám radši, ovšem toto dík hrubší struktuře velmi bramborové je parádní příloha

bramboráky - julienne - IBILI_postcard

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Bramboráky
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře