Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramboráky z trouby

05-servisKolegyně povídala, já poslouchal, doma pokus a tady to máte. Rychlovka děsně dobrá. Hlavně když nechcete stát u plotny a na dvou pánvích pro rodinu smažit. No, ono v tom vedru taky, že jo, a vůbec…

Já to prubnul v půl deváté večer po příchodu z práce včera a dnes už to sem peru. Páč rychlovka, ušetření práce a i když lehce odlišné fajnové tak, že jsem sežral najednou celou dávku. Což umne není zvykem.

 

Bramboráky – těsto

– 250-350g brambory
– 50-100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce
– 1PL sádlo
– 1PL mouka
– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

1/ Brambory nastrouháme dle vlastní volby. Já to peru do stroje a na kotouči robota používám o něco hrubší struhadlo, než je to běžné, jemné, ruční. Střední otáčky aby nebyly úplně na kaši.

2/ Jak vidíte, přidal jsem tentokrát cibuli. To není vůbec od věci a škoda, že ještě není cuketa. Tu už bych ovšem strouhal ručně nahrubo.

3/ Sádlo necháme změknout v míse a na něj šoupneme strouhanou směs, plus to ostatní. Jeden stroužek česneku? Cože! No jo, je českej. Stačí.

 

Bramboráky – pečení

1/ Troubu si rozpálíme na 220°C už na začátku. Příprava těsta, odležení, suma sumárum 20 minut.

2/ Vše dobře několikrát promíchané naložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Spíše malé kousky.

3/ Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak můžeme pokračovat dalších 5, nebo je otočit a těch 5 dopéci.

 

Obrázky

01-na plech

 

02-z plechu

 

03-servis

 

Pro mne to byl první pokus, takže jsem testoval. Myslím, že je to úplně jedno a dokonce by nebylo od věci dát teplotu rovnou na 230°C. Rychlejší a stejný výsledek.

Rozdíl oproti klasice na pánvi s vrstvou tuku tady je. Dost podstatný. Každá strana je trochu jiná a celkově lehce odlišná konzistence. Ne ale příliš.

Je doba grilování. Kdo používá nějaký ten šutr namísto roštu, nebo dokonce parádní sestavu Weber, či Green Egg, může smažit bez dalšího tuku rovnou venku. To bude teprve parádička. Úplně to vidím.

A nezapomeňte, škvarkové sádlo, nebo nahrubo rezemleté škvarky budou ještě zajímavější.

 

04-servis

 

Rösti

Ještě jedna zajímavá možnost. A jen náznakem, páč si prd pamatuju správný postup.

Brambory strouhané nahrubo, nebo na krouhači julienne zalijeme vroucím mlékem. Jen aby byly v tekutině. Po pěti minutách vycedíme a vytvoříme stejné těsto. Cibuli bych ale doporučil krájenou na velejemno. Není od věci péci ve formičkách, nebo rovnou v plechu na muffiny. Jen si nejsem jistý jak to bude k němu lepit. Silikon je jistota 😀

 

Tož zkůšajte jak chcete. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Bramboráky z trouby
Datum vystavení
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentáře