Bramborový krém s hříbky
Klasická, rychle připravená, chuťově velmi výrazná polévka. Prostě dobrota…
Na 2 litry potřebujeme
– 1ks menší cibule
– 1ks stroužek česneku
– 5ks střední brambor
– 3PL tuk /já tentokrát použil husí sádlo/
– 1,5l vývar
– 2PL smetana sladká
– 1-2PL mouka hladká
– Houby dle chuti a možností
– Sůl, pepř, kmín, majoránka, libeček
>> Na části tuku orestujeme do růžova nadrobno pokrájenou cibuli a zelejeme vývarem. Přidáme překrájené brambory, větvičku libečku, sůl, kmín a utřený česnek. Vaříme 15-20 minut doměka.
>> Vše rozmixujeme tyčovým mixerem a přidáme jíšku z mouky a zbylého tuku. Provaříme a přepasírujeme. Opět přivedeme k varu, přidáme zvlášť podušené houby a ještě 5 minut pomalu vaříme. Zjemníme smetanou a dochutíme špetkou pepře a majoránky.
Kdo nerad houby, může například vylepšit nahrubo nastrouhanou mrkví na másle podušenou, nebo hráškem, brokolicí…