Bramborové krokety – snadno a rychle v domácím provedení
A opět stejně jako knedlíky či rýže. Prostý a jednoduchý postup který bude vždy snadno k dohledání ve vyhledávači nalevo. Smažené kroketky z brambor jsou zbytečně pozapomenutou klasikou v přílohách k téměř čemukoliv. Nebo jen jako samostatná chuťovka. Navíc to zapomenutí můžeme snadno přičíst stejně jako u hranolků těm odporným rádoby kroketám z mrazáků v hypermarketech a následně restauracích. Přiznávám, já jsem doslova alergický na dva bramborové šmejdy z mrazáku: krokety a takzvané americké brambory. Ty jsou snad úplně nejhorší.
Jak a z čeho tedy
– 200g brambory
– 50g mouka hrubá
– 1ks žloutek
– sůl, pepř, oříšek a sušený česnek
>> Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemníme žloutkem a není od věci lžíce sladké smetany. Dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou. Necháme několik minut odpočinout. Pak lžicí vykrájíme stejné kousky, hodíme do strouhanky a rychle rukama vytvoříme kuličky a z nich válečky či jiné tvary.
Někde píší, že ještě obalit v trojobalu. Je to zbytečnost, ale pokud chceme využít zbylý bílek proč ne. Já to vetšinou nedělám. To raděj z toho bílku připravím sníh a vmíchám do těsta.
>> Válečky rychle do horkého oleje a za cca 5 minut jsou zlatavé a křupavé kroketky na světě.
Brambory pokud možno A – na knedlíky to není nutné ani potřeba. Krokety ale budou opravdu bramborové. Kousky v nich ne na kaši – tedy takové trochu rösti. Jinak řečeno, občasné hrudky tužší brambory jsou spíše paráda než vada.
a opět jedna ukázka – světe div se, se slepičkou, to vážně k sobě pasovalo
Kroketky snadno a rychle. Nechte si chutnat moji milí.
MDMP
Skvělý recept, příště musím udělat víc 😉
je to k..a dobrý; v jaké fázi to můžeme zamrazit na období pracovního shonu, kdy chceme kvalitu ale nemáme čas se s ní s…t??? Moc děkujeme za odpověď
Stejně jako hranolky. Předsmažte do spíše světlejší barvy, nechejte na ubrousku odsát tuk a napůl vychladnout. Pak do mrazu. Naopak potom 10 minut rozmrazit a do oleje.