Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou_logo novaLetos dík veliké náhodě nebudu popisovat přípravu bramborového salátu společně s tím ostatním až někdy po večeři 24. prosince. Shodou okolností jsem nedávno v „salátové soutěži“ vyhlášené TV Nova v pořadu Snídaně s Novou vyhrál a byl pozván k nim abych jej trochu okomentoval. I stalo se a dnes po ránu jste mohli shlédnout dva vstupy kde jsme společně s půvabnou kolegyní Dagmar, která tam byla ze stejného důvodu a za vedení moderátorů Tomáše a Tomáše prohodili několik slov o této české vánoční klasice – bramborový salát. Samozřejmě největším překvapením i poctou pak bylo připojení se mistra Karla Gotta, který věren své pověsti zaujal všechny svým šarmem, vtipem a hlavně respekt vzbuzujícím vystupováním. Takže bramborový salát pro Snídani s Novou a mistr Karel Gott.

 

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou

 

Takže nejprve něco o tom salátu

Pro mne výraz vánoční znamená tradiční. Ten opravdu český. Jinak samozřejmě připravuji salát v mnoha obměnách. Napadá mne jedna důležitá a každopádně příjemná informace vztahující se k bramborovému salátu: poslední dva roky se dík mnoha aktivitám spousty lidí stále zlepšuje kvalita brambor nabízených napříč obchodní sítí v ČR. Takže díky například Vám pane Vaňku za Peklo na talíři.

Že připravuji salát nejlepší si tvrdit netroufám. Fakt ale je, že byl nejednou pochválen a jednou tak, že jsem byl opravdu pyšný. Tenkrát mne vaření ještě živilo a já takhle uprostřed léta napsal do jídelníčku restaurace ve které jsem pracoval bramborový salát a smažený řízek. Šéf se divil a jeho žena povídá: „pozvu na oběd mámu. Ta jej dělá skvělý a jen tak nějaký nesní.“ I stalo se a maminka mé šéfky tehdy prohlásila: „já končím, tenhle salát je lepší než můj“. Tož to vážně potěší…

 

 

Na 2,5kg salátu potřebujeme

– 1,25kg brambory salátové – rohlíčky /A/
– 1ks cibule střední /100g/
– 200g mrkev
– 150g celer
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek sterilovaný
– 100g pórek nebo řapík
– 400ml majonéza /domácí, to se rozumí/
– 100ml kysaná smetana, nebo jogurt
– 1PL hořčice Dijonská
– 1PL cukr
– 1čl citronová šťáva
– 1čl jablečný ocet nebo nálev z okurek
– 4ks vejce
– petrželka
– sůl, pepř, worcester

 

 

Na majonézu

– 1,5dl mléko nebo 12% smetana
– 3dl olej (slunečnicový)
– 2čl hořčice
– 1čl jablečný ocet
– sůl, pepř a cukr dle chuti

 

 

>> Brambory si uvařím už večer předem. Sleju vodu, nechám chvíli odpařit a znovu přikrtyté poklicí nechám odpočívat do rána.

 

Ráno nejdříve připravím majonézu. A protože jsem letos změnil trochu své priority, bude to majonéza mléčná.

 

 

>> Ta se mi opravdu ohromně osvědčila. Do klasické nádobky tyčového mixéru nalijeme 3. decilitry oleje. Samozřejmě kvalitního slunečnicového. Přidáme 1,5. decilitru plnotučného mléka o stejné (pokojové) teplotě. Dvě lžičky plnotučné, nebo lépe Dijonské hořčice. Lžičku octa (já jablečný). Sůl, pepř a špetku cukru. A to je vše! Ponorný mixér dáme až na dno a na nejnižšší otáčky pomalu zvedáme. Několikrát protáhneme zpět dolů a nahoru. Konec!

 

Odložím asi na 30 minut do lednice ztuhnout (to není až tak nutné páč je opravdu hutná) a hlavně vychladit.

 

>> Oloupu si brambory a připravím základ. To znamená že všechny suroviny, vařené, sterilované i syrové pokrájím na potřebné kousky.

 

– cibuli na velejemno
– mrkev a celer uvařím do poloměkka v osolené vodě s lžicí sušené zeleniny a bylinek (Lidl), zchladím a pokrájím na kostičky
– okurky nastrouhám na hrubém struhadle, nebo pokrájím na nudličky
– pórek či řapík na jemné nudličky, respektive plátečky (řapík oloupaný)
– petrželku najemno posekám

 

>> Vše sesypu do mísy, přidám hrášek a ochutím vším co zbývá. V poslední době rád přidávám směs mrazem sušené zeleniny s bylinkami z Lidlu. Pak teprve vmíchám majonézu, smetanu, promíchám, dodám brambory protlačené strunkou, opět vymíchám (jedině rukou abych rozdělil slepené kusy) a úplně nakonec vajíčka na kousky. Pak už promíchám jen opatrně.

 

V tuto chvíli je zajisté příjemné a důležité ochutnat. Ovšem opravdu akorát bude až za několik hodin. Končím li tedy asi v 11 hodin dopoledne, zbývá mu do večeře krásných 6 hodin odpočinku.

 

fotopostup

 

01 - vše pohromadě

 

02 - zeleninka s citrónem

 

03 - brambory vždy A

 

04 - krájíme

 

05 - a mícháme

 

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou01

 

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou04

 

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou07

 

 

Tolik bramborový salát a ještě na skok zpět k vysílání pořadu

Musím přiznat, že jsem byl z účinkování značně a jak posléze zjištěno zbytečně nervózní. Sice, když mne někdo upozorní že v pondělí mi zatelefonuje s instrukcemi a já mu ve středu odpoledne volám sám abych se dozvěděl že na mne zapoměl moc na náladě mi nepřidá. Ale chápu že jeho vytížení je nejspíše nemalé. Nadále už ovšem jen samá pozitiva a jistoty 🙂

Ráno před barákem bavorák v přesně dodrženém čase, příjemně povídavý řidič a rychlá cesta do studia. Tam přivítání roztomilou paní jejíž jméno jsem bohužel nepostřehnul a za to se moc omlouvám páč byla úžasná. S Dagmar jsme si příjemně povídali, natáčení plné legrace bylo super a já si s radostí popovídal s krásnou Zorkou a Ivetou, moderátorkami jež jsem si přál vidět zblízka. Tomášové mne naštěstí nevyvedli z míry jak jsem od nich původně očekával a opravdovým bonbónkem byla přítomnost pana Karla Gotta. Jak už mnohde psáno je to člověk veskrze příjemný a nevím zda ze slušnosti či vrozené zvědavosti i komunikatovní. Totiž na ten salát, ale hlavně mlíkovou majonézu se mne přišel sám zeptat přičemž se mi rovnou podepsal do výtisku receptu uvedeného výše. Takže teď je tento každopádně jedinečný 🙂

Krásné bylo to dnešní ráno vážení a mohu vám klidně přiznat, že i když pro mne vánoce normálně začínají i končí právě jen tou štědrovečeří, letos je to jiné. Ti lidičkové mi udělali velikou radost a těch několik chvil s nimi strávených dost slušně pozvedlo náladu.

 

dva obrázky

 

mezi mnou a mistrem krásná Dagmar, míchala svůj salát pěkně na kameru a vypadala rozkošně, nemyslíte?

Snídaně s Novou 20122013_01

 

toto jsem si nemohl nechat ujít, krásky a zvíře, obě naprosto skvělé, zábavné a každopádně ještě krásnější než v bedně

Snídaně s Novou 20122013_06

 

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou

PS: bylo až neskutečné s jakou rychlostí se ocitly má dvě kila salátu na chlebíčcích stejně jako podobné množství od Dagmar a hlavně jak rychle všechny zmizely. Chvály jsme zaslechli spoustu a ta od Zorky mne obzvláště potěšila. Co se týče bezprostřednosti celého osazenstva vysílání, byl jsem dokonale přesvědčen! O tom, že když vidíte jejich například charitu, nejsou to jen sehrané scénky, ale opravdu přístup a chování dané jejich povahami. Nádherní lidé.

 

Tuž fajne vanoce vam všeckym a kurňa nepodpalujte stromky 🙂

 

na závěr detajl mistrova podpisu který si uschovám…

 

podpis Karel Gott

 

 

 

Odkaz na video na FB profilu Snídaně s Novou – Nejlepší hlášky mistra Karla Gotta. Snídaně s Novou 20.12.2013 – a stranou i já a krásná Dagmar

 

 

11.1.2014 – kdo má zájem nechť shlédne ukázky z vysílání na YouTube

bramborový salát pro snídani s novou 1

bramborový salát pro snídani s novou 2

 

MDMP

Shrnutí
recipe image
Název
Bramborový salát
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sdílejte...

5 komentářů to “Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou”

  • Hannah12 says:

    Náčelníku,
    gratulace moje převeliká.
    Z Tebe se pomalu, leč jistě, stává kuchařská celebrita!
    Kdybys dal vědět, že budeš vařit v „dobrém ránu“, neváhala bych si nastavit budíka a sledovala bych. Následně bych se strašně chlubila tím, že TOHO chlapa znám. 🙂
    Jo, salát dělám téměř identický, jen tam nedávám tu zákysku, ale letos vyzkouším. Vypadá to silně jedle.
    PS: a ty tež, kurde, nepodpal teho stromka, užij fajně vanoc a bacha na te rybi kosti. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Díky Hani, díky moc…
      S tou hvězdnatostí bych to nepřeháněl, ale radost mi to udělalo.
      Jinak nebylo to dobré ráno, ale Snídaně s Novou a já o tom vědět dával několikrát. Ovšen jen na FB. Chlubit se předem na těchto stránkách mi přišlo nevhodné.
      Že děláš podobný salát snadno věřím, bo tentok je takový ten náš, šlonski.
      Jinač stromek nebude a svátky strávím na šichtě…

Komentáře