Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Bramborový salát vánoční s fenyklem

večeře servis05-02Tento bramborový salát připravovaný primárně jako vánoční a v mnoha obměnách je u mne už daná záležitost. Postup v podstatě vždy stejný, suroviny v základu také. Nehodlám vůbec diskutovat o hrášku a cibuli. Obojí do něj patří a vy si klidně vynechávejte. Každému co jemu vlastní jest. Hrášek bezvýhradně sterilovaný ve slaném nálevu. Cibule syrová, ideálně šalotka, nebo červená. No a ty nesmysly o kvašení?

Ano, jedna z mých sester ji nedává. Zeptal jsem se proč? “No protože říkají…” Ale, povídám já, kolikrát se to stalo tobě? “Ani jednou”. Tak proč? “No protože říkají…”

Takže? Jedna paní povídala. Mně se nezkazil nikdy a cibuli mám rád. Tečka. Neplecha ukončena 🙂

 

Z čeho to je

Vše je sice odměřeno, ale praxe, jak už to bývá, jiná. Takže orientační množství. Majonéza přibližně 450 ml. Ale může být nastavena jogurtem. Okurky a fenykl vyloženě dle chuti a potřeby. Vajíčka natvrdo také. A já rád hodně. Extra vypíchnu worcester a citrónovou šťávu. To je opravdu jen orientační. Cukru dávám sotva dvě špetky. Jen tak pro balanc. Jo a kapie. to je věc názoru. Já mám pocit, že chuťově děsně pasuje. Výběr je na vás. Sterilovaná, nebo čerstvá. Mně vyhovuje obojí.

 

>> suroviny

– 900g brambory
– 400g majonéza
– 160g mrkev syrová
– 160g celer syrový
– 160g hrášek sterilovaný
– 80g cibule červená
– 80g okurky sterilované
– 80g fenykl čerstvý
– 4ks vejce vařená

 

>> ochucení

– 2PL hořčice plnotučná
– 2čl worcester anglický
– 2čl citrónová šťáva
– sůl, pepř, cukr
– kapie na ozdobu

 

Podrobnosti k obrázkům

1/ Majonéza – 600ml olej, 2ks vejce, sůl, pepř, hořčice, citrónová šťáva. A tyčový mixér. Příprava minuta. Tady není co popisovat…

salát příprava01

 

2/ Majonéza – na hodinu do lednice a pokud se opravdu povedla, už ji z té pixly budete dostávat násilím. Má být hutná a dost tuhá. Nelíbí se vám barva? Použijte jen žloutky…

salát příprava02

 

3/ Brambory – každý rok znovu. Ovšem teď už tři roky za sebou od jednoho prodejce. Opravdu fajnové, červené, 20 minut vařené a pod poklicí odpočinuté přes noc…

salát příprava03

 

4/ Postupně – hrášek, cibule. Velmi jemně krájená. Vždy si musím vzpomenout na babičku. Když už to moc nezvládala, krájela to na kusy velikosti článku prstu. Salát pro hrdiny…

salát příprava04

 

5/ Postupně – okurky a fenykl. To první je nutnost, to druhé pokus. A vydařený. Krájím na jemné nudličky, stejně jako ty okurky. Malinké kostičky se v tom ztratí a to je škoda…

salát příprava05

 

6/ Mrkev a celer – nebo petržel. Nebo pastinák. Každopádně zásadně čerstvé, vařené v zeleninovém vývaru. Sterilované odmítám a vývar masový zanechá pachuť…

salát příprava06

 

7/ Majonéza – tak jak je, nebo 2:1 nastavená jogurtem. A dochucení. Sůl, pepř. Ten raději bílý. Cukr, jen tak pro forma. A citrón s worcesterem. Obojí je klasika…

salát příprava07

 

8/ Vajíčka – natvrdo vařená. 10 minut maximálně. A přidávaná až po promíchání všeho ostatního. To aby zůstala alespoň trochu pohromadě…

salát příprava08

 

9/ Hotovo – já to mám už tak nějak v ruce. Soli tak půl lžičky. Pepře, cukru po dvou špetkách. Nemám to rád kyselé. A hotovo. Co nedáte z ruky, nemá cenu dohánět později…

salát příprava09

 

10/ Rozležet – nepřipravuji salát den předem, ale musí být hotový do poledne. Aby měl nějakých 4-6 hodin v klidu. Téměř vždy by potřeboval dosolit, ale tím se netrápím…

salát příprava10

 

A nakonec jeden zpočátku nezmíněný fakt. Salám do bramborového salátu nepatří. Ale! Tady aby bylo jasno. U mne do něj nepatří. Vy si do něj dávejte co chcete. Klidně slaninové škvarky. Já chci na vánoce k salátu rybu a ta se salámem nekoresponduje, ani kdyby v létě žrala špekáčky. Jo a jen tak pro připomenutí. Bramborový salát se salámem se původně jmenuje Vlašský.

 

A tady moje ukázková štědrovečeře. Ta první fotka byla pro spolubydlu. S treskou, vepřovým a kuřecím řízkem. Tohleto je s kapřími příčnými filátky s kůží. Smaženými maximálně 2+2 minuty.

večeře servis09-02

 

Poznámka

Novinkou je horkou uvařenou kořenovou zeleninu odložit do kyselého nálevu z okurek. Jeden takový recept letos vyhrál jakousi soutěž salátů. Tedy pro informaci: novinka to není. Ten nálev nemusí být z okurek. Můžete si jej podle vlastní chuti připravit sami. S jablečným či vinným octem. A tady analogie s mnou odmítanou sterilovanou zeleninou. Tohleto bych totiž klidně zvolil. Občas. Ale primárně mám u té mrkve rád čistou zemitou chuť. Světe div se, mrkve.

 

@MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře