Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramborovo batátové pyré a…

OLY30006-02Je to s podivem, jaké náhody člověka někdy provází životem. Když jsem byl nadřízeným osloven, někdy letos v březnu, nabídkou spolupráce s týmem, který pro budovu kde pracuji a zaměstnance v ní vybírá nového dodavatele stravovacích služeb, ani ve snu by mne nepadlo, kam až to povede. Hlavní na tom celém je ale fakt, že jsme, alespoň dle mého přesvědčení a názoru mnoha kolegů, vybírali opravdu dobře. Důkazem budiž i dnešní recept, který je inspirován včerejším obědem v GTH Multicatering T-Mobile.

 

 

Poslouchejte při čtení mou platonickou lásku, a její úžasnou skladbu Million Reasons

 

A jak to tedy bylo?

Kdo tyhle stránky čte, v něčem pozná návaznost. Kdo náhodou nahlédl, může pokračovat po dočtení tohoto textu v retrospektivě. Tedy, v roce 1989, v říjnu, jsem se po ukončení vojenské služby stal zaměstnancem v kuchyni tehdejší Nové Huti Ostrava v budově Ředitelství. To velké první písmeno není omyl ale fakt. Že totiž ta budova byla tehdy tak nazývána a dodnes jí jinak ti moji ostravaci neřeknou. Prostě Ředitelství na Enháčku. A v té kuchyni, mimo jiné pracovala slečna Kateřina. A do té slečny já se zamiloval. A fertyk 😀

Dnes tedy máme v tym T-Mobile vybráno a plně funkční jídelna s vlastní kuchyní opravdu plní to, co jsme si vyžádali. Výběr byl pro mne konkrétně zajímavý a dost rozporuplný. Protože co jsme dostali v nabídce a k ochutnání u některých šmejdů typu Aramark, bylo přinejmenším k smíchu. Pro mne ale byly nejdůležitější právě GTH a Blox. To je nabídka a provoz Pana Kuchaře Radka Šubrta. Opravdu něco. Tam nám nabídli vymazlené jídlo, dokonalé dezerty. Já se mohl zbláznit z mrkvového dortu. Pak ale GTH.

Podrobnosti nejsou důležité. Jde hlavně, teď a tady, o zajímavost. Při prohlídce a ochutnávce zazněla ta výše zmíněná slova. Enháčko, Ředitelství. No to jsem, jak asi všem jasno, byl okamžitě v pozoru. Kdeže to? Cože to? To znám! A už to bylo. Informace z první ruky a jídelna pod vedením firmy GTH stále funguje a moje dnes už paní Kateřina tam stále pracuje. No neskutečný pocit a radost. A nebudu to protahovat. Jídelna v T-Mobile plní svůj účel na stopro a paní Kateřina si mne před několika málo dny vyhledala na efbéčku 😀

 

Slzička ukanula, ale včil ten žvanec…

Já jsem huba mlsná, a tak mi nestačí klasický oběd. Po česku. Maso v čemsi a příloha. To je nuda. To je málo. Takže v podstatě denně, a to je u mne opravdu neobvyklé, teplý pult, vlastní výběr a na talíři ne méně, než kombinace šesti až desíti pokrmů z nabídky. Jako pochopte, já, který jím už jen jednoznačnou kvalitu doma a do hospody mne nedostanete ani párem volů, jsem takto spokojen. Přesněji řečeno, nikdy nemám dost.

Včera právě toho bramborovo batátového pyré. A k němu primárně vepřová líčka ve smetaně. A ještě jedno ujasnění. Nemám rád batáty. Nic z nich mi dodnes nechutnalo. Ovšem tomu je konec. Tady jsem se do nich zamiloval. Ne tak, jako do Kateřiny, ale tou láskou co žaludkem prochází. Takže už dost keců a jde se vařit. Je to brnkačka a děsně dobrá dobrota. Moje Dobrota.

 

Bramborovo batátové pyré

>> Způsobů přípravy je jistojistě více. Já si vybral takový hezký střed. Začíná to oloupáním slupek z brambor a batátů. Kdo by si to pomyslel? Důležité v této fázi je vaše povědomí o kvalitě brambor. Totiž, ony ty batáty jsou, jak se zdá, vždy v podstatě stejné. Zato kobzol občas stojí za pěkný háčko.

>> Obojí oloupané překrájíme na kousky a tradičně vaříme na středním plameni v osolené vodě. Batáty jsou velmi rychle měkké, takže doporučuji brambory, které jsou nejpozději do desíti minut (B-C). No a při tom varu si připravíme vylepšovadlo.

>> Na másle do skla orestujeme drobně krájenou cibuli. Je to na vás. Možno do skla, ale i lehce do zlatava. Pak bude jen trochu odlišný, výraznější výsledek. A připravíme si smetanu. Mléko ujde, ale slušná dvanáctka je lepší.

>> A teď už klasika. Brambory zcedíme, odpaříme, přidáme restovanou cibulku a rozšťoucháme na kašu. Mezitím si na teplou pánev nalijeme smetanu a necháme lehce prohřát. Mně při dvou porcích stačilo teplo pánve. Takže ekonomicky a s úsporou další energie.

>> Do šťouchaček přidáme smetanu a ideálně metličkou na tyčáku vyšleháme pyré. Já už nesolil, to spíše více při vaření. No a to je celé. Strašně dobré a narozdíl od dýně, si tohle pyré dám kdykoli. Jo a fotka? Divná kombinace? No cococo? Já měl dnes prostě v plánu první letošní jelítko a jitrničku. Tak co už 🙂

 

OLY30002-02

 

Tedy pro Kateřinu a vám všem dobré chutnání, MDMP

 

Sdílejte...

2 komentáře to “Bramborovo batátové pyré a…”

  • Jana says:

    Dělám běžně klasickou kaši viz https://www.pomodo.cz/recepty/bramborova-kase ale vaše varianta s batáty mě dostala. I tak je ale spíše okrajovou záležitostí a jako příloha mi víc sedí obyčejná.

    • Moje Dobroty says:

      Tak přesně to stejné jsem tvrdil donedávna. Od uvedení tohoto textu jsem ji připravil 4x 😀 A malá finta: k té cibuli po odstavení z ohně přidejte posekaný česnek a jen prohřát. Nebo: cibuli zalijte lžicí nebo dvěma vína a pomalu redukujte. Zase úplně jiná chuť.

Komentáře