Bramborový salát s karamelizovanou zeleninou a křenem
Letos s lehkým předstihem. Pokud máte někdo zájem připravit si bramborový salát podle receptu s použitím trošky fantazie, malé obměny a s důvěrou v cizí postupy, pak doporučuji toto následující. O tom jaký salát na vánoce připravím jsem nikdy neměl ve zvyku příliš přemýšlet. Pak ale, po té náhodě s TV NOVA právě před dvěma lety změnil jsem přístup. Takže loni salát vylepšený jablíčkem a křenem, no a letos k tomu navíc s jinak upravenou zeleninou.
Suroviny
– 600g brambory
– 200g mrkev a petržel
– 150g červená cibule
– 100g jablko
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek
– 4ks vejce
– 1PL nakládaný křen
– 1čl vellenka– 10PL majonéza
– 2PL víno bílé
– 2PL vývar kuřecí
– 1PL jablečný ocet
– 1PL dijonská hořčice
– 1PL med
– 1čl worcester
– sůl a pepř
Postupy
>> Křen – vše to začalo 13.12. To jsem si připravil čerstvou várku křenexu domácího a na odkaz se můžete podívat zde. No a při tom jsem si promyslel jak na to dále, abych sebe i vás mohl překvapit. Karamelizovaná zeleninka pak byla celkem jasnou volbou. Že totiž někdo přidává restovanou cibuli, je celkem běžné. Proč tedy nevylepšit mrkev a petržel lepší přípravou, než jen vařením ve slané vodě.
>> Brambory – samozřejmě varný typ A. Ty připravím, tedy nechám uvařit už večer 23.12. Do rána pak vychladnou, zpevní se a dobře odpaří. Každopádně je nechávám i malinko zvlhlé. Úplně suchá slupka se totiž špatně loupe, protože drží. Co se tvaru výsledného týče, jednoznačně strunka a kostičky. Krájení nožem mne dávno přešlo.
>> Majonéza – tou já ráno 24. začínám. Letos to bude o té tradiční, vaječné. Projednou. Mléčnou vynechám a vy si případné postupy dohledejte. Jsou tady obě a mnohokrát. Každopádně na výše uvedené množství použiji jedno vejce celé a dva žloutky v kombinaci s dvěma deci oleje. Vychucená bude poněkud výrazněji. Vlastně kyselá. Protože ta zelenina.
>> Zelenina – konečně nějaký návod. Takže cibule, mrkev a petržel. Vše pokrájíme na drobné, ne ale miniaturní kousky. Na olivovém oleji s máslem lehce necháme zatáhnou nejdříve kořeny a po nějakých třech minutách přidáme cibuli. Promícháme, zakápneme medem, opět promícháme a zastříkneme vínem. Necháme chvíli odpařit, zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř. Pod poklicí na miniaturním plamínku pak necháme prohřívat, než se všechna tekutina vstřebá.
>> Kompletace – majonézu už v míse vychutíme opravdu výrazně. Vmícháme křenex a podle potřeby hořčici. Přidáme okurky, sterilovaný hrášek, oloupané jablko krájené na kostičky. Promícháme a konečně ta sladká zeleninka. Musí být už řádně prochladlá. Opět dobře promícháme a nakonec brambory plus vejce vařená natvrdo. To aby se míchaly co nejméně. Snadno se totiž rozmačkají. Což je ale i o jejich kvalitě.
>> Poznámky – množství majonézy berte jako orientační. Vycházím z navyklého, ale možná přidám. Vy tolik, kolik vám vyhovuje. Já chci salát spíše zeleninový, někdo to rád jako v remuládě. Ta Vellenka..??.. Je to osobní volba. Mně do salátu vyhovuje namísto čisté soli. Ale popravdě ani nevím, jestli ji opravdu použiji. Worcester. Na vychucení majonézy asi lžičku určitě. Páč nejen ocet dělá chuť.
Toto vše stíhám tak do 11. hodiny dopolední. Do večera se pak salát rozleží tak akorát. Letošní fotku přidám dodatečně a vám všem přeji pohodové vánoční vaření, příjemně strávený štědrý den, vánoční svátky a závěr roku.
Anebo jinak. Tady máte odkaz do alba na facebooku.
MDMP





