Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bramborový salát vánoční 2014 a to ostatní

štědrovečeře 2014_01Jak jsem slíbil posledně tady, dodávám recept na opět lehce inovovaný bramborový salát a musím s radostí prohlásit že velice vydařený. Předtím ale skvělé žemlové nočky do polévky. Vývaru i rybí. A nějaké ty fotky pro pobavení.

Bramborový salát byl výborný k řízkům, jak taky jinak, ale naprosto skvělý na chlebíčky s pražskou šunkou. Když jsem je takto ochutnal, byl jsem doslova naštvaný, že jsem řízků připravil takovou hromadu a salátu jen přiměřeně. Těmi chlebíčky bych se dokázal ládovat týden v kuse.

Salát je zapotřebí připravit hned ráno aby se rozležel. Takže jím začnu i teď.

 

Bramborový salát vánoční s jablíčkem a křenem

– 500g brambory
– 200g mrkev a petržel
– 100g červená cibule
– 100g jablko
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek
– 50g řapík
– 1PL strouhaný křen
– 1čl vellenka

– 10PL majonéza
– 1PL jablečný ocet
– 1PL dijonská hořčice
– 1PL med
– sůl a pepř

 

>> Brambory ve slupce omyjeme a dáme vařit do osolené vody už večer 23. Ráno nejdříve nakrájíme nadrobno cibuli, osolíme ji a necháme změknout. Brambory oloupeme a skrz strunku překrojíme. Nakrájíme kořenovou zeleninu vařenou v celku v osolené vodě s lžičkou octa nebo bílého vína maximálně 10 minut a poté vychladlou. Stejně tak pokrájíme oloupané jablko, a kyselou okurku na stejné drobné kousky. Řapík pokrájíme loupaný na příčné plátečky. Přidáme hrášek a majonézu ochucenou octem, hořčicí a medem. Promícháme, dle potřeby solíme a pepříme.

>> Majonéza – už známý postup na mléčnou majonézu. Použil jsem do salátu přesně celou dávku. Tedy 2 deci oleje, 1 deci smetany 12%. A ocet, hořčice, med, sůl a pepř. Mimochodem od teď už jednou provždy – vše pohromadě, najednou, protáhnout tyčákem a hotovo! Tuhá že se nechá krájet.

 

Na poslední chvíli těsně před promícháním mne přepadla myšlénka. Když jablíčko, tak křen! Skvělý nápad a na ten salátek jsem opravdu pyšný. I spolubydla Jano velice chválil. Nikdo jiný, páč prostě nezbyl.

 

příprava salátu…

majonéza příprava_postcard

 

a hotovo, bramborový salát jde odpočívat do lednice…

07-salát hotovo

 

Polévka slepičí s morkovou kostí, s nudlemi, restovanou zeleninkou a žemlovými knedlíčky Pecorino

>> Domácí nudle – tradiční postup ke kterému se nějak nechci rozepisovat. Popravdě je dělám hrozně nerad.

>> Zelenina – pouze mrkev a petržel restované minutku na olivovém oleji, podlité naběračkou vývaru rychle opět zredukovaného na minimum. Celá příprava trvá tak 3-4 minuty.

>> Žemlové knedlíčky – ty jsem naopak nedělal ještě nikdy. Nemám je příliš rád. Tedy neměl jsem. Tyto se vydařily a já si je vychutnal večer ve vývaru stejně jako spolubydla. A druhý den ještě jednou v rybí polévce.

 

Suroviny a příprava

– 3PL strouhanka
– 1PL petrželka
– 1PL smetana
– 1čl pecorino
– 1čl mouka hladká
– 1ks vejce
– sůl, pepř, suš. česnek

 

>> Žloutek se smetanou, sýrem a kořením včetně jemně pokrájené petrželky promícháme. Můžeme přidat oříšek do pěny utřeného másla. Zahustíme strouhankou smíchanou s moukou a vymícháme se sněhem z bílku. Necháme 5 minut odpočinout. Lžícemi tvarujeme nočky a vhodíme do zlehka vroucí slané vody. Za chvíli vyplavou a od té chvíli vaříme asi 3 minuty. Pak vyjmeme a zchladíme ve studené vodě.

 

příprava…

nočky pecorino_postcard

 

vývar a rychlý oběd – domácí chléb s morkem a cibulkou…

vánoční vývar_postcard

 

hotovo a v polévce…

03-vánoční polévka

 

Smažené řízky

>> Kapří – porce jsem nechal od rána odležet ve smetaně se žloutkem, solil až těsně před obalením a to rovnou ve strouhance. Bez mouky.

>> Krůtí – solené pouze odpočívaly v lednici od rána.

>> Vepřové – stejně tak, ale sypané navíc sušeným česnekem.

 

kapr ve smetaně se žloutkem…

kapr ve smetaně se žloutkem

 

kupa řízků…

prostě kupa řízků

 

A to ostatní…

 

na chlebíčky se vždy těším více než na večeři, šunkový na salátu prostě miluju a tentokrát byl doslova ukázkový…

chlebíčky

 

vynikající, ty ostatní jsem v klidu nechal Janovi a mazal si připravit další dva s pražskou šunkou…

chlebíčky01

 

no a trochu byl i ježíšek – Eva, majitelka hospůdky překvapila soudkem a anglickým ciderem (ten je ve sklenici u večeře), spolubydla gelem, ale hlavně rozprašovači na olej, to je vynikající pomůcka…

stromeček a dárky

 

Takže štědrovečeře 2014 je za mnou a…

MDMP

 

štědrovečeře 2014

 

Shrnutí
recipe image
Název
Bramborový salát vánoční 2014 a to ostatní
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Sdílejte...

2 komentáře to “Bramborový salát vánoční 2014 a to ostatní”

Komentáře