Brambory se slaninou
Jeden film, jedna věta, jedna vzpomínka… Na babičku a jídlo které jsem jako dítě neskutečně miloval. Skvělé bylo, že jedna babička dělala tohle níže popsané a druhá zase další lahůdku, kterou jsem si bohužel nezapamatoval. To prostě jen celé uvařené brambory nechala zchladnout a pak okrajovala kousky do spíše teplého než horkého másla. Pomalu to prohřívala a na talíři, když se máslo promísilo se šťávou z krůtího stehna dušeného na másle a česneku to byla neskutečná pecka. Nikdy se mi to tak nepodařilo 🙁
Opečené brambůrky se slaninou
>> Kousky brambor ne úplně uvařených necháme odpařit a trochu zchladnout. Na pánvi vyrestujeme slaninku a zpěníme oříšek másla. Na tomto základu brambůrky opékáme ze všech stran do křupava.
Přísahám, že úplně nejlepší jsou celé malé nové brambory. Podáváme s kyselou okurkou a hrnkem podmáslí. Úžasné.
POZOR! Babička to nandala do hlubokého talíře a tím podmáslím zalila! Naprosto geniální. Já i má sestra jsme tohle jako úplně malé děti dokázali jíst denně k večeři. A bylo nám krásně, blaženě 🙂
Tak na tuhle dobrotu nedám dopustit.
Vždy, když přijde období nových brambor, valim do trhu a ze pár kil nakupim.
Jsem schopná je pojídat každý den na večeři, ať už se slaninou na másle opečené, nebo klidně jen uvařené na loupačku se solí a máslem a k tomu samozřejmě to podmáslí.
A stejně jako pro Tebe, je to i pro mě vzpomínka na babičku, která mi je dělávala.
No jo, babičky…chybějí tím více, čím déle tady nejsou.
Hurá hurá! Babiččin recept znovu objeven! Konečně jsem si brambůrky na másle připravil přesně tak jako ona a byly prostě dokonalé. Ani netušíte jak jsem rád.
Vše tady:
http://www.moje-dobroty.cz/kuzle-na-slanince-s-mladm-pentem-a-rann-mslov-bramburky-s-bylinkami/
Vyzkoušejte a dobrou chuť přeji.
to mi pripomelo v troube takhle peceny bramburky, ale vy vypeku z kralika na kminu :-p