Briošky na burgery a sendviče
Mám doma od ježíška novou hračku a ovlivněn návodem pana Cuketky pustil jsem se ihned do testování. Ještě před použitím jsem byl opravdu nadšen možnostmi nakupování na internetu. V 11 dopoledne jsem objednal a v 15 už byl doma kurýrem. Nádhera. A jelikož na rozdíl od cen před vánoci klesla cena o dobrých 1000,- Kč, je radost dvojnásobná.
Takže do práce. Je třeba připravit těsto.
Suroviny
Na kvásek
– 65 g hladké mouky
– 6 g instantních kvasnic na pečení
– 115 g plnotučného mléka
– špetka cukru
Na těsto
– kvásek
– 3 velká vejce (nebo 4, 190 g)
– 300 g hladké pšeničné mouky
– 120 g polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit hladkou)
– 115 g másla (při pokojové teplotě)
– 30 g cukru (krystal)
– 9 g soli
– 1 rozšlehané vejce na potření
– sezam, hrubou sůl nebo mák na posyp
První poznámky: celý postup je tady. Vypíchnu jen drobnosti.
>> Na rozdíl od Cuketky jsem už do kvásku přidal špetku cukru.
>> Už žádnou mouku na vál či těsto při tvarování. Je dost tučné na to, aby nelepilo.
>> Rovnou podotýkám, že těsto je dost tuhé a ručně by se mi míchat nechtělo.
>> Stroj to zvládnul s přehledem. I když neobvyklé zvuky, které při práci vydával mne dost vylekaly. Taky bych to asi nedělal z kila mouky. V manuálu píší, že to zvládne, ale asi ne při této tuhosti.
>> A na závěr: housek po 70-75g bylo 12. Beze zbytku. Přesně na jeden plech. Na hamburgery bych klidně udělal 90-100g. Pekl jsem 14 minut při 205°C.
Vlastní zkušenost:
>> Nejdříve kvásek. V míse k robotu smícháme mouku, kvasnice a mléko, dokud se směs rovnoměrně nepromísí. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi na půl hodiny. Kvásek vyběhne a bude pěkně nabublaný.
>> Do hotového kvásku přidáme vejce a pořádně smícháme dokud nebude směs úplně hladká. V samostatné míse smícháme mouku, cukr, sůl a postupně přidáme ke kvásku s vejci. Vše mícháme dokud není vše rovnoměrně vlhké. necháme několik minut odpočívat.
>> Dále postupně do těsta přidáváme máslo ve čtyřech menších dávkách. Těsto je ideální míchat v robotu a jde to pěkně ztuha. Opravdu. Ručně bych to nedal. Jakmile je hladké musíme pořádně hnětat ještě asi deset minut. Hotové těsto je měkké, vlhké a pěkně se odlepuje od stěn nádoby. Tu celou zakryjeme a necháme kynout v teple, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Asi hodinu.
>> Poté vyklopíme na vál a rozdělíme nožem na 100 gramové díly. Prohněteme rukama podobně jako bochánek na knedlík a necháme spoji dolů odpočívat a kynout další hodinu přikryté utěrkou.
>> Mezitím je dost času k nahřátí trouby na 205°C. V posledních deseti minutách dokynutí potřeme bulky rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle chuti solí, sezamem, mákem. Pečeme asi 14 minut.
Jak vidno, příliš jsem se napoprvé nesnažil. Všechny ze spoda popraskaly při kynutí, při pečení už ani jedna. Každopádně jsem mohl lépe rozetřít vajíčko. Výsledný produkt krásně voní po kvasnicích a je to prostě něco jiného.
Podruhé…
Tento řez s domácí paštikou k sobě pasují jak Romeo a Julie…láska na první pohled.
A ještě něco pro pobavení i poučení na závěr – čtěte návody. Nestane se vám jako mně, že přestože jsou díly robota dobře zabalené a označené upozorněním, podařilo se mi řádně se říznout do prstu o krouhací nůž.
MDPM