Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Briošky na burgery a sendviče

briošky Mám doma od ježíška novou hračku a ovlivněn návodem pana Cuketky pustil jsem se ihned do testování. Ještě před použitím jsem byl opravdu nadšen možnostmi nakupování na internetu. V 11 dopoledne jsem objednal a v 15 už byl doma kurýrem. Nádhera. A jelikož na rozdíl od cen před vánoci klesla cena o dobrých 1000,- Kč, je radost dvojnásobná.

 

 

 

 

BOSCH MUM4655EU

 

 

Takže do práce. Je třeba připravit těsto.

 

 

Suroviny

 

Na kvásek

– 65 g hladké mouky

– 6 g instantních kvasnic na pečení

– 115 g plnotučného mléka

– špetka cukru

Na těsto

– kvásek

– 3 velká vejce (nebo 4, 190 g)

– 300 g hladké pšeničné mouky

– 120 g polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit hladkou)

– 115 g másla (při pokojové teplotě)

– 30 g cukru (krystal)

– 9 g soli

– 1 rozšlehané vejce na potření

– sezam, hrubou sůl nebo mák na posyp

 

 

První poznámky: celý postup je tady. Vypíchnu jen drobnosti.

>> Na rozdíl od Cuketky jsem už do kvásku přidal špetku cukru.

>> Už žádnou mouku na vál či těsto při tvarování. Je dost tučné na to, aby nelepilo.

>> Rovnou podotýkám, že těsto je dost tuhé a ručně by se mi míchat nechtělo.

>> Stroj to zvládnul s přehledem. I když neobvyklé zvuky, které při práci vydával mne dost vylekaly. Taky bych to asi nedělal z kila mouky. V manuálu píší, že to zvládne, ale asi ne při této tuhosti.

>> A na závěr: housek po 70-75g bylo 12. Beze zbytku. Přesně na jeden plech. Na hamburgery bych klidně udělal 90-100g. Pekl jsem 14 minut při 205°C.

 

Vlastní zkušenost:

>> Nejdříve kvásek. V míse k robotu smícháme mouku, kvasnice a mléko, dokud se směs rovnoměrně nepromísí. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi na půl hodiny. Kvásek vyběhne a bude pěkně nabublaný.

>> Do hotového kvásku přidáme vejce a pořádně smícháme dokud nebude směs úplně hladká. V samostatné míse smícháme mouku, cukr, sůl a postupně přidáme ke kvásku s vejci. Vše mícháme dokud není vše rovnoměrně vlhké. necháme několik minut odpočívat.

>> Dále postupně do těsta přidáváme máslo ve čtyřech menších dávkách. Těsto je ideální míchat v robotu a jde to pěkně ztuha. Opravdu. Ručně bych to nedal. Jakmile je hladké musíme pořádně hnětat ještě asi deset minut. Hotové těsto je měkké, vlhké a pěkně se odlepuje od stěn nádoby. Tu celou zakryjeme a necháme kynout v teple, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Asi hodinu.

>> Poté vyklopíme na vál a rozdělíme nožem na 100 gramové díly. Prohněteme rukama podobně jako bochánek na knedlík a necháme spoji dolů odpočívat a kynout další hodinu přikryté utěrkou.

>> Mezitím je dost času k nahřátí trouby na 205°C. V posledních deseti minutách dokynutí potřeme bulky rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle chuti solí, sezamem, mákem. Pečeme asi 14 minut.

 

 

Jak vidno, příliš jsem se napoprvé nesnažil. Všechny ze spoda popraskaly při kynutí, při pečení už ani jedna. Každopádně jsem mohl lépe rozetřít vajíčko. Výsledný produkt krásně voní po kvasnicích a je to prostě něco jiného.

Briošky_postcard

 

Briošky03

 

Podruhé…

briošky_postcard

 

Tento řez s domácí paštikou k sobě pasují jak Romeo a Julie…láska na první pohled.

brioška řez04

 

 

A ještě něco pro pobavení i poučení na závěr – čtěte návody. Nestane se vám jako mně, že přestože jsou díly robota dobře zabalené a označené upozorněním, podařilo se mi řádně se říznout do prstu o krouhací nůž.

 

 

MDPM

Sdílejte...

6 komentářů to “Briošky na burgery a sendviče”

Komentáře