Bryndzová polievka so slaninkou
Tento recept jsem se naučil dík jídelníčku v restauraci salaše Krajinka na Liptově dva kilometry od Ružomberka směr Martin. A taky kolegovi který mne na ni upozornil. Překvapení a okamžitá spokojenost. Nic jednoduššího neuvaříte krom české mlíkačky a přitom je to dokonalý ideál zdravého a lehkého pokrmu. A je z několika málo základních ingrediencí. Prostě krása.
Takže z čeho
– 1l voda, nebo raději zeleninový vývar
– 130g brambory
– 130g bryndza
– 130g smetana
– 1PL máslo
– Slanina
– Kopr, pažitka, nebo petrželka
– Sůl a pepř
– Kmín
>> Do osolené vroucí vody či vývaru přidáme špetku kmínu a vsypeme na kostičky pokrájené brambory.
Voda sama o sobě není právě to vono, ale zeleninový vývar se vám nemusí chtít připravovat. Mám fintu. Vyzkoušejte parádní dochucovací směs Vellenka. Není to nic jiného než koncetrovaný zeleninový vývar a hlavně bez glutamátu.
>> Bryndzu, měkké máslo a smetanu rozmícháme na kašičku a opepříme. Možno přidat i trochu dobré mleté papriky. Vmícháme do vývaru když jsou brambory měkké a odstavíme z plotny ve chvíli kdy začne znovu probublávat. Přidáme lžíci posekaného kopru, pažitky, nebo petrželky.
No a to je celé pěkně prosím. Toto je recept pravděpodobně velmi starý, takže je zapotřebí si uvědomit že koření jako je mletý pepř a paprika jsou vlastně dost moderní. Kdysi to byla vzácnost a dosti drahá.
>> Podáváme se škvarečky domácí slaninky a jsem si jistý že by jí opravdu slušely sušené hříbky vařené spolu s brambory.
Samozřejmě možno slaninu vynechat. Je sice hlavní chutí, ale bez ní bude tato polévka skvělé pročišťovadlo žaludku a střev.
No prostě lidová krása z Liptova. Dobrou chuť přeji.
já napoprvé přidal pažitku která mi na okně roste v obrovském trsu, druhou porci s koprem, každá měla to své v chuti
PS: ještě mne napadá, připravte ji dětem, těm nejmenším klidně mixovanou. Brambory nebudou kousací a ta napěněnost potěší nejen je. Takže vlastně bryndzový krém s bramborami 🙂
8.4.2013 – kdo si pročetl diskuzi dole jistě zaznamenal výraz Demikát. A protože jsem nedlouho po tomto pokusu halušky připravoval, vyzkoušel jsem. Naprosto stejný postup, místo vody vývar z halušek a nakonec kopr. Vynikající. Dík za inspiraci pánové…
MDPM
Hm, asi bych ji tu jedla jenom já. Tak snad někdy, až se budu nudit 😉
Zkus, je to vyloženě polívka „čistička“.
Demikát, najlepší robila moja stará mama…
A ten postup taky takhle nějak???
Zdravím ! Demikát je bez slaninky, bez pepře, paprika ovšemže, ale hlavně se využívá t.zv. haluškovice, čili vody, ve které se vařily halušky ze syrových brambor
Zajímavý námět. Já receptů zahlédl povícero, ale z tzv. haluškovice ani jeden. Popravdě bych tu „soplatů“ vodu asi nedal…
Odhoďte předsudky ! Když vařím halušky, vždycky v té samé vodě potom vařím i chlupaté knedlíky, i kdybych je měl jenom zamrazit. To kvůli dvojnásobně mocnému vývaru. Pokud ale třeba „náhodou“ ke chlupatým knedlíkům připravujete současně kysané zelí, na podlévání není lepší volby. Totéž při pečení masa.
Vzpomeňte na Italy, kteří se taky nenechají připravit o škrob z vody po těstovinách a všechna současně dušená masa nebo zeleniny šťávy nařeďují jenom jí.
Totéž u Demikátu: voda po haluškách zajistí hladkou hedvábnou vazkost a několikanásobně zvýrazní chuť brambor.
Tenhle fígl jsem dlouho neznal. Ale od té doby, co jsem jej poprvé praktikoval, už nebudu jinak.
neda se nez souhlasit
Minulý týden jsem v Tatrách neodolal a bryndzovou polévku jsem si dal a bylo to naprosto skvělé. Proto teď hledám recept a tento tomu co jsem jedl úplně odpovídá. Ale když jsem si pod Spišským hradem ve Spišské salaši dal bryndzovú polievku s rezancami, tak jsem byl zklamaný. Po bryndze ani chuti,polévka obsahovala hrudky nejspíš tvarohu a s tím co jsme jedli předtím se to nedalo srovnat. Tak snad ta moje se bude blížit té první.
Bohužel typická ukázka jak umí rádobypodnikatelé a někdy jen kuchaři zákazníka vojebat…