Bůček na gril marinovaný v rybí omáčce a česneku
Toto je krásná ukázka geniality asijské kuchyně a surovin v ní používaných. Konkrétně rybí omáčky. Její výroba není nic příjemného a i hotová je pro nos evropana dost děsivá. Jako ochucovadlo ovšem úžasná.
O nic nejde
Prostě si jen připravíme lehce naklepané plátky bůčku. Ty, opepřené potřeme směsí rybí omáčky a česnekovo papričkového oleje v poměru 1:1. Můžeme přidat i lžíci citronové šťávy a lžičku hnědého cukru, nebo medu. Necháme pak v lednici odpočívat 24 hodin.
plátky bůčku připravené a naklepané
a naložené
>> Venku na grilu jsou opravdu báječné. Doma si je připravuji tak, že rozpálím v troubě horní grl na 220C a deset centimetrů pod něj dám rozehřát litinovou pánev. Na tu pak vyskládám plátky masa a peču přibližně 6-8 minut z každé strany.
a podáváme
jen tak s nějakou zeleninkou
nebo s parádní přílohou
Vietnamci od nichž jsem toto okopíroval by samozřejmě podávali jako bún chả = pokrm skládající se z grilovaných plátků vepřového bůčku (případně krkovice), vepřových mini "karbanátků", nudlí bún a sladkokyselé zálivky. Zdroj Já to v jejich stylu moc nemusím. Maso je sice úchvatné, ale s nudlema mi opravdu nejede.
MDMP
Ach ….to vypadá tak značně jedle. Já snad tu smradlavou rybí omáčku vezmu na milost. Sem si ji kdysi v jakémsi pomatení smyslů koupila, čuchla k ní, ihned mě navalilo a od té doby se flaška nesměle krčí v lednici. 🙂
No, člověk se pořád učí. 🙂