Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bulharská pomazánka domácí

Bulharka Nemám tušení kde se v české kuchyni vzala a jakou má historii. Pravděpodobně bude patřit někam do spousty komunistických parádiček pod hlavičkou receptur teplých a studených pokrmů pro věřejné stravování. Ale co. Je oblíbená a dobře připravená každopádně moc chutná.

Zbylé maso z hovězí polévky, stačí semlít na masovém strojku, ochutit a nechat chvíli odležet v lednici. I tady platí, že kvalita surovin určuje výslednou chuť. Z rozvařeného hovězího žebra bude průměrná, zatímco z obrané oháňky vynikající.

 

– 300g vařeného hovězího masa
– 1ks větší vařený brambor
– 1ks větší cibule
– 1-2ks větší kyselá okurka
– 1-2ks sterilovaná feferonka
– 2-3str česneku

 Vše umeleme a dochutíme:

– 4-5PL majonézy
– 2PL hořčice
– 2PL protlaku
– 2PL kečupu
– Sůl, pepř, mletá paprika

 

Smíchat tohle všechno a máme opravdu kupu pomazánky na tousty, topinky a podobně. Mnohonásobně lepší než ta hrůza na obrázku nahoře.

Bulharská pomazánka

 

Tady trochu hezčí provedení

bulharka domácí příprava

bulharka domácí talíř topinka

Sdílejte...

10 komentářů to “Bulharská pomazánka domácí”

  • terinka says:

    Výborná,skvělá,dokonale vyvážená.Ale stejně se neubráním srovnání…..opravdu chuťově velmi podobná tataráku,jen s rozdílem tepelně upraveného masa.Děti si ji zamilují,stejně jako ty moje.

    • Moje Dobroty says:

      Ale fuj. To srovnání je přímo děsivé. Za prvé nejsou v tataráku brambory, což tu chuť dost odlišuje. Ale hlavně, pokud srovnáváš tyhle dvě věci, pak si ještě opravdu dobrý tatarák z kvalitního masa nejedla.
      Jinak souhlas. Pomazánka je to chutná a poctivá. Ne jako ty supermarketové hnusy. Dík za pochvalu a pozdrav děti.

  • Radulka says:

    Souhlasím s výrobou této bulharky…mňam :-)…hmmm jenomže dnes je vše in a super a to, co bylo je fůůůůj…. 🙁 tak soudruzi ptám se, kde je tá chyba, že bulharka není jak bejvala?? dobou, anebo a to se mi nechce věřit….KVALITOU??:-)

    • Moje Dobroty says:

      Popravdě netuším kdy a kde jsem ji v obchodě naposled zaregistroval.
      Proč ale je jaká je, myslím si lze snadno vysvětlit. Ve chvíli kdy velkoprodejci zadali výrobcům své požadavky na složení a my to vesele kupovali za rádoby příznivou cenu, měli vyhráno. Tehdy začalo období hnusu…

  • Libor says:

    Musím uznat,že se to vyplatí.Velmi chutné a navíc poctivé. Děkuji za recept. Kéž by se výrobci chytili za nos a začali produkovat takové poctivé dobroty 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Děkuji a nerad. Opravdu nerad odpovídám takto:

      Není to o výrobcích a jejich potřebách. Je to bohužel o nás. Dokud budeme kupovat ty podprůměrné hnusy v supermarketech, nemají se oni, tedy výrobci čeho chytit. To my všichni jim diktujeme kvalitu a svou potřebu.

      Samozřejmě, můžeme jít za tím svým oblíbeným výrobcem (farmářské trhy), nebo já za slečnou do lahůdek kde beru snídani 4x týdně (v Jemnické ulici).

      A rád takto.

      Je to dobrá práce. Je to slušné jídlo. A já děkuji za pochvalu.

  • Hannah12 says:

    Náčelníku, díky moc za recept! Vyzkoušeno, sežráno, skvělé! 🙂 Jako pamětník „bulharky“ oceňuji.

  • Elen says:

    Vzpomínka na dobu socialismu, kdy byly potraviny kvalitní a chuťově dobré. Nikoli jako bohužel dnes, kdy se pod starými značkami prodávají nesrovnatelné ošizené napodobeniny a spotřebitel je nucen je kupovat, protože nemá vůči výrobcům dovolání.

Komentáře