Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bulharská pomazánka domácí

Bulharka Nemám tušení kde se v české kuchyni vzala a jakou má historii. Pravděpodobně bude patřit někam do spousty komunistických parádiček pod hlavičkou receptur teplých a studených pokrmů pro věřejné stravování. Ale co. Je oblíbená a dobře připravená každopádně moc chutná.

Zbylé maso z hovězí polévky, stačí semlít na masovém strojku, ochutit a nechat chvíli odležet v lednici. I tady platí, že kvalita surovin určuje výslednou chuť. Z rozvařeného hovězího žebra bude průměrná, zatímco z obrané oháňky vynikající.

 

– 300g vařeného hovězího masa
– 1ks větší vařený brambor
– 1ks větší cibule
– 1-2ks větší kyselá okurka
– 1-2ks sterilovaná feferonka
– 2-3str česneku

 Vše umeleme a dochutíme:

– 4-5PL majonézy
– 2PL hořčice
– 2PL protlaku
– 2PL kečupu
– Sůl, pepř, mletá paprika

 

Smíchat tohle všechno a máme opravdu kupu pomazánky na tousty, topinky a podobně. Mnohonásobně lepší než ta hrůza na obrázku nahoře.

Bulharská pomazánka

 

Tady trochu hezčí provedení

bulharka domácí příprava

bulharka domácí talíř topinka

Sdílejte...

15 Responses to “Bulharská pomazánka domácí”

  • terinka says:

    Výborná,skvělá,dokonale vyvážená.Ale stejně se neubráním srovnání…..opravdu chuťově velmi podobná tataráku,jen s rozdílem tepelně upraveného masa.Děti si ji zamilují,stejně jako ty moje.

    • Moje Dobroty says:

      Ale fuj. To srovnání je přímo děsivé. Za prvé nejsou v tataráku brambory, což tu chuť dost odlišuje. Ale hlavně, pokud srovnáváš tyhle dvě věci, pak si ještě opravdu dobrý tatarák z kvalitního masa nejedla.
      Jinak souhlas. Pomazánka je to chutná a poctivá. Ne jako ty supermarketové hnusy. Dík za pochvalu a pozdrav děti.

    • Kominík says:

      Všem co si rádi labužničí doporučuji objevit “ Receprury studených pokrmů “ z vydavatelství Merkur z roku 1987 za brožovaný výtisk bylo 39,- Kč .

  • Radulka says:

    Souhlasím s výrobou této bulharky…mňam :-)…hmmm jenomže dnes je vše in a super a to, co bylo je fůůůůj…. 🙁 tak soudruzi ptám se, kde je tá chyba, že bulharka není jak bejvala?? dobou, anebo a to se mi nechce věřit….KVALITOU??:-)

    • Moje Dobroty says:

      Popravdě netuším kdy a kde jsem ji v obchodě naposled zaregistroval.
      Proč ale je jaká je, myslím si lze snadno vysvětlit. Ve chvíli kdy velkoprodejci zadali výrobcům své požadavky na složení a my to vesele kupovali za rádoby příznivou cenu, měli vyhráno. Tehdy začalo období hnusu…

  • Libor says:

    Musím uznat,že se to vyplatí.Velmi chutné a navíc poctivé. Děkuji za recept. Kéž by se výrobci chytili za nos a začali produkovat takové poctivé dobroty 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Děkuji a nerad. Opravdu nerad odpovídám takto:

      Není to o výrobcích a jejich potřebách. Je to bohužel o nás. Dokud budeme kupovat ty podprůměrné hnusy v supermarketech, nemají se oni, tedy výrobci čeho chytit. To my všichni jim diktujeme kvalitu a svou potřebu.

      Samozřejmě, můžeme jít za tím svým oblíbeným výrobcem (farmářské trhy), nebo já za slečnou do lahůdek kde beru snídani 4x týdně (v Jemnické ulici).

      A rád takto.

      Je to dobrá práce. Je to slušné jídlo. A já děkuji za pochvalu.

  • Hannah12 says:

    Náčelníku, díky moc za recept! Vyzkoušeno, sežráno, skvělé! 🙂 Jako pamětník „bulharky“ oceňuji.

  • Elen says:

    Vzpomínka na dobu socialismu, kdy byly potraviny kvalitní a chuťově dobré. Nikoli jako bohužel dnes, kdy se pod starými značkami prodávají nesrovnatelné ošizené napodobeniny a spotřebitel je nucen je kupovat, protože nemá vůči výrobcům dovolání.

    • Kanár says:

      Vážená soudružko!
      Plácáte velké nesmysly! Je mi 60 a tu dobu, kterou tak chválíte si moc dobře pamatuju. Nedalo se koupit téměř nic a vše se muselo schánět. Dnes je obrovský výběr a je jen na každém, co si kupuje. Jestli je něco hnusné nebo nekvalitní, tak proč si to proboha kupujete?! Stačí se poohlédnout po stejném výrobku, ale od jiného výrobce. Většinou funguje jednoduchá rovnice. Levné = nekvalitní. Když zajdu do soukromého řeznictví, tak mám neuvěřitelný výběr kvalitního masa i uzenin. Dokonce i řetězec Lidl si nechává dělat masové konzervy pod značkou PIKOK. Výrobci jsou různí. Česko, Maďarsko, Německo… Kvalita je ale vždy výborná, cena solidní. Stačí se podívat na maso ve sklenici. Tam nejsou kůže a ani halda sádla. Je tam krásné maso a také skvěle chutná. Dnes to je pouze o výběru a nikoliv o tom, že je vše nekvalitní. Uveďte prosím příklad, co jste nucena kupovat a je to špatné.

  • Petra says:

    Jsem ráda, že jsem na tento recept narazila. Už jsem vyzkoušela různé bulharky , ale konečně jsem našla tu pravou! Pomazánka je chuťově výborná , zařazuji do svých oblíbených receptů. 👍👍👍

  • Soňa says:

    Mnamka, právě vyrobeno a hned trefa:) už od pohledu vypadal recept nejlépe a výsledek to jen potvrzuje. Díky 👍

  • Lukáš says:

    Za mě asi nejlepší bulharka byla cca 20 lez zpět v tehdejší hypernově. Kupoval někdo? Bylo mi tehdy 15 let a plnými lžícemi jsem zbagroval půl kila a ktomu 11 rohlíků. Bylo v ní tehdy i maso, ale byla drahá a tak se přestala dělat, protože jí asi moc lidí nekupovalo, navíc byla dost pikantní což také není pro každého. Od té doby hledám recepty a tento by se mohl dosti přiblížit. Zkusím jí vyrobit. Díky za recept.

Komentáře