Bulharská Sarma
Bylo nebylo, dávno tomu, bydlíc na ubytovně mého prvního zaměstnavatele, oblíbili jsme si s několika stejně postiženými kolegy konzervu nazvanou Bulharská Sarma. Její obsah byl dosti špatně identifikovatelný, nicméně nám to chutnalo. A já chtěl zjistit, co to asi je v originále a zda vůbec nějaký existuje. A on ano. Nejen v Bulharsku, ale i v Turecku například, kde to zvou Sarmy. Já si vybral jednu z mnoha variant a od té doby už mnohokráte vyzkoušel. Má přítelkyně ji měla tolik ráda, že jsme ji dělali jednou týdně. Opravdová „Bulharská Sarmy“ by měla kuličky masa zabalené ve vinném nebo zelném listu. Toto je spíše varinta, ale skvělá a musím říct, že komukoliv jsem ji uvařil byl překvapen a chtěl znovu. Například má milá sestřenka Lenka. Podobným způsobem je vynikající upéci kuřecí stehna s kousky brambor na zelí a cibuli.
Pomeleme libovější vepřové maso – ideálně vykostěné vepřové koleno.
Smícháme s rýží (tu neproplachujeme) nadrobno nakrájenou cibulí, vejcem, solí, pepřem, česnekem a malým množstvím strouhanky. Necháme půl hodiny v lednici odležet.
Kysané zelí propláchneme studenou vodou na přijatelnou kyselost, překrájíme a rozložíme do pekáčku. Osolíme a okmínujeme. Poklademe na půlkolečka krájenou velkou cibulí a kuličkami z odleželé směsi masa.
Přikryté poklicí pečeme v troubě při 180°C. Pokud je trouba plynová, rozpálit naplno a po 10. minutách pečení ztlumit asi na polovinu.
Bílý jourt nebo zakysanou smetanu smícháme s rajčatovým pyré, solí a pepřem.Touto směsí přelijeme maso na zelí a cibuli asi v polovině pečení (tj. asi po půlhodině)
Po hodině vypneme troubu a neháme 15 minut dojít.
Podáváme s čerstvým chlebem, pečivem…
Srbská Sarma