Bún Cá – rychlý pokus z makrely
Bún Cá (čti bun ka), vietnamská polévka z ryb a s rybou podobná jejich nejznámější Pho Bó. Tak nejdříve opakovačka a nebudu zbytečně kopírovat vietnamské znaky: Pho Bó, Gá, Cá – jsou polévky hovězí, kuřecí, rybí s plochými dlouhými rýžovými nudlemi. Bún Bó, Gá, Cá – to stejné s tenkými dlouhými rýžovými nudlemi. Myslím že jednoduše, stručně a jasně vysvětleno. Takže jasný je i nadpis a můžeme se podívat na proč a jak.
1/ Natrefil jsem na krásné makrely a přestože mražené, rozhodně mi stálo za to je koupit. Nakonec při ceně 100,- Kč/Kg? No to prostě nešlo v tom obchodě nechat. Pokud vás to zajímá blíže, tak Albert a balení je od firmy Kimbex. Zelené, vakuové, bez zbytečné vody navíc. Opravdu překvapující.
2/ Když jsem tu první, den v lednici rozmrazovanou čistil, měl jsem opět a jako vždy neodbytný pocit plýtvání. To kdybych snad měl jakýsi odpad vyhodit. Takže šup s těmi sotva 100 gramy do vody a polívka je na světě.
Suroviny
– ořez z makrely
– cibule
– česnek
– paprika
– rajče
– petrželka– badyán
– skořice
– fenykl
– hřebíček
– list
– pepř
– nové koření
– glutasol
– rybí omáčka
Postup
>> Do dvou litrů studené vody vložíme zbytky ryby. Dobře očištěné. Přivedeme k varu, odebereme pěnu a přidáme zeleninu po asi 50. gramech. A oření. Na toto malé množství postačí po kousku koření. Tedy necelá hvězdice badyánu, dva centimetry skořice v celku, jeden list a po pěti kouscích pepře a nového koření.
>> Opět přivedeme k varu a přilijeme rybí omáčku. Dvě lžíce. A třetinku lžičky glutasolu plus stejně tak soli. No a to je vlastně vše. Necháme pomalu probublávat dvě, ale raději tři hodiny. Z té ryby nedostaneme nic už po hodině. Ale koření dnes hraje prim.
>> Mezitím si připravíme kousky ryby. Ta je základem kompletace této parádní polévky. Stačí kousky kapra, ale klidně vemte tresku. Nakrájíme na příčné hranolky a posypeme sušeným česnekem. Zalijem ryb omáčkou a to jen tolik, aby vsákla. Netřeba plýtvat. Odložíme do lednice.
>> Těsně před podáváním obalíme kousky v rýžové mouce a velmi prudce usmažíme v oleji dokřupava. Tady žádné hraní. Je to snadné jako česká topinka. Rychle a do zlatava.
>> Vycezený vývar pak nalijeme do misky s nudlemi, smaženou rybou a spoustou všeho nač máme právě chuť. Primárně jarní cibulkou, cibulí a česnekem nakládaném v octu. Chilli papričkou nebo omáčkou (já papričku přidal už do vývaru a dost), petrželkou, koriandrem, citrónovou šťávou.
treska v rybí omáčce a česneku náležitě odleželá…
…usmažená a položená na nudlích s tím ostatním…
…zalitá hutným a neskutečně dík koření voňavým vývarem…
…bylinky typu koriandr či perilla mi jaksi chyběly v zásobě…
Prosím pěkně! Toto není návod na originál! Kdyby mi snad někdo chtěl vyčítat příliš mnoho fantazie, pak mám hned dvě zdůvodnění.
1/ I takto snadno připravené je to opravdu moc chutné. Já ve výsledku posrádal trochu výraznější chuť ryby a tak propříště nejméně 250 gramů primární suroviny.
2/ A to hlavně – už jsem za poslední tři roky ochutnal kde co. A mohu se klidně chlubit! Umím lepší polévky tohoto typu než kdejaké rádoby bistro. Tahle mezi ně jednoznačně patří.
Upřímně? Mně by ty výčitky stejně byly ukradené. Vím co dělám (do jisté míry) a hlavně vím, co ve výsledku jím. A to vážně chutná moc dobře. Zkuste to než vyřknete ortel nebo nesmysl…
Inspirace ke glutasolu
Aji-No-Moto nebo Wei-Su
PS: vidíte, až teď, když jsem kompletně dopsal, skončil a odesílám na web, uvědomil jsem si že na něco pro výslednou chuť důležitého jsem zapoměl. Mezi vším tím ochucováním už na začátku měla být lžička cukru! Nezapomeňte vy 🙂
MDMP





