Buřtguláš
Rychlovka za 30 minut a pár kaček
To by mne vážně zajímalo, koho tohle napadlo jako prvního. Buřtguláš se pravděpodobně nikdy nestane vyslancem české kuchyně ve světě parádní gastronomie. Přesto asi neznám čecha, který by ho neměl rád. Naopak, sposta lidí ho prostě miluje. Já tedy každopádně. Taková jednoduchá blbost. Ale za kaviár či olivy bych neměnil.
– 400g brambor
– 1ks střední cibule
– 2str česneku
– 300g párku, klobásy, uzeného
– 3-5PL hladké mouky
– Sádlo nebo olej
– Sůl, pepř, mletá paprika, kmín, majoránka, feferonka
Cibuli nadrobno orestuju na sádle do růžova a přisypu papriku, kmín. Zaleju horkou vodou a přidám brambory na kostky, sůl a pepř, posekanou feferonku.
Brambory jsou za několik minut. Přidám mouku rozmíchanou ve vodě a nechám provařit. K tomu přidám pokrájenou klobásu či párek, ideálně více druhů i s kouskem uzeného. Ochutím majoránkou a čímkoliv podle chuti. Nakonec po odstavení z plamene přidám česnek. Opravdu snadné.
A pozor, houby povýší tuhle ňamku na třetí.