Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Buřty v marinádě, utopenci jinak

04-Buřty v marinádě, utopenci jinakUtopenci jsou v české hospodské kuchyni klasika, která téměř nemá obdobu. V kyselém nálevu odleželá uzenina s cibulí je jednoznačně zajímavá v chuti, osvěžující a pravděpodobně nejzdravější z nezdravých uzenin obecně. Dík octu a vylouhování tuku do nálevu s jeho obsahem. Tak to vidím já. Popravdě ale, už to moc nejím. Tak asi třikrát do roka, a dost. Následující recept není můj a ani má představa buřtů v marinádě. Upozornil mne na něj kolega. No a já to vyzkoušel. Jsem rád protože, i když poněkud brutální v chuti, jde o zajímavou kombinaci výrazných ingrediencí a pálivé chuti papriček.

 

Buřty v marinádě

 

Suroviny

– 1ks cibule
– 1/2čl cukr
– 1/2čl chilli pasta
– 3PL ocet
– 2PL olej
– 2PL plnotučná hořčice
– 2PL worcester
– 2PL rajčatové pyré
– 4PL voda

 

Postup

>> Vše svaříme krom cibule. Tu a kolečka buřtů vmícháme do vlažné směsi. Poté necháme odležet 24-48 hodin v lednici. To je celé.

>> Výsledkem je poměrně hutná kompaktní hmota, která docela drží pohromadě. Proto doporučuji asi 3 lžíce vody navíc. Výsledek bude zajímavější už na pohled.

>> Dále bych uvážil druh chilli které použijeme. Myslím tím jeho stav. Posekané čerstvé papričky do svařené omáčky budou skvělé. Stejně tak hotová omáčka typu Sriracha. Já ale použil mixovanou pastu z pariček i se zrníčky v oleji. Právě ta drcená zrníčka dala výsledku poněkud drsnou a ne právě ideální chuť.

 

To vše je ovšem věc názoru. Já moc spokojený nebyl. Ovšem ne s kompletací. Jen ta chilli pasta. Každopádně, takoví utopenci by se určitě měli častěji objevovat v nabídce hospod. Nebo kdekoli jinde. Jen ne v podobě té hnusárny přesolené, kterou pravidelně můžete ochutnat v salátu zvaném neapolský.

 

>> Uzenina. To je také věc názoru. Doporučuji špekáčky, nebo točený salám připravený jako buřty. Moje volba mimochodem. Ale s jednou výhradou. Neměl by to být typ klasický, s velkými kusy špeku. Spíše s drobnými zrnky. Ony ty hrubší kousky jsou docela odporné ve studeném jídle.

>> Každopádně, takto připravení utopenci jsou jiní, opravdu zajímaví a osvěžující. Zajímavou obměnou bude ocet zaměněný za jablečný, med namísto cukru a dobrý kečup namísto protlaku. Určitě bych přidal sušená rajčata z oleje a čtvrtky žampiónů chvíli marinovaných v olivovém oleji s citrónovou šťávou.

 

Tak? Opravdu v poměrně hutné marinádě…

03-Buřty v marinádě, utopenci jinak

 

Nebo tak? Přidal jsem decku vody a lžíci octa…

05-Buřty v marinádě, utopenci jinak.jpg

 

Nebo je to na vás. MDMP…

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Buřty v marinádě, utopenci jinak
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře