Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Bylinkové kuře, dušená mrkvička, hummus z červené čočky. Pro návštěvu.

14Sestra s desetiletým synem a mužem se rozhodli přijet do Prahy. Takže jsem je provedl po svém pracovišti, uvařil oběd, v parku jsme lítali s kvadrokoptérou, trochu ji rozbili a v sobotu dopoledne prozkoumáme pražské farmářské trhy. Na její přání. Tedy sestry že jo. Začneme Holešovickou tržnicí a pokud bude dosti sil, pokračujeme na Náplavku. Jo a taky jsem jim upekl chleba. Překynul, byl proto placatej ale děsně dobrej. Nabublanej 🙂 Mám z něj velikou radost, obzvláště pak s ohledem na fakt, že k jednomu obědu pro tři lidi padla půlka kiláčku. Chápete to? Kuře, mrkev, hummus. Každý si přidal 2-3x a k tomu půlkilový kus chleba. Trochu nerozumím té kombinaci a trochu více chápu nadšení. Uvařil jsem prostě betelně dobře 😀

 

Bylinkové kuře, dušená mrkvička, hummus z červené čočky

 

Bylinkové kuře

– 3ks kuřecí čtvrtky
– 2dl vývar kuřecí
– česnek a cibule
– kmín a sůl
– bylinkové koření

 

Příprava

>> Od kamaráda jsem vyfasoval tři skleničky – mlýnky Kotányi s bylinkovou směsí v hrubé mořské soli. Italskou, Provensálskou, Česnekovou. Na kuřecí špalíky a paličky jsem použil provensál, která je jemnější než jsem zvyklý. V chuti. A tedy mi více vyhovuje. Aby toho nebylo málo a něco zůstlo na druhý den, upekl jsem to kuřecí na kostkách krkovičky se smaženou cibulkou, sekaným česnekem a kmínem. Samozřejmě řádně solené. Vše pak v litině, 80 minut při 180°C. A půlhodinka odpočinku ve vypnuté.

 

Dušená mrkvička

– 200g mrkev
– 1ks stroužek česneku
– 1čl olivový olej
– 1čl máslo
– 1dl vývar
– sůl a pepř

 

Příprava

>> Mrkev nastrouháme nahrubo (julienne) a vhodíme na hlubokou pánev s máslem, olejem a lehce zpěněným, nadrobno usekaným stroužkem česneku. Promícháme a zalijeme 1dl vývaru. Sůl, pepř a dusit pod poklicí 8 minut. Vmícháme petrželku, pažitku, nebo pesto. Nebo nic 🙂 A namísto česneku jako takového jsem použil česnekové pesto rovnou na začátku.

 

Hummus z červené čočky

– 100 g červené čočky
– 1/2 sušeného rajčete
– 150 ml vývaru
– 150 ml vody
– bobkový list
– sůl
– 5 lžic 33% smetany
– 1 lžička sezamového oleje
– 2 lžíce olivového oleje
– citronová šťáva

 

Příprava

>> Recept je ze stránek Menu domů a podle Veroniky „Koko“ Kokešové. Takže se koukněte na video a já to nemusím sepisovat. Tedy krom malé změny. Nemám sezamový olej a rajče jsem použil sušené a nakládané v olivovém oleji. Rovnou do mixéru samozřejmě. No a nakonec ne citrón, ale limetka. Je voňavější, výraznější.

 

Obrázky

1/ Normální kuře, normální úprava, normální výsledek. I takto může vypadat skvělá, jednoduchá česká kuchyně. Ve výsledku překvapující…

90_postcard

 

2/ Mrkvička za 8 minut. Nekecám a vyzkoušejte. Jednu “uzapřenou” porci s kuřetem i výpečky jsem odnesl kamarádu Pepíkovi do hospody. Při těch 14 hodinách denně tam odsloužených si malou pozornost zaslouží. A velká spokojenost…

92_postcard

 

3/ Čočka jako hummus? Proč ne! Kokeška mne přesvědčila snadno a výsledek? Sestra Edita se do toho okamžitě zamilovala. Vlastně už jen dík popisu budoucího oběda do telefonu dnes ráno. Jak říkám, je mlsná 🙂

91_postcard

 

4/ Mně stačí toto jednou, sestře dvakrát, švagrovi třikrát. Klučina tak nějak dekompletace (maso, šťáva, chleba) a dvakrát…

16

 

5/ Ovšem všichni tři a shodně. K tomu všemu chleba. Kdyby to byl šmejd z obchodu, divil bych se. A oni by to dali. Takto, s poctivým a opravdu parádním podmáslovým pšenično žitným “nafoukancem” se jim ani nedivím. Páč prostě umím? 😀

chléb

 

Poznámky

1/ Ty kostky vepřového se opravdu vyplatily. Rodinka byla z oběda natolik nadšená, že pro 3 lidi 3 kuřecí čtvrtky nestačily a přidávali si dokud bylo co.

2/ Hummus jsem malinko ošidil na smetaně i limetkové šťávě a navíc přidal rukolovo česnekové pesto. Výborný. Ba vynikající, ale zatepla poněkud výrazný v chuti.

3/ Mrkvička byla hitem znovuzrozeným. Stále nechápu že si toto skvělé jídlo musejí dodnes lidé spojovat s rozvařeným blátem z jídelny.

 

Co dodat? Překvapení. Páč kolik toho zvládnou dva a půl člověka mne opravdu dostalo. Nadšení. S rodinou se moc nestýkám a už vůbec ne u mne v Praze. Takže ten oběd, když jsem jen „valil“ na talíře co bylo a dokud bylo se pro mne stal kuchařským orgasmem. Moje sestra je děsně mlsná a dalo se čekat. Švagr je spíše konzervativní, takže překvapil (3 porce) včetně hummusu. No a synovec? Nejedl mrkev, zato chlebík s hummusem, masem a hlavně výpekem dlabal jako vzteklý. A byl slušný. Neuvěřitelně. “Prosil bych kousek toho a onoho, děkuji, dal bych si ještě toto”. Tady roste další gurmán a já jsem nadšen 🙂

Jasně, mladík totálně zmatlal sklenici s džusem packami od kuřete a ten bordel na talíři jsem ochoten odpustit právě jen dítěti. Co mi později odpoledne předvedl na první pokus při létání s kvadrokoptérou bylo jen omluvou a u mne spokojenost veliká. Je šikovný a myslím že Edita s Mirkem mohou být právem pyšní na syna.

 

Tuž sa majtě. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Bylinkové kuře, dušená mrkvička, hummus z červené čočky
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Response to “Bylinkové kuře, dušená mrkvička, hummus z červené čočky. Pro návštěvu.”

Komentáře