Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Carne en tortillas – Pálivé hovězí v tortille

carne_postcard Výsledkem tohoto snažení nemá být nic jednoduššího, než hutná masová směs výrazně rajčatové chuti, dost pikantní na to, aby stačily dvě až tři lžíce k porci špaget, nebo rýže. A samozřejmě k naplnění tortilly se salátem a sýrem.

 

 

 

 

Snadné vaření

>> Na přepuštěném másle vyrestujeme dosucha maso umleté na nejhrubší "šajbě".

Já mám doma tři průměry – 2, 5, 10 milimetrů. Nikomu nepodsouvám nutnost tohoto výběru. Ovšem je docela ideální a hlavně zabírá široké spektrum možností.

>> Přidáme cibuli s česnekem usekaným nadrobno a dále restujeme opět téměř dosucha. Solíme a pepříme, zalijeme vínem. A opět skoro dosucha. Pak teprve přidáme rozmarýn a skořici, posekanou papričku, zalijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme doměka. Vsypeme pokrájený řapík celeru, plechovku rajčat a vše rozdusíme na kaši.

>> Nakonec vmícháme po odstavení z plamene slušnou hrst listí, tedy petrželky, nebo libečku. A to je celé.

 

 

Takto můžeme použít do tortil, stejně jako k rýži, nebo špagetám. Když v pravou chvíli, tedy těsně po zalití vývarem přidáme máčené fazole, je tady Chilli con Carne jako z Mexika. K tomu ovšem nakonec krom petrželky dodáme také čerstvý koriandr. Ovšemže je možné fazole přidat chvíli před odstavením z plechovky. Nebude to "vono", ale každopádně moc dobré.

maso,rýže

 

Plněné tortilly

>> Na rozpálené pánvi, nebo kameni (je li k dispozici) z obou stram ohřejeme tortillu. Ne příliš. Jen aby "povolila" a změkla. Připečená a křupavá při stáčení praskne.

>> Poklademe listy ledového salátu, teplou rýží, masovou salsou, čerstvým řapíkem (listy), nebo koriandrem a kysanou smetanou. Stočíme a…

…dobrou chuť.

carne-příprava

 

Každopádně další ingredience jako okurka, sýr, cibule nejsou na škodu. Já si tuto lahůdku přichystám vždy na cesty. Může za to vlak Pendolino, kde wrapy mají v nabídce, ale tomuto se nerovnají ani náhodou. Tak nějak mi toto jídlo připadá ideální svou bohatou skladbou a jednoduchostí servisu. Stejně tak a právě proto že na cesty, nedávám fazole a cibuli, páč proprdět cestu napříč zemí českou opravdu nechci 🙂

carne_hotové

 

Opět s radostí poznamenám, že kamarádka Laděnka ochutnala plněné tortilly třikrát za sebou v různé skladbě k naprosté spokojenosti. Vlastně tuto pálivou si promlaskala nejvíce. Totiž to pikantní maso a zakysaná smetana jsou opravdu skvělí partneři.

Sdílejte...

Komentáře