Carne en tortillas – Pálivé hovězí v tortille
Výsledkem tohoto snažení nemá být nic jednoduššího, než hutná masová směs výrazně rajčatové chuti, dost pikantní na to, aby stačily dvě až tři lžíce k porci špaget, nebo rýže. A samozřejmě k naplnění tortilly se salátem a sýrem.
Snadné vaření
>> Na přepuštěném másle vyrestujeme dosucha maso umleté na nejhrubší "šajbě".
Já mám doma tři průměry – 2, 5, 10 milimetrů. Nikomu nepodsouvám nutnost tohoto výběru. Ovšem je docela ideální a hlavně zabírá široké spektrum možností.
>> Přidáme cibuli s česnekem usekaným nadrobno a dále restujeme opět téměř dosucha. Solíme a pepříme, zalijeme vínem. A opět skoro dosucha. Pak teprve přidáme rozmarýn a skořici, posekanou papričku, zalijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme doměka. Vsypeme pokrájený řapík celeru, plechovku rajčat a vše rozdusíme na kaši.
>> Nakonec vmícháme po odstavení z plamene slušnou hrst listí, tedy petrželky, nebo libečku. A to je celé.
Takto můžeme použít do tortil, stejně jako k rýži, nebo špagetám. Když v pravou chvíli, tedy těsně po zalití vývarem přidáme máčené fazole, je tady Chilli con Carne jako z Mexika. K tomu ovšem nakonec krom petrželky dodáme také čerstvý koriandr. Ovšemže je možné fazole přidat chvíli před odstavením z plechovky. Nebude to "vono", ale každopádně moc dobré.
Plněné tortilly
>> Na rozpálené pánvi, nebo kameni (je li k dispozici) z obou stram ohřejeme tortillu. Ne příliš. Jen aby "povolila" a změkla. Připečená a křupavá při stáčení praskne.
>> Poklademe listy ledového salátu, teplou rýží, masovou salsou, čerstvým řapíkem (listy), nebo koriandrem a kysanou smetanou. Stočíme a…
…dobrou chuť.
Každopádně další ingredience jako okurka, sýr, cibule nejsou na škodu. Já si tuto lahůdku přichystám vždy na cesty. Může za to vlak Pendolino, kde wrapy mají v nabídce, ale tomuto se nerovnají ani náhodou. Tak nějak mi toto jídlo připadá ideální svou bohatou skladbou a jednoduchostí servisu. Stejně tak a právě proto že na cesty, nedávám fazole a cibuli, páč proprdět cestu napříč zemí českou opravdu nechci 🙂
Opět s radostí poznamenám, že kamarádka Laděnka ochutnala plněné tortilly třikrát za sebou v různé skladbě k naprosté spokojenosti. Vlastně tuto pálivou si promlaskala nejvíce. Totiž to pikantní maso a zakysaná smetana jsou opravdu skvělí partneři.