Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Celer a řepa – jak jsem to napoprvé nedopekl

01-pečený celerA byl dost naštvanej. Ale nakonec uklidněn kamarádem Pepou. Páč prej dobrý. Ale dobrý je na trojku. Tak furt nevím. Bude další pokus. A fertyk!

Když jsem nedávno s nadšením tady takříkajíc propagoval úžasnou polévku z pečené řepy, netušil jsem, že později dopadnu tak blbě! Inspirován krásou pečených zelenin podniknul jsem výpravu do hlubin sporáku a v troubě to upekl všechno. A blbě. Takže, prosím pěkně, nespěchejte! Už mnohokráte jsem poukázal na fakt, že pomalu vařená a pečená masa jsou prostě lepší. Nebo alespoň jiná. A pro zeleninu platí skoro to stejné. Prostě netřeba zbytečně spěchat.

Po takřka náhodném pokusu s řepou jsem se opět náhodně dostal k tomuto článku. A protože lidem od Ambiente dost věřím, začal jsem s pokusy. Tedy přesněji, bez zapamatování vyzkoušel základ. Celer pečený. V alobalu. To chlebové těsto bych neobětoval na oltář své hlouposti. No a výsledek byl krásný i tristní. Ale..!!..

 

Ono by to šlo. Použít.

Každopádně! Velký kus, jak řepy, tak i celeru neupečete při 170°C za 60 minut do měkka! Chce to víc. Mimochodem, všimněte si teplot, které jsou uvedeny v článku a pro pečení v těstě. Je to zajímavé a zvláštní. Jedno se musí zničit, aby to druhé bylo akurátní. Tady se opět blížíme k zbytečnému plýtvání. Tak jako tak, při teplotě 140°C jsem právě připravoval skopové a dolů na hliněném pekáči zabalené v alobalu přidal červenou řepu a celer. Na 2,5 hodiny a pak další 2 ve vypnuté. Nakonec jsem to vše nechal do druhého dne odpočívat v té troubě.

 

A to je vlastně celé

Unavený a bolavý od hlavy k patám dík hledání, pokusům, vztekání, pokusům, nezdarům a pokusům dopracoval jsem se k základu takovému, že mi vyhovuje a jsem ochoten připustit jej k procesu sblížení s vašimi choutkami vážení čtenáři. Nejhorší na výsledku je smutný fakt, že mně to vlastně až tak moc nechutná. Že pečená řepa je pro mne nejzajímavější ve formě tradičního salátu jak jej známe všichni odmala a ten celer ideální jako lehký příliv chuti v základním vývaru, či hotové omáčce. Do svíčkové na smetaně. Klidně. Ale přeci jen…

 

Celer a řepa

Polévka z pečené řepy

Kde co jsem si pročetl a několikrát vyzkoušel. Dík tomu zjistil, že této kombinaci, alespoň u mne, vyhovuje nejlépe kyselost. Stejně jako u zmíněného salátu tady platí kombinace pečením sladké, karamelizované zeleniny s octem. Dobrým octem. To se samo sebou rozumí. I přesto ale…

 

Suroviny

– 2ks řepa jako tenisák
– 1l vývar zeleninový
– 2dl voda
– 1PL citrónová šťáva
– sůl a pepř
– ostropestřcový olej

 

Postup

>> Řepa – upečaná a vychladlá, oloupaná, není podle mne už jen tak nějaký kus suroviny. Šoupnout ji do vroucího něčeho je škoda i hřích. Takže pyré a k němu zeleninový vývar. Mimochodem, toto pyré bych klidně nandal pod maso na talíř. Pod jakýkoliv steak, ale i smažené (sázené) vajíčko. Nebo rybu.

>> Pyré – nic moc zvláštního. Pro čistotu chuti pouze s vodou. Do mixéru nasypeme kousky řepy a zalijeme dvěma deci studené vody. Přidáme lžičku citrónové šťávy, sůl, pepř a rozmixujeme do hladka. Kdo nerad tužší zbytky ve výsledku, ještě propasíruje.

>> Vývar – musím přiznat, že stejně jako bylinkové thé nesnáším i zeleninový vývar. Tedy ten opravdový. Bez alespoň kousku kuřecího skeletu to prostě není vono. Ale překonal jsem svou mysl i přesvědčení a připravil jej. Jak? No to snad někdy jindy a podrobně. Nyní prostě jen vývar z hromady zeleniny.

>> Polévka – hotové pyré vmícháme do vroucího vývaru a dochutíme. Já si ze všech pokusů vybral kombinaci s rajčatovým pyré z konzevy, jablečným octem, nebo citrónovou šťávou a solí s pepřem. Není od věci decka smetany, kokosového mléka. Olejíček až nakonec, před podáváním. Po kapkách.

>> Kombinace – namísto zeleninového vývaru můžeme použít klidně vodu z brambor připravených k obědu, nebo do vývaru (vody) rozvařit jeden brambůrek a rozmixovat jej. Každopádně namísto oleje a případných bylinek do servisu doporučím loňská pesta. Rukolové a pažitkové.

 

Polévka z pečené červené řepy

04-polévka servis

 

Pyré z pečeného celeru

Mnoho receptů jsem si načetl a něco málo i zahlédl v TV, na videích, či vysledoval od profíků. Až to poslední bylo mně blízké. Nejčastější příprava totiž vypadá asi takto: „kousky celeru uvaříme ve vodě, vývaru, mléku a rozmixujeme“. Takto tedy já ne! Nechci. Není to to vono.

 

Suroviny

– 1ks celer 15-20 cm
– 2dl smetana 12%
– 1dl vývar zeleninový

 

Postup

>> Pečený celer – podle popisu výše, 15-20 cm v průměru. Chladný a oloupaný po kouscích naházíme do mixéru. Přidáme smetanu a vývar. Bez tuku a klidně i kuřecí. Netučný znamená připravený předem, vychlazený a slitý bez tukové pokličky.

>> Pyré – základ použitelný do spousty dalších dobrůtek. Pro začátek jsem to přidal do bramborové kaše. 1:1. No a tady je pro mne další šutr úrazu! Pyré samo o sobě je tak výrazné v chuti, že to nedokážu jíst. Kaše s bramborem už je jiná a dost závisí na kvalitě brambor. Bohužel, opět se setkávám s nepříliš výraznými a proto i ve výsledku celer vládne silou doslova zdrcující. Brutálek v chuti. Ale vy to možná pocítíte jinak.

>> Použití – někomu může chutnat samotné, jinému v kaši a mně v polévce. Na fotce níže uvidíte pouze kuřecí vývar s pyré. Tři deci plus jedna vrchovatá lžíce a několik kapek ostropestřcového oleje. Lehký var, promíchat a servis. Paráda. Rozhodně si umím představit obyčejnou českou bramboračku, kterou nakonec zahustíme namísto jíšky právě touto kašičou. A stejně tak veškeré zeleninové polévky.

 

Pyré z pečeného celeru – sametově jemné, neskutečně voňavé a v chuti síla bivoje na steroidech…

04-celerové pyré

 

Fotoservis

Pečená řepa – v podstatě to stejné a rovnou s přípravou na polévku…

01-příprava

 

Pečená řepa – pyré připravené do polévky…

02-pyré

 

Pečená řepa – polévka k varu…

03-polévka var

 

Pečený celer – karamelizovaný, neskutečně voňavý, připravený na vše…

01-pečený celer

 

Pečený celer – oloupaný, čistý, jdeme na pyré…

02-pečený celer

 

Pečený celer – plus dvě deci smetany, decka vývaru, sůl a pepř…

03-příprava pyré

 

Done – tedy hotovo. Pyré jako samet, voňavé a…

05-celerové pyré

 

Například takto – nedávno uvedené skopové na pivu si s bramborovo celerovým pyré (1:1) rozumělo převelice…

06-skopové na pivu s br cel pyré

 

Takže porcička do práce byla jasná…

07-skopové s br cel do práce

 

Ale, prozatím nejlepší je kuřecí vývar. 3 deci plus 1 vrchovatá lžíce. Lehký var a servis. S ostropestřcovým olejem…

08-celerová polévka kuřecí vývar

 

Já nyní jsem takříkajíc na vážkáh. Co napsat na závěr a mohu li sebe sám ocenit. Tohleto je totiž článek takříkajíc naprosto proti mému přesvědčení. Celer! Neumím si představit českou, potažmo svou kuchyni bez něj. A stejně tak platí, celer! Jako samostatný pokrm je pro mne nepřijatelný. Příliš výrazný v chuti a to pyré není výjimkou. V bramborové kaši je to pro mne už lepší, ale pravidelnou se nestane. Až polévka mi takříkajíc pomůže k záchraně jeho reputace. A bude jich více. Stále ale zůstává pravdou: celer sám o sobě není pro mne jídlo. Obzvláště ne v té koncentrované chuti po upečení. Protiřečím si? Či snad dokonce odporuji natolik, že vlastně neguji vlastní stránky? Přeberte si to jak chcete. Já jen sázím na přiznanou pravdu a vám přeji dobrou chuť neovlivněnou mým, ale obecným názorem. Celer je totiž skvělý 🙂

 

MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Celer a řepa – jak jsem to napoprvé nedopekl
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 komentáře to “Celer a řepa – jak jsem to napoprvé nedopekl”

  • Hannah12 says:

    Já to mám úplně naopak.
    Celer můžu v jakékoli podobě a kdykoli. Právě ta jeho výrazná, až agresivní chuť mi lahodí. Takže celerová polívka, pyré jako příloha, Coleslaw se spoustou celeru, celerové čipsy na ďobání a nebo celer jen tak syrový ke klobásce…
    Ale naprosto chápu, že ta výrazná chuť někomu nemusí příliš lahodit. Zářným příkladem je můj muž, ten to má nastaveno přesně jako ty 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Já teda opravdu celer jen jako součást čehokoliv. Nejlépe když už ve výsledku není fyzicky přítomen. Ani ten řapík nedokážu křoupat tak, jako jiní. Jako kedluben, okurku, papriku…

Komentáře