Červená čočka – vývar jí sluší, slanina povyšuje…
…Ume ocet či Tahini pasta jsou parádním doplňkem a v Indii je jako doma.
Mně červená čočka zachutnala napoprvé a stala se pravidelnou součástí jídel. Loni v létě například, jsem připravil oběd návštěvě. Sestře, švagrovi a jejich synovi. Hummus z červené čočky podle Kokešky. Zajímavé je, že její recept jsem na podzim nahradil pokusně mnohem snazším a jen zíral. I když pouze ze tří surovin, opravdu skvělý výsledek. No a nakonec mezi svátky jsem to dotáhnul k jednoznačnému výsledku. Bez červené čočky už nechci fungovat.
Jo a ten oběd pro rodinku? Vážně jsem se bavil. Sestra okamžitě zamilovaná do čočky, švagr na to zíral a prohlásil: "mladýmu to nedávej, to nejí". No, u mě doma já rozhoduji co dám na talíř. A ten mladej? Přišel si přidat čočku a domácí kváskový chleba. Takže..??..
Červená čočka ke kdečemu
>> Jen vařená
Červená čočka, máčená a povařená ve vývaru, ideálně kuřecím. Netřeba to solit a jakkoli ochucovat. Samo o sobě chutné.
>> Vařená a ume ocet
Červená čočka, jednoduše a podle Skutečně Zdravá Škola. Vlastně mne to naučila jejich lektorka Andrea. Ta vařená, popsaná výše, promíchaná s dozlatava restovanou cibulkou, nakonec ochucená pepřem a Ume octem. Můžete ji podávat tak jak je, nebo rozmixovanou na kaši.
>> Vychucená
Nekonečně možností. Namísto Ume octa jiný, určitě sůl a pepř, med, česnek, slanina. Tu mám obzvláště rád. Pouze vařenou čočku, ve vývaru, odložím do krabičky a lehce zaliju kuřecím sádlem z vývaru. Vychladlé pak promíchám se škvarečky slaniny už bez tuku který pustily. Tohle pak můžu tři dny postupně odebírat a po troškách uzobávat třeba v práci. Jen tak, s chlebem, na salátu…
>> Vařená ve vodě
Červená čočka – hummus tradičně připravený. Stačí uvařit po hodinovém máčení v poměru 3:1. Tedy 3 díly vody, 1 díl čočky. Ochutíme solí, pepřem, česnekem, citrónovou šťávou, rajčetem a přidáme lžíci sezamové pasty na asi 100 mililitrů suché čočky. No ale to je na vás. Více či méně..??..
Tahini – pasta z pražených sezamových semínek a sezamového oleje. Patří mezi superpotraviny a v ideálním případě nemá jiné složení, než jen ty dvě zmíněné věci…
Málo obrázků? Receptů? Nebojte, příště indická parádička. Dhal z červené čočky a kapr dokřupava.
MDMP