Hledat
Alza
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Červená čočka – vývar jí sluší, slanina povyšuje…

02…Ume ocet či Tahini pasta jsou parádním doplňkem a v Indii je jako doma.

Mně červená čočka zachutnala napoprvé a stala se pravidelnou součástí jídel. Loni v létě například, jsem připravil oběd návštěvě. Sestře, švagrovi a jejich synovi. Hummus z červené čočky podle Kokešky. Zajímavé je, že její recept jsem na podzim nahradil pokusně mnohem snazším a jen zíral. I když pouze ze tří surovin, opravdu skvělý výsledek. No a nakonec mezi svátky jsem to dotáhnul k jednoznačnému výsledku. Bez červené čočky už nechci fungovat.

Jo a ten oběd pro rodinku? Vážně jsem se bavil. Sestra okamžitě zamilovaná do čočky, švagr na to zíral a prohlásil: "mladýmu to nedávej, to nejí". No, u mě doma já rozhoduji co dám na talíř. A ten mladej? Přišel si přidat čočku a domácí kváskový chleba. Takže..??..

 

červená čočka vařená

 

Červená čočka ke kdečemu

>> Jen vařená

Červená čočka, máčená a povařená ve vývaru, ideálně kuřecím. Netřeba to solit a jakkoli ochucovat. Samo o sobě chutné.

 

>> Vařená a ume ocet

Červená čočka, jednoduše a podle Skutečně Zdravá Škola. Vlastně mne to naučila jejich lektorka Andrea. Ta vařená, popsaná výše, promíchaná s dozlatava restovanou cibulkou, nakonec ochucená pepřem a Ume octem. Můžete ji podávat tak jak je, nebo rozmixovanou na kaši.

 

>> Vychucená

Nekonečně možností. Namísto Ume octa jiný, určitě sůl a pepř, med, česnek, slanina. Tu mám obzvláště rád. Pouze vařenou čočku, ve vývaru, odložím do krabičky a lehce zaliju kuřecím sádlem z vývaru. Vychladlé pak promíchám se škvarečky slaniny už bez tuku který pustily. Tohle pak můžu tři dny postupně odebírat a po troškách uzobávat třeba v práci. Jen tak, s chlebem, na salátu…

 

>> Vařená ve vodě

Červená čočka – hummus tradičně připravený. Stačí uvařit po hodinovém máčení v poměru 3:1. Tedy 3 díly vody, 1 díl čočky. Ochutíme solí, pepřem, česnekem, citrónovou šťávou, rajčetem a přidáme lžíci sezamové pasty na asi 100 mililitrů suché čočky. No ale to je na vás. Více či méně..??..

 

Tahini – pasta z pražených sezamových semínek a sezamového oleje. Patří mezi superpotraviny a v ideálním případě nemá jiné složení, než jen ty dvě zmíněné věci…

03

 

Málo obrázků? Receptů? Nebojte, příště indická parádička. Dhal z červené čočky a kapr dokřupava.

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře