Červená řepa – vypečená polévka
Tak tomuhle jsem statečně odolával celý život. A je to divné. Salát z červené řepy mám rád odjakživa a boršč bez ní si neumím představit. Jen mne nějak nelákalo připravit z toho samostatnou polévku. A to bylo hloupé. Velmi hloupé. Z následujícího výsledku jsem byl tak nadšen, že namísto kompletního oběda spořádal jsem rovnou tři talíře. I když to chvíli vypadalo, že nebudu jíst vůbec. Při focení jsem se totiž strašně vztekal. Je známo, že nejhorší na focení je jednolitá bílá, černá a červená barva. U řepy je to ještě zajímavější. Zatímco ona samotná i připravené pyré vyšly parádně, polévka v bílém talíři byla děsná. To nakonec uvidíte.
Červená řepa – vypečená polévka
Suroviny
– 2l vývar kuřecí
– 150g červená řepa
– 150g brambory
– 50g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1PL krupice
– 2čl jablečný ocet
– 1čl citrónová šťáva
– 1čl med
– sůl a pepř
– šlehačka
Postupy
>> Základ – tenká čtvrtkolečka cibule do první verze jsou ideální. Tu zpěníme na olivovém oleji, přidáme lžičku medu, posekaný česnek a po chvíli zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vsypeme krupici a na kostičky krájené brambory.
>> Polévka – řepu pečenou v alobalu asi hodinu a vychladlou stále v alobalu oloupeme. Jde to velmi snadno. Překrájíme na kousky a s deckou vlažné vody rozmixujeme na hladké pyré. To na posledních 5 minut vlijeme do základní polévky. Ochutíme octem a citrónovou šťávou.
>> Servis – podáváme tak jak je, nebo s kopečkem šlehačky. Podle mého je ale lepší vmíchat ji předem rovnou do polévky. No a ještě lepší je celý výsledek rozmixovat. To už je pak jedno, jak pokrájíme cibuli a brambory.
>> Obměny – umím si představit mnoho kombinací, ale první další bude samotná řepa na cibulovém základu. Mnohem více řepy. Další bych asi připravil na základu z pórku. Dost pórku, který jen uvařím doměkka. No a další snad opět kompletně mixovaná s karotkou. Každopádně vždy lehce nakyselo a se smetanou. Snad jen namísto octa a citrónu nebyla by od věci pomerančová šťáva.
Obrázky
Pečená řepa v alobalu. A první děsná fotka. Ty barvy jsou hrozné…
Pyré z pečené řepy. Tady to vyšlo krásně. Alespoň mně se líbí…
Polévka nemixovaná. Nejlepší obrázek jaký se mi podařil. Hrůza…
Polévka se šlehačkou. Ta se ihned roztekla páč studená v horké. Alespoň vidíte, že fotím to, co jsem právě připravil…
Polévka mixovaná se smetanou. Takhle mi to chutná více. Barva ještě horší…
Totéž s jinak nastavenými filtry. Vypadá to jako zblblá rajská…
Takhle to dělají profíci. Fotku jsem ukradl na netu. Mimochodem ta první nahoře mi také jakž takž vyšla. Nemyslíte?
Inspirace
Nádherné stránky o řepě. Bohužel v angličtině.
A vůbec, konec, MDMP…






Neznala. Skusim. Vyfotim. Díky za inspiraci.
Je to vaše 🙂
Řepovou/řípovou polévku jsem ještě nikdy nejedla, ač bych se ochutnání nebránila. Řepu miluji v jakémkoli provedení. Nejvíc asi jako salát s pečenou řepou podle Dity P. Ale boršč je taky mega mňam 🙂 Tahle polévka mi trošku zavání takovou hodně chudou příbuznou právě toho boršče 😀 Určitě bych ji doma jedla jen já, takže tentokrát asi ani nezkusím.
Fotky nekomentuji, protože já neumím nafotit ani to nejfotogeničtější jídlo, takže tvoje fotky jsou výborné vždycky 😉
Peti právě tobě bych ji opravdu doporučil.
1/ V tom mém prvním provedení je to chudá příbuzná. Ale udělej to hutné pyré jak jsem naznačoval a budeš koukat.
2/ Boršč je skvělý, ale tady zjistíš a budeš překvapená, jak výraznou a svěží chuť umí řepa mít.
3/ No a rodinka? Hele, myslím, že by jsi je mohla hodně překvapit. Každopádně doporučuji kombinaci s dobrým vývarem.
A včil sem se tak navnadil, že jdu poslední sklenici ohřát k snídani 😀