„České rizoto“, všude jinde Pilaf
To je opravdu pojem, postrach našich jídelen a bohužel i restaurací. A navíc nejde o nic originálního. Jen o špatnou napodobeninu Pilafu (Plovu).
Pilaf nebo také Pilav či Plov je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).
Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů. Záleží na tom, ve které zemi se vaří. Může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.
Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.
Je to opravdu brnkačka. Rychlé a moc chutné. Na rozdíl od té suché české směsky zbytků rýže a masa z polívky. Brr…
Na 3 porce potřebujeme:
– 250g masa (cokoliv podle chuti)
– ½ cibule
– 2str česneku
– 3PL nahrubo nastrouhané mrkve
– 3PL sterilovaného hrášku
– 3ks větších žampionů
– 100ml rýže
– Máslo a olej
– Sůl, pepř, oblíbené koření
– 1dl bílého vína
– 3dl vývaru
Na oleji a másle orestuji na plátky pokrájenou cibuli a na ní maso na nudličky. Je to jen a jen o chuti. Vepřovou kýtu, kuřecí stehno bez kosti, či prsíčka a to i krůtí, jehněčí kýtu atd.
Okořením opět dle vlastního výběru. Paprikou či kari, směsí Garam masala, nebo jen kurkumou a bylinkami. Já použil paprikobylinovou směs z orientu, kterou mi dovezla kamarádka z Egypta a netuším název 🙂
Přidám mrkev, hrášek, žampiony, usekaný česnek, sůl a pepř. Promíchám a zaleju deckou vína. Chvíli nechám odvařit bez poklice a přidám rýži. Kvalitní! Já jedině Jasmínovou, nebo Basmati. Zaleju dostatečně slaným vývarem. Ne vodou. Vývaram alespoň z kostky. No a to je vše. Deset minut pod poklicí. Pak chvíli odstát v teple a podávat se sýrem. Parmigiano-Reggiano, můj oblíbený Gran Moravia, nebo cokoliv dle chuti a obsahu ledničky.
>> Tohle jídlo je o fantazii. Může být kombinací téměř čehokoliv <<
nechápu že každý druhý člověk kopíruje z wikipedie
Nechápu co je nepochopitelného na použití kvalitního textu. A WIKI je free…
Pro inspiraci: http://moldavanka.blog.cz/1007/plov-pilaf