Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

„České rizoto“, všude jinde Pilaf

pilaf05 To je opravdu pojem, postrach našich jídelen a bohužel i restaurací. A navíc nejde o nic originálního. Jen o špatnou napodobeninu Pilafu (Plovu).
Pilaf nebo také Pilav či Plov je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).
Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů. Záleží na tom, ve které zemi se vaří. Může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.
Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Je to opravdu brnkačka. Rychlé a moc chutné. Na rozdíl od té suché české směsky zbytků rýže a masa z polívky. Brr…

 

 

 

Na 3 porce potřebujeme:

– 250g masa (cokoliv podle chuti)
– ½ cibule
– 2str česneku
– 3PL nahrubo nastrouhané mrkve
– 3PL sterilovaného hrášku
– 3ks větších žampionů
– 100ml rýže
– Máslo a olej
– Sůl, pepř, oblíbené koření
– 1dl bílého vína
– 3dl vývaru

 

Na oleji a másle orestuji na plátky pokrájenou cibuli a na ní maso na nudličky. Je to jen a jen o chuti. Vepřovou kýtu, kuřecí stehno bez kosti, či prsíčka a to i krůtí, jehněčí kýtu atd.

Okořením opět dle vlastního výběru. Paprikou či kari, směsí Garam masala, nebo jen kurkumou a bylinkami. Já použil paprikobylinovou směs z orientu, kterou mi dovezla kamarádka z Egypta a netuším název 🙂

Přidám mrkev, hrášek,  žampiony, usekaný česnek, sůl a pepř. Promíchám a zaleju deckou vína. Chvíli nechám odvařit bez poklice a přidám rýži. Kvalitní! Já jedině Jasmínovou, nebo Basmati. Zaleju dostatečně slaným vývarem. Ne vodou. Vývaram alespoň z kostky. No a to je vše. Deset minut pod poklicí. Pak chvíli odstát v teple a podávat se sýrem. Parmigiano-Reggiano, můj oblíbený Gran Moravia, nebo cokoliv dle chuti a obsahu ledničky.

 

>> Tohle jídlo je o fantazii. Může být kombinací téměř čehokoliv <<

České rizoto - Pilaf

Sdílejte...

3 Responses to “„České rizoto“, všude jinde Pilaf”

Komentáře