Česnekový a feferonkový olej…
Už mnohokrát jsem tady popisoval svůj oblíbený česnekový olej. Věc naprosto univerzální a použitelnou na jakékoliv vaření. Já na něj přišel náhodou. Ne opisováním z receptů ale opravdu náhodou. Když jsem začínal v pizzerii a jako primární, zároveň však jediný způsob vychucení poměrně nudných a suchýck okrajů právě upečené pizzy vyfasoval sklenici dosti uleželého olivového oleje s kusy utopeného v něm česneku a sušených bylinek. Pominu li to opotřebení časem nebylo na tom nic špatného. Průměrný oliváč lehce navinulý česnekem a bylinkami. Mně ale něco scházelo. Pořádná a doslova brutální chuť právě toho česneku. A tak jsem mu pomohl…
Časem prověřená dávka česneku
>> Do nádobky tyčového mixeru naleju dvě deci slušného oleje. Olivového je mně líto, takže většinou slunečnicový. Přidám 10 stroužků česneku. Raději rovnou propasírovaný, protože je jisté že tento rozmixuji opravdu do hladka a bez hrubších kousků. Za dvě minutky hotovo. V lednici to vydrží až 14 dnů.
Pozor! Olej musí být pokojové teploty. Kdekoho a i mne kdysi napadne, že by vyzkoušel trochu jej zahřát. NE! Nikdy! Absolutně změní výslednou chuť a navíc má tendenci velmi rychle zkysnout.
s tyčákem za chvilku hotovo
asi takto
Jak jsem napsal výše používám tuto omáčku, olej, pesto na kde co
původně na pizzu
k nakládání masa na pečení i grilování
k ochucení nakládaného Hermelínu
k potření steaku těsně po ugrilování
stejně tak na kuřecí stehno či křídla
při ochucování gulášovky, dršťkové, hrašandy, zelňačky…
do guláše – při přípravě základu i nakonec
kápnu do horkého vývaru v šálku a mám lehounkou česnečku
stejně tak do vody při vaření brambor – zvýrazní chuť
na chlebové krutony – do usmažených kostiček pár kapek a promíchat – k čemu pak chipsyatd, atd, atd…
Feferonková obměna
>> Nedávno mi začala dozrávat letošní úroda chilli papriček Bischops Crown. Ty jsem tedy zbavil semeníků a do poloviny připravené omáčky přidal decku oleje a pět rozsekaných lusků. No a opět rozmixoval. Použití je stejné jako u česnekového oleje. Prostě podle chuti.
feferonkový olej
Bishops Crown jsou zvonečky vzhledem krásné a v pálivosti umírněné. Ve škále SHU (Scovilleho jednotky obsahu capsaicinu) mají hodnotu pouhých 30000 což je asi dvojnásobek běžně známého Tabasca Habanero, nebo trojnásobek Tabasca klasického a nejznámějšího.
Scovilleova stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scovilleho jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
Takže nic moc. Tím nemyslím že by nebyly pálivé. Nikomu nedoporučuji po jejich zpracování holýma rukama sahat si na pytlíka a vůbec intimní místa či do očí 😛
Bishops Crown
v řezu
Obecně co se týče pálivosti paprik, papriček a prostě chilli
Pokud se nerozhodnete tak jako můj kamarád, znalec a několikanásobný mistr v pojídání pálivého Honza Bruncko pro opravdu podrobný průzkum pálivosti, nemá vůbec význam pokoušet se ji určit či jen se v ní vyznat. Závisí totiž nejen na konkrétním druhu papriky, ale také na okolních vlivech. Tedy pěstování v daných podmínkách. Zjednodušeně – jedl jsem obyčejnou bílou papriku z tržnice která mi způsobila slušný šok. Stejně tak ale superpálivé papričky které podobný účinek nemají. Plody pěstované v podporovaném prostředí a předem zvolených podmínkách mají hodnoty pálivosti takřka dané. Kdežto ve velkém produkované lusky jsou věcí náhody dík relativně neregulovanému prostředí a nepotřebě dosáhnout opravdu dokonalého výpěstku. Jde jen o surovinu do prodeje. O kvanta.
Moje zvonečky mají mít kolem třiceti tisíc jednotek pálivosti. Dík velmi příjemné paprikové chuti si toho ani moc nevšimnete. Prostě chutnají.
zvoneček v detajlu – tady by pěstitel profík asi poznamenal, že na pestíku nevystupují kapičky capsaicinu a tudíž asi měla málo vlhkosti před sklizní – souhlasil bych
Vzpomínka na peklo
Nejen papričky a z nich připravené chilli omáčky jsou běžně známými produkty. Existují také extrakty pro fajnšmekry. No a takový extrat je oheň a peklo uzavřené do malého kousku skla. Já jsem jej ochutnal jen jednou. Stačilo mi navždy! TV NOVA nedávno takovou ukázku předvedla v jakémsi svém pořadu. Na YouTube najdete videí nepřeberné množství. Já…
…jsem vlastně nechtěně ochutnal extrakt. To mi už výšezmíněný Honza ukazoval jak vlastně vypadá ta lahvička. Víčko s teninkou skleněnou tyčinkou sloužící jako dávkovač. Tou se dotknul hřbetu mé ruky. Zůstala tečka červenohnědé barvy o průměru jeden milimetr. Já ji olíznul!
Následujících 30 minut jsem postupně rudnul, kašlal, brečel, smrkal, zvracel, dostal pořádný průjem a průběžně pobíhal po okolí (stalo se v centru Prahy v restauraci na Havelském trhu). Strašné. O následném brnění jazyka, neschopnosti srozumitelně hovořit či polykat a lehké disharmonii při používání rukou, hlavně prstů se nemusím moc rozepisovat. Podivné a překvapující.
Jednou a naposled!
Okusil jsem Da‘ Bomb Final Answer Hot Sauce Extract – 1 500 000 SHU..!!..
Absolutní ukončení funkčnosti všech smyslů a start pro svěrače. Tak se to projevilo. A já jsem rád, že vím o čem to je. Naposledy opakuji – nezkoušejte to. Krom poznání vám to nic nepřinese. Spíše naopak. Nemít takříkajíc po ruce WC a umyvadlo, nejspíše bych si prosral díru do trenek 😀
MDMP
Ahoj, moc jsem se nasmála, včera jsem zavařovala pálivou omáčku a otřela si oko:-)
prosím, jde tento Tvůj produkt zavařit na horší časy? děkuji za odpověď a hezké dny
dana
Ahoj, pokud myslíš ten olej, tak v žádném případě. Teplo zničí česnek a naprosto změní jeho chuť. Takže vlastně i mixování by mělo probíhat ve studeném oleji. Pravda je, že tato omáčka je ideální maximálně týden stará. Pak už slábne a po 14.dnech je skoro k ničemu.
Taky přeju hezký den…