Česneková polévka – Oukrop
Přestože Oukrop není nic jiného než voda s uvařenými brambory, kmínem a kouskem sádla nalitá na česnek v talíři, já nazývám Oukropem cokoliv, co stejným způsobem připravím z jakéhokoliv vývaru.
Tomuto jsem nemohl odolat. Mám na okně v květináči nádherné výhonky majoránky a to je každopádně výzva.
Na litr polévky potřebujeme
1l voda
1dl uzený fond
1ks brambor /150g/
1ks vejce
2-3PL majoránka
sůl, pepř, kmín
>> Do litru osolené vody se špetkou kmínu, nebo kuřecího vývaru dáme vařit kostičky brambor. Přidáme uzený fond, což není nic jiného velice silná šťáva z uzených žebírek upečených mým dávno popsaným spůsobem tady.
>> Vaříme až jsou brambory skoro měké a lehce vmícháme mírně našlehané vejce. Ještě chvíli povaříme bez poklice a tím zredukujeme na výsledný litr. Dochutíme dle otřeby solí a nemálo pepřem. Po odstavení posekanou majoránkou. Ta čerstvá je opravdu úplně jiná.
>> Na talíři utřený česnek v množství dle chuti zalijeme horkou polévkou.
Chtěl jsem původně použít kroupy, ale došly. V tom případě bych polévku česnekoval už v hrnci a přidal kousek strouhané mrkve.