Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Čevapčiči – zbytečně pozapomenuté

čevepčiči04 Když jsem vám nedávno připoměl salám v těstíčku nebyla to věc pouze náhodná. Je totiž mnoho receptů více či méně v řekněme osmdesátých letech minulého století (na ten výraz začím býti alergickým) natolik oblíbených či naopak, že stojí za připomenutí. Svého času mne vyprovokovala má tehdy tchýně. V naprostém úžasu popisovala jídlo které si dala kdesi v jídelně. Záhorácký závitek. Stejně tak jsem žasnul i já. Nad neznalostí této, myslel jsem si, klasiky. Trapně snadné a vynikající právě dík té jednoduchosti. No a čevapčiči? Tady snad není třeba poznamenávat nic jiného než že to byla jedna z absolutních „hvězd komunistické restaurace i jídelny“. To jakým způsobem se mleté tyčinky připravovaly je už spíše na krátkou a důraznou rozpravu o hnusu, neodbornosti a nezodpovědnosti lidí, doby a daných možností či pravidel. Fakt je stále jen jeden: čevapčiči je opravdu chutné a dobré jídlo. A víte co? Já jej připravoval jako zkoušku z praxe ve druhém ročníku střední školy. Dostal jsem dvojku 🙁 Za to že jsem ve výpočtu surovin, tedy na tzv dodáku napsal na 50 porcí místo 0,05Kg mleté papriky hodnotu 0,5. Trochu legrační v době kdy mletá paprika byla nedostatkovou surovinou a s přihlédnutím k faktu, že mi to množství opravdu vydali.

 

 

Tedy z čeho

300g maso 1:1
100g cibule
50g paprika bílá
1ks stroužek česneku
1PL strouhanka
1PL voda
1čl hořčice
1čl paprika mletá
paprička
sůl, pepř

 

 

A jak

>> Hovězí a vepřové maso v kombinaci ideálně pupík nebo krk / bůček si umeleme s cibulí, paprikou, česnekem, papričkou a smícháme s ostatními surovinami. Necháme asi hodinu odpočinout v lednici.

 

Připravená krásně červená směs masa, ostatních surovin a hlavně čerstvé papriky. Ta dělá divy v chuti každého mletého masa určeného k rychlé úpravě. Bez ní a cibule to pro mne není vono.

čevepčiči01

 

 

Poté

1/ obalené ve strouhance, nebo čisté rovnou usmažit

>> Podle kdysi primárního receptu je správné vytvořit si válečky a rovnou je opékat na vrstvičce rozpáleného tuku (sádla). Často se obalovaly ve strouhance, nebo mouce.

 

“Čičiny” obalené vrstvičkou strouhanly a opečené na pánvi v sádle. Základní postup z českých receptur. Podávané zásadně s hořčicí a cibulí.

čevepčiči s brambory

 

 

2/ upéci v troubě

>> Nebo je dělali pečené v troubě naskládané jednu na druhou a pak to vypadalo jako dnes když si v například Albertu u teplého pultu dáte ty podivné tyčky. Nevím název a nejedl jsem. Jen je tam vídám.

 

3/ já je ale

>> Dělám tak i tak. Nejraději ovšem v troubě gril+vrtule 200°C/5+5 minut. To znamená, že je v polovině pečení otočím ať jsou ze všech stran stejné a opravdu rychle servíruji. Žádný odpočinek, žádné odležení. Prostě rovnou na talíř a do papule.

 

S bramborovou kaší, sosíkem z výpeku, nezbytnou cibulí a něčím hodně kyselým jsou prostě super. To kyselé tady zastupuje moje znovuobjevená pickles – kvašená zelenina. Krásně vybarvený kýč 🙂

čevapčiči s bramborovou kaší

 

 

Už mockrát jsem to vyzkoušel a…

…připravovat maso den předem se nevyplatí! Obzvláště u hovězího burgeru. Nejlepší je mleté maso jednoznačně tak 2-4 hodiny po vymíchání. Opravdu kvalitní a minimálně vychucené hovězí na gril téměř ihned (do dvaceti minut). Prostě a jednoduše, vymíchat si maso na grilování den předem je vážně blbina.

Sdílejte...

6 Responses to “Čevapčiči – zbytečně pozapomenuté”

Komentáře