Čevapčiči – zbytečně pozapomenuté
Když jsem vám nedávno připoměl salám v těstíčku nebyla to věc pouze náhodná. Je totiž mnoho receptů více či méně v řekněme osmdesátých letech minulého století (na ten výraz začím býti alergickým) natolik oblíbených či naopak, že stojí za připomenutí. Svého času mne vyprovokovala má tehdy tchýně. V naprostém úžasu popisovala jídlo které si dala kdesi v jídelně. Záhorácký závitek. Stejně tak jsem žasnul i já. Nad neznalostí této, myslel jsem si, klasiky. Trapně snadné a vynikající právě dík té jednoduchosti. No a čevapčiči? Tady snad není třeba poznamenávat nic jiného než že to byla jedna z absolutních „hvězd komunistické restaurace i jídelny“. To jakým způsobem se mleté tyčinky připravovaly je už spíše na krátkou a důraznou rozpravu o hnusu, neodbornosti a nezodpovědnosti lidí, doby a daných možností či pravidel. Fakt je stále jen jeden: čevapčiči je opravdu chutné a dobré jídlo. A víte co? Já jej připravoval jako zkoušku z praxe ve druhém ročníku střední školy. Dostal jsem dvojku 🙁 Za to že jsem ve výpočtu surovin, tedy na tzv dodáku napsal na 50 porcí místo 0,05Kg mleté papriky hodnotu 0,5. Trochu legrační v době kdy mletá paprika byla nedostatkovou surovinou a s přihlédnutím k faktu, že mi to množství opravdu vydali.
Tedy z čeho
300g maso 1:1
100g cibule
50g paprika bílá
1ks stroužek česneku
1PL strouhanka
1PL voda
1čl hořčice
1čl paprika mletá
paprička
sůl, pepř
A jak
>> Hovězí a vepřové maso v kombinaci ideálně pupík nebo krk / bůček si umeleme s cibulí, paprikou, česnekem, papričkou a smícháme s ostatními surovinami. Necháme asi hodinu odpočinout v lednici.
Připravená krásně červená směs masa, ostatních surovin a hlavně čerstvé papriky. Ta dělá divy v chuti každého mletého masa určeného k rychlé úpravě. Bez ní a cibule to pro mne není vono.
Poté
1/ obalené ve strouhance, nebo čisté rovnou usmažit
>> Podle kdysi primárního receptu je správné vytvořit si válečky a rovnou je opékat na vrstvičce rozpáleného tuku (sádla). Často se obalovaly ve strouhance, nebo mouce.
“Čičiny” obalené vrstvičkou strouhanly a opečené na pánvi v sádle. Základní postup z českých receptur. Podávané zásadně s hořčicí a cibulí.
2/ upéci v troubě
>> Nebo je dělali pečené v troubě naskládané jednu na druhou a pak to vypadalo jako dnes když si v například Albertu u teplého pultu dáte ty podivné tyčky. Nevím název a nejedl jsem. Jen je tam vídám.
3/ já je ale
>> Dělám tak i tak. Nejraději ovšem v troubě gril+vrtule 200°C/5+5 minut. To znamená, že je v polovině pečení otočím ať jsou ze všech stran stejné a opravdu rychle servíruji. Žádný odpočinek, žádné odležení. Prostě rovnou na talíř a do papule.
S bramborovou kaší, sosíkem z výpeku, nezbytnou cibulí a něčím hodně kyselým jsou prostě super. To kyselé tady zastupuje moje znovuobjevená pickles – kvašená zelenina. Krásně vybarvený kýč 🙂
Už mockrát jsem to vyzkoušel a…
…připravovat maso den předem se nevyplatí! Obzvláště u hovězího burgeru. Nejlepší je mleté maso jednoznačně tak 2-4 hodiny po vymíchání. Opravdu kvalitní a minimálně vychucené hovězí na gril téměř ihned (do dvaceti minut). Prostě a jednoduše, vymíchat si maso na grilování den předem je vážně blbina.
Líbí se mi ta tvoje třetí verze gril+vrtule. A klidně bez strouhanky.
No jo, koukám že jsem to tam nedopsal. Je bez strouhanky a mám to najraděj. Tak šup do toho. Ať vidím výsledky 🙂
Nedopsal, ale já to tak pochopila 😉 Navíc i z fotky mi bylo jasno, snad správně 🙂
To co peču je opravdu čisté maso. Jakýkoliv obal je bezvýznamný.
Moji bližní, Bulhaři, mají národní jídlo kebabče. Myslím, že paprika tam nepatří. Ale vyzkouším, proč ne?
Opravdu nepatří. Ja jí kousek pomelu do každého masa. Je to velice svěží…