Chicken Yellow Curry – kuřecí špalíky v kari
Jak už jsem nedávno poznamenal, narazil jsem v jednom z čínských obchůdků „se vším“ na tuto curry pastu a koupil červenou i žlutou. Z červené jsem byl nadšen, proto dnes vyzkouším tu druhou a připravím si kuřecí karí.
2 porce
– 4ks kuřecí špalíky s kostí
– 1ks střední cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1dl kokosové mléko
– 100g zelených fazolek
– 1PL olej olivový
– 1PL máslo
– 1PL pasty Mae Ploy Yellow
– 1PL mouka hladká
– Sůl a pepř mletý
Jak na to
Kuřecí špalíky (v řeznictví, ale častěji v marketech „kuřecí stehno horní“) rozseknu napůl přes kost. Solím a pepřím. Nechám chvíli odležet.
Na dvou pánvích:
– Na oleji ( já zcela výjimečně použil to, co jsem vyklepal z uvařené morkové kosti z polévky) orestujeme plátky cibule do sklovata a přidáme pastu. Opět varuji ! pálí jako čert. Použil jsem lžíci a fakt síla. Ovšem kokosové mléko výslednou chuť nádherně vyhladilo a zjemnilo. Restujeme asi 3 minuty a zalijeme vývarem, nebo v tomto případě úplně klidně i vodou.
– Na másle opeču kuřecí kousky obalené v mouce a (je li po ruce) zastříknu alkoholem (koňakem či tequilou, nebo ginem, to podle možností a chuti). Zapálím a flambuji než shoří alkohol. Přidám do pánve se základem.
No a to je vlastně vše. Pasta Mae Ploy je natolik výrazná, že další dochucování je naprosto zbytečné. Pod poklicí dusím asi 25 minut na mírném plameni. Vmíchám fazolky a kokosové mléko. Po pěti minutách hrst zeleného koriandru a stáhnu z hořáku. Pod poklicí nechám odstát dalších pět minut.
Podávám s rýží. Samozřejmě Basmati, nebo Jasmínovou.
Když srovnám jakýkoliv předpřipravený výrobek typu pytlíková polévka, omáčka na špagety ve sklenici, nebo obyčejný kečup často používaný místo rajčat a kvalitního pyré, musím si vždy u asijských výrobků, past curry uvědomit, že jsme opravdu „chudáci“ ve zpracování a používání kvalitních surovin. A tím myslím české výrobce i dovozce. Aby to nebylo jen o asii: několikráte jsem na svých stránkách zmiňoval anglickou firmu Patak’s. Ne že by se v anglii nebo číně neprodávaly pytlíkové polévky. Jen možnost vybrat si od místních výrobců je mnohonásobně větší.* A produkty opravdu kvalitní. Knor a spol. jsou pak jen trapný průměr. Kam ale dospěje Čína, je velká otázka!
*Když jsem v anglii, v obrovském marketu vybíral konzervu masových kuliček v rajčatové šťávě, byl jsem naprosto konsternován nabídkou. V jednom regálu jsem ve čtyřech patrech našel přibližně 25, slovy dvacetpět různých výrobků se stejným názvem. Od ceny 0,55 až po 8 liber. Ty nejlevnější byly dobrý (jako ve škole – dobrý za 3). Ty nejdražší jsem klidně likvidoval rovnou z plechovky bez ohřívání. Vynikající. Tak jako u nás před dvaceti lety „čínská vepřovka“. Dnes humus na zvracení.
PS: jestliže jsem na začátku psal, že jsem z červené pasty, respektive pokrmu z ní připraveného byl nadšen, tentokrát z kuřete a pasty žluté jsem byl naprosto unešen. To jídlo je prostě skvělé!
[fb_like]
Prave som mal moznost vyskusat toto super jedlo pripravene rovno od Pavla. Za mna 10 z 10. Diky!