Cháo, vietnamská rýžová polévka
Inspirován slečnou Thuy Duong z Viet Food Friends (odkaz níže) a její polévkou Cháo /čti čáo/ dovolil jsem si malinko zaimprovizovat a výsledek předčil moje očekávání.
Na dva litry polévky:
– 1/2ks cibule
– 1ks stroužek česneku a stejně velký kousek zázvoru
– 4PL rybí omáčky
– 1čl chilli omáčky
– 2l vývaru (vepřový, nebo kuřecí)
– 3-4PL rýže (jasmínové)
– 4+4PL nahrubo nastrouhané mrkve a celeru
– Sůl, pepř
– Jarní cibulka nebo pažitka, petrželka a koriandr
Na sádle z vepřového vývaru orestuji cibuli nadrobno pokrájenou do sklovata. Přidám najemno posekaný česnek a zázvor a po chvíli zaleju rybí omáčkou a horkým vývarem. Přidám chilli omáčku, rýži a pod poklicí na mírném plameni nechám vařit hodinu.
Doleju horkou vodou opět na dva litry a vsypu nastrouhanou zeleninu. Vařím už jen deset minut.
Několik rad:
pozor na sůl, rybí omáčka je slaná dost a vývar už bývá taky solený
rýži dávat podle chuti, já měl ze tří polévku, ze čtyř by byla hustší a z pěti už by byla kaše
a nakonec kacířská myšlenka – této polévce by slušely klasické české játrové nočky
Podávat dost opepřené s čerstvou zelenou cibulkou (pažitkou, řeřichou) a zeleným koriandrem.
Tady je originál a rovnou tvrdím: „tato polévka může mít nespočetně mnoho obměn“.
Doplním: jak jsem zjistil z webu, masové knedlíčky se normálně přidávají. Už jsem vyzkoušel 5 různých obměn s přidáním toho, či onoho – vždy super polívka.
Musím poznamenat, že jsem si od prvního vyzkoušení připravil už 4 verze a chystám se na pátou. Tato polévka je totiž vážně úžasná. A narozdíl od fenomenální Phó, je relativně rychle (asi hodinu trvá rozvařit rýži) a snadno uvařena. Vřele doporučuji.