Chowder – americko anglická rybí polévka
Chowder [čti čaudə] – původně je asi z Anglie, nebo Irska. Dnes je obzvláště známá v USA a to v rozsahu takovém, jako u nás bramboračka. Taky existuje nespočet variant a surovin, kdy základem je máslo, smetana a kopr. Já vycházel z obsahu lednice.
4 porce
– 1l rybí vývar
– 1PL máslo
– 1PL olej olivový
– 1ks cibule
– 1ks brambor
– 1ks stroužek česneku
– 1PL kopr jemně sekaný
– 2dl mléko
– 1dl smetana dle chuti
– 3PL jíška
– 200g ryba
– zelenina dle možností a chuti
– sůl a pepř
>> Na oleji s máslem orestujeme drobně pokrájenou cibuli, česnek a brambor na kostky. Zalijeme horkým vývarem (může být i kuřecí) a vaříme pomalu pět minut.
>> Dolijeme mléko a zahustíme jíškou. Přidáme další zeleninu podle chuti (klidně směs z mrazáku). Dále vaříme 15-20 minut.
>> Na posledních pět minut přidáme kousky rybího masa předem nasolené. Volba je podle možností. Já měl filé z tresky a kapra. Ochutíme smetanou a koprem, nakonec přidáme kostičky dokřupava opečené slaniny.
Jak už popsáno níže, je tisíc a jedna možnost přípravy této dobrůtky. Je to jen o fantazii a obsahu lednice. Každopádně od výšepopsané verze nečekejte nic exotického. Naopak. Je to typicky česká chuť. Ovšem ty z mořských potvůrek a mušlí například, to už je jiná.
Inspirace