Chřest
Je tady další chřestová sezóna. Vlastně pomalu končí a já zase ani neochutnal. Tak je tomu každý rok. Leta letoucí čtu a na internetu sleduji to vychvalování krále jarních zelenin. Kde kdo se rozplývá nad jeho chutí, prospěšností lidskému zdraví, tajuplností a smyslností…
Tak to tedy ne. Letos si tuhle lahůdku nenechám ujít! Koupil jsem rovnou kilo krásných bílých stonků a jdu na to…
Jak ho připravit
z ½ kg
>> Není opravdu nic snažšího. Položený na pevné podložce oškrábeme téměř celý stonek, krom hlavičky. Výborná je příčná keramická škrabka. Pozor na zbytky slupky. Je tuhá, až dřevitá a krom toho, že pokazí gurmánský zážitek, dělá mezi zuby velkou neplechu.
>> Vařaní je také jednoduché. Asi málokdo si pořídí originální hrnec na chřest. Já tedy ne. Stačí hlubší pánev s poklicí. Naleju do ní studenou vodu, dost osolím a přidám lžičku cukru, plátek citronu (1/2cm) a oříšek másla. Může být i kolečko cibule, malý stroužek česneku. Přihodím všechny slupky a odkrojené konečky (asi 1cm). Pomalu přivedu k varu a přidám stonky, pěkně jeden vedle druhého. Přikryju poklicí a lehkým varem připravuji 10 minut. Tak to vyhovuje mně. Čas má být 7-12 minut. Ale to je věc chuti a názoru. Každý podle svého.
>> Opatrně vyjmu a pozor, nechladit studenou vodou. To co platí pro špenát, nebo brokolici, je u chřestu jiné. Tedy jen odložím na teplý talíř a přikreju poklicí, nebo folií.
Dobrota první, předkrm
– Několik stonků jsem pouze opepřil, pokapal rozpuštěným máslem a posypal pažitkou a jemně nastrouhaným sýrem typu Parmazán. Konkrétně Gran Moravia. Lahůdka.
Dobrota druhá, polévka
– Z rozpuštěného másla a hladké mouky (1:1 PL) připravím světlou jíšku a zaleju prochladlým vývarem z chřestu do množství asi ¾ litru. Pomalu a dobře provařím a přidám kousky a zlomky chřestu, špetku muškátového oříšku a rozmixuji do hladka. Ještě chvíli vařím a zjemním deckou smetany. Přecedím a ještě chvilku prohřívám. Na talíři zaleju několik stonků chřestu a přidám kudrnku. Dobrota neskutečná. Tahle polévka mne naprosto dostala!
– Pozor! Žádná vegeta a podobně! Pokud opravdu nutně potřebujete jakousi masovou příchuť, přidejte si deci kuřecího vývaru. Nic víc.
Dobrota třetí,
Pečené kuřecí stehýnko, šťouchané brambory s máslem a pažitkou, teplý chřest na másle
– K pečenému kuřeti myslím netřeba nic dodávat.
– Brambory vařené pouze v osolené vodě a rozšťouchané s lžicí másla a pažitky.
– Uvařený chřest rychle přohřeji na pánvi s oříškem rozpuštěného másla.
O tento obídek jsem málem přišel. Přinesl jsem si krabičku do nemocnice v den příjmu před operací a když jsem si to ohřál, seběhly se sestřičky a začaly ochutnávat…
Půl kila čerstvého bílého chřestu je v bříšku a mé nadšení nezná mezí. Jemná křupkavá zelenina, kterou nemá šanci překonat nic až do příchodu letních špenátových lístků a zelených fazolek. Vřele doporučuji tuto chuťovou a zárověň ozdravnou kůru.
14.6.2012
Nemohl jsem odolat a z druhé poloviny svého nákupu (2x půlkilo) bílého chřestu jsem si připravil pouze polévku. Důvody byly asi tak 3:
>> první polévka mi chutnala opravdu moc.
>> chřest po dvou dnech v lednici už nebyl tak moc OK (pazochy i hlavičky přezrály)
>> polévka mi chutná více, než klásky samotné
Takže jsem neodolal a udělal si polévku z celého půlkila a do ní přidal jen hlavičky. Výsledkem byl litr úžasné dobrůtky, která se do budoucna stává mou favoritkou. Tentokrát jsem ovšem použil 1/2 litru silného kuřecího vývaru.
Inspirace: Jak se správně vaří chřest?