Chvála křenu
Popravdě jsem si nikdy domácí křen, respektive Křenex nepřipravoval. Přiměl mne k tomu kolega, který před časem velmi důrazně přešel na pouze zdravé stravování s přihlédnutím hlavně k tradičním českým produktům a surovinám. Křen mezi ně každopádně patří.
Dal mi ochutnat svůj výtvor a pak se zcela nepokrytě bavil i s několika dalšími, jak kašlu, slzím a třeštím oči. Ono to totiž bylo velmi čerstvé a tudíž, jak křenu vlastní, řádně pikantní.
To mi připomíná nepříjemné setkání s křenem někdy v pubertě. Jako majitel brýlí s pěti dioptriemi, které jsem právě „někde odložil“, nenapadlo mne nic rozumnějšího, než ze zvědavosti vrazit obličej do misky tátou odložené v kuchyni, abych alespoň čichem zjistil, cože se to v ní nachází. Asi si umíte představit následek. Rána do palice, sposta slz a opravdu nepříjemný pocit v nose namísto očekávané vůně. Já se totiž nezapomněl nadechnout řádně a zhluboka.
A jak tedy na domácí křen a jeho přípravu?
300g křen /oloupaný a nastrouhaný=2 kořeny/
3PL cukrový rozvar
3PL jablečný ocet
1PL olivový olej
6PL voda
1čl sůl
>> Cukrový rozvar – 300ml cukr a 300ml voda – pomalu varem zredukovat na polovinu.
>> Najemno nastrouhaný křen osolíme a zalejeme tekutinami. Voda má být horká.
>> Vše promíchat, pod poklicí nechat odpočinout půlhodinku a nacpat do skleniček.
>> Já si oddělím třetiny – jednu čistou, druhou s hořčicí a třetí s jablky.
Je to snadné, připravte se ovšem na pořádné peklíčko. Pokud budete dýchat pouze ústy, vyhnete se nepříjemnému štípání v nose. Rouška není na škodu. Ovšem na oči jedině uzavřené brýle. A to dokonale. Jinak garantuji velmi krušnou půlhodinku s odbíháním, vyplachováním a smrkáním.
Výsledek ale stojí za to. Krom toho, že je ohromně zdravý, je také děsně chutný. Rychle jsem si připravil krom tradiční křenové omáčky taky vařené hovězí s křenem.
Křenová hořčice
Inspirace
I já nepokrytě vzdávám hold křenu a proto si každý podzim chystám z několika kil jablek z našeho sadu a čerstvě nastrouhaného křenového kořene pořádnou zásobu. Už si tu zimu bez křenové vitaminové nálože neumím ani představit 🙂 Křenovou hořčici jsem ještě nezkoušela, tak díky za inspiraci. Šárka
Upřímně doznávám, že jsem tady u Vás taky inspiroval:
http://dolcevita.blog.cz/0710/jablecny-kren-v-zime-se-bez-nej-neobejdete
Od chvíle, co jsem si ho připravil, šoupnu kousek na všecko.