Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Chvála křenu

křen Popravdě jsem si nikdy domácí křen, respektive Křenex nepřipravoval. Přiměl mne k tomu kolega, který před časem velmi důrazně přešel na pouze zdravé stravování s přihlédnutím hlavně k tradičním českým produktům a surovinám. Křen mezi ně každopádně patří.

Dal mi ochutnat svůj výtvor a pak se zcela nepokrytě bavil i s několika dalšími, jak kašlu, slzím a třeštím oči. Ono to totiž bylo velmi čerstvé a tudíž, jak křenu vlastní, řádně pikantní.

To mi připomíná nepříjemné setkání s křenem někdy v pubertě. Jako majitel brýlí s pěti dioptriemi, které jsem právě „někde odložil“, nenapadlo mne nic rozumnějšího, než ze zvědavosti vrazit obličej do misky tátou odložené v kuchyni, abych alespoň čichem zjistil, cože se to v ní nachází. Asi si umíte představit následek. Rána do palice, sposta slz a opravdu nepříjemný pocit v nose namísto očekávané vůně. Já se totiž nezapomněl nadechnout řádně a zhluboka.

 

 

A jak tedy na domácí křen a jeho přípravu?

300g křen /oloupaný a nastrouhaný=2 kořeny/

3PL cukrový rozvar

3PL jablečný ocet

1PL olivový olej

6PL voda

1čl sůl

 

 

 

>> Cukrový rozvar – 300ml cukr a 300ml voda – pomalu varem zredukovat na polovinu.

>> Najemno nastrouhaný křen osolíme a zalejeme tekutinami. Voda má být horká.

>> Vše promíchat, pod poklicí nechat odpočinout půlhodinku a nacpat do skleniček.

>> Já si oddělím třetiny – jednu čistou, druhou s hořčicí a třetí s jablky.

 

 

 

Je to snadné, připravte se ovšem na pořádné peklíčko. Pokud budete dýchat pouze ústy, vyhnete se nepříjemnému štípání v nose. Rouška není na škodu. Ovšem na oči jedině uzavřené brýle. A to dokonale. Jinak garantuji velmi krušnou půlhodinku s odbíháním, vyplachováním a smrkáním.

Výsledek ale stojí za to. Krom toho, že je ohromně zdravý, je také děsně chutný. Rychle jsem si připravil krom tradiční křenové omáčky taky vařené hovězí s křenem.

 

Křenová hořčice

křenová hořčice

 

Inspirace

křen anebo ženšen

Sdílejte...

3 Responses to “Chvála křenu”

Komentáře