Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

>> Chytrá vejce -Tekutá vejce

tekutá vejce-250ml >> A tady je máme, fešáky. Podívejte se na tu krásu. Vajíčka bez skořápek, z pixle rovnou na pánev. No není to nádhera? Dokonalost vkaždém detajlu. Hranatá krabice pasuje do každé lednice. Špunt se závitem, co nikdy nezklame. No není to prostě… NENÍ !!! Výsměch každé slepici, peněžence zákazníka a nám všem. Je to jenom business. Ten co si to vymyslel kdysi, pravděpodobně potřeboval využít ne právě dobře prodejná vejce za „totáče“ zvaná křapky. Ale dnes? Prostě jen další pokus vytáhnout zákazníkovi prachy zpeněženky.

 

 

 

>> Tak na tohle čekám dobrejch 20 let! Nejméně tak dlouho totiž znám z velkokuchyní tzv.vaječnou melanž. Bylo jen otázkou času, kdy se objeví v maloobchodech. No tak hurá. Místo vajíčka za 3,50,- tady máme tekutinu za 5,- v poměru 1:1 (jen přibližně). Spočítejte si: v recepturách jídelen a restaurací se počítá s obsahem vajíčka 40g = 3,50 za kus v průměru. Tahle lahůdka tedy nabízí 250 / 500ml = ca 5 / 10ks.
Kvalita? Koupím alespoň jednou, ale co pamatuji – vodnaté svinstvo, z nějž omeleta nedrží pohromadě, má pachuť a jde cítit, z míchaných vajec po chvíli teče voda atd.
No nekupte to! Za ty prachy…

Mimochodem, jak dlouho vám vydrží vajíčko v lednici vyklepnuté, rozmíchané a řekněme osolené? Mně asi tak 5 hodin. Pak se mu část tekutiny odpaří, změní barvu a chuť. Druhý den je leda tak na ….. Alespoň tady si výrobce na nic nehraje a uznává, že trvanlivost po otevření max 24 hodin, jinak 3 dny.

>> Nedalo mi to a tu gramáž jsem si upřesnil. Průměrný obsah jednoho vajíčka je opravdu 50g / 50ml. OK. Pořád tedy je tady ta cena. Tady na webu píšou, že 28,90 za balení 250ml. Já kupuji velká domácí za 4,- Kč / ks. Rozdíl jednoznačný.

 

Dále postupně:

– Oblíbené v Británii, Francii, USA. No jistě. V hypermarketech, které tam znají už z dob kdy u nás se nakupovalo v konzumu. Kuchař, ani rozumně uvažující hospodyňka sahne stejně po klasice. Už jen dík její trvanlivosti. Mimochodem ten hemenex a volské oko nehodlám komentovat!

– Pasterizaci bych do jisté míry vyzdvihnul. Obzvláště v provozech je to důležité pro hygieniky, kteří ovšem vycházejí z dosti pitomých zákonů a předpisů, které spíše házejí klacky pod nohy podnikatelům, než aby opravdu pomáhaly zákazníkům.

– Takže co? Máme na trhu relativně nový produkt a je mi jasné, že v dnešní uspěchané době si tento najde své konzumenty. Byl li by takový, jak ho poopisuje výrobce, není od věci (krom ceny). Jenže já jim nevěřím. Keců o kvalitě jsem už slyšel dost a dost a většinou to skončí jako u mletých masných výrobků nedávno a prohlášením firmy Albert: "my dodržujeme zákony a nařízení této země". No jo, jenže v těch není ani slovo o tom, že co není maso, nazveme masným výrobkem a je to OK. Tedy vlastně je, ovšem primárně to zákonodárci mysleli jinak. Měli na mysli opravdový výrobek. Salám, sekanou a podobně. Ne mleté maso z hnoje. Jenomže na to tady máme "podnikatele", tedy spíše podnikavce, aby si toto přizpůsobili a natáhli zákazníka.

 

Za mne tedy jednoznačné ne. Nevidím důvod platit za vajíčko v pixle pět pade za kus, když mám domácí za čtvrec!

 

tekutá vejce

 

info

info

info

info

 

Co myslíte, udělám z pixle takovouto smaženku?

smaženka

 

Video na iDnes.cz – celý výrobní proces. opravdu mne na tom nejvíce baví ta hygiena. Jediný důvod, proč bych uvažoval o koupi a použití.

Sdílejte...

22 komentářů to “>> Chytrá vejce -Tekutá vejce”

  • Hannah12 says:

    Zdravím Pavle,
    tak jsem si myslela, že mě už nic nepřekvapí…a ono jo. Tenhle tvůj zápisek čtu už potřetí.
    Nejdřív jsem si myslela, že mě šálí zrak a že si děláš srandu. Když jsem četla podruhé, tak mi došlo, že je to krutá realita, no a napotřetí jsem nabyla jistoty, že „chytré vajíčko“ aspiruje na hit sezóny.
    Jak se na šlonskej pravi: svět se v kravskum řiť obraca!
    Myslím, že i méně zdatný počtář si musí spočítat, že je to zase jenom fígl, jak vytáhnout peníze lidem z kapes. O tom, co všechno může tahle piksla chytrých vajec obsahovat snad ani mluvit nemusím.
    Jenže…bohužel si taky myslím, že si tohle zboží svého kupce najde. Ostatně, sborem nadáváme na to, že se z ČR stává potravinový odpadkový koš Evropy, ale maso napíchané vodou a ečkama si vesele kupujeme dál, že.
    Ale co už tež.
    Hezký zimní 🙂 den přeji
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Tož kurňa s tym zimnim dnem v dubnu mi nepruď 😛
      Jinak vajca v pixle…no já bych je nějak unes a když někdo chce, ať to platí.
      Spíše mi vrtá hlavou ta ekonomika výroby – jestliže je ta cena jaká je, za kolik asi nakupují od producenta vajec, nebo ještě hůř, jakou kvalitu má primární surovina???

    • HBzCB says:

      Vážení, nevíte o čem mluvíte.
      Netvrdím, že lze vejce koupit levněji – bohužel, otázka mikrobiologie okolo tzv. „tvrdých vajec“ ve skořápce, je čím dále horší – s BIO a podobnými chovy se stále zhoršuje.
      Je zde snaha dodat zákazníkovi pasterovaný vaječný obsah – v Evropě i USA jde o běžný sortiment.
      To, že z toho nedokážete nic uvařit neznamená, že to není možné – je jen třeba trochu trpělivosti.
      Klidně si užívejte vejce z ověřeného zdroje. Salmonela a Listerie čeká a statistika je neúprosná. Dobrou chuť
      Místo podpisu – člověk, co se 40 let zabývá zpracováním vajec……

      • Moje Dobroty says:

        Řekl bych to asi ve třech bodech:
        1/ Vymlouvat něco „odborníkovi“ se 40.letou praxí je hloupost, takže to nezkusím.
        2/ Když se tady i jinde drtivá většina lidí shodne na tom, že je ta pixla nestojí za to, něco na tom asi bude.
        3/ No a že to je běžný sortiment v Evropě a USA? S tím prvním nesouhlasím, páč platí jak kde, a s tím druhým snadno. Právě američani jsou známí tím že dělají polotovary v pixle ze všeho páč sou tak líní že doma ani nerozklepnou vajíčko.

  • marie says:

    Nechápu, co je za problém – vajíčka jsem zkusila, podle složení obsahují prostě jen vajíčka, voní jako vajíčka, chovají se jako vajíčka, je jasné, že vzhledem k obalu a procesu výroby musí stát alespoň o trochu víc, než obyčejná:). Z půlky balení jsem udělala míchaná – žádná voda, hezky krémová konzistence, z druhé půlky druhý den bábovku – daly se krásně našlehat do husté pěny. Myslím, že smaženka by určitě šla udělat taky.
    Ne každý má štěstí na stoprocentně čerstvá, přitom levná domácí vajíčka a s tímto aspoň mohu mně i manželovi (který má k těm krémovým míchaným jinak odpor, protože se bojí, že jsou syrová) udělat snídani najednou. Natožpak aby ochutnal třeba syrové těsto, domácí majonézu. Pasterizace určitě má smysl a já jsem ráda, že se tady konečně něco podobného rozjíždí (i když menší balení bych ocenila).

    • Moje Dobroty says:

      Zádný problém, výborně. Dobrá zkušenost je to co chci vidět. Mně jde hlavně o to, že znám výrobek zvaný melanž dlouho a tak kvalitní nebýval. Popravdě mi není stále jasné, jak to může být tak „levné“ aby na tom vydělávali. V tom něco vězí.
      Když to vemu osobně: manželovi bych doporučil nejíst něco, k čemu má odpor. Míchaná vejce jsou klasika po celém světě. Bud jim věřím, nebo ne. Jak už výše poznamenáno, toto, stejně jako každé jiné zboží si kupce najde a nezáleží na důvodu. Znamená to ale jen jediné – zase vzdalujeme tomu čistému přírodnímu produktu a necháváme bohatnout chytrolína.

  • Vaclav says:

    Článek je to emotivní, no budiž. Ale (jakkoli nejsem příznivcem polotovarů) nejprve radím vyzkoušet, porovnat a teprve potom hodnotit.

    • Moje Dobroty says:

      No tak tady je má odpověd bez nějakého rozmýšlení jednoznačná. Článek je to emotivní a taky zůstane. Ať už je totiž kvalita tohoto produktu jakákoliv (a že si ji vyzkouším je jisté), zůstanu u jednoho: vajíčřko v krabici je pro mne stejná hovadina, jako tekutý chleba. Taky by mohl někdo tvrdit, že pro úsporu času nemusí žvejkat. A platit 100% navíc za to, že někdo za mne vyklepnul vejce…pryč od toho…Typická ukázka směru který si lidstvo volí v poslední době.

  • Marek says:

    Typická reakce Čechů. Něco je nové, tak to automaticky je podvod, klamání apod. Bageta na benzínce je taky zbytečnost? Když si můžu koupit vše zvlášť a namazat si ji za poloviční cenu. Ano je, ale lidé si ji kupují a nepíšou o ní takové články. Dnešní doba je taková, lidé platí za lenost. Místo toho abych si mazal bagetu a skládal na ni kolečka salámu, si ji koupím za 60 Kč na benzínce. Místo toho, abych si rozklepával vajíčko si ho vytáhnu z ledničky a mám omeletu za par minut. Samozřejmě pokud někomu nevadí si ho rozklepnout, tak at to udělá nikdo mu nebrání. Je vidět, že jste ho nezkoušel omeleta není poznat, kdybych Vám ji udělal a řekl, že je z obyčejného vejce nepoznal byste to…

    • Moje Dobroty says:

      Bla, bla, bla…furt to samé. Tady je několikrát jasně ode mne napsáno, že odmítám připlatit 100% mavíc za to, že za mne někdo ťukl vajíčkem a vyklopil ho do pixle.
      Taky je výše uvedeno, že ho klidně vyzkouším, ale nebudu trvale kupovat.
      A hlavně ! já se jich navyzkoušel litry a litry. Možná změnili kvalitu, může být, ale pak jsme u druhé věty. Prostě nechci a mám právo to říct.
      No a teď to hlavní. Přestaňte stále montovat do něčeho čechy. To je o osobním přístupu, ať jsem čech, maďar, nebo mongol. Je to moje právo a povinnost,ozvat se nechci li další zmetky v našich obchodech.
      A ještě dva vaše body: na vaječné melanži není nového nic, krom toho, že je teď nabízena malospotřebiteli. A na bagetě u benzinky je špatné všechno. Je to hnusná a předražená náhražka jídla, za kterou bych nezaplatil ani desetinu průměrné ceny! A jen tak mimochodem 😀 nepíší o ní takové články? Ne! Rovnou se dostaly do pekla na talíři. A pěkně to pros….

  • Mbecko says:

    A jeee Marie, odkud to jste? Z teeee jejich píár agentury? 🙂 Tak takhle hustej text vydavat jako ze nezaujate joo? tak to uz jsem dlouho nezral :))) sakra sakra, kdyz uz, tak at to po vas nekdo zrediguje at to nebije do oci az tak moc 🙂

    • marie says:

      Proč bych měla? Prostě jsem je vyzkoušela a vaří se s nimi dobře, jen nemají takovou barvu jako domácí. Nicméně s kupovanými rozhodně srovnatelná jsou.

      • Hannah12 says:

        Dobrý den, Marie,
        nemohu nereagovat, byť jsem si myslela, že k tématu „chytrých vajec“ jsem již vše řekla.
        Samozřejmě máte nezadatelné právo tato vejce používat, když Vám vyhovují, dobře se Vám s nimi vaří, Vašemu manželovi chutnají a nevadí Vám, že jsou poměrně dost drahá v porovnání s klasickým formátem vajíčka.
        Já měla také to potěšení s touto „chytrou hmotou“ pracovat. Zakoupila je moje matka a hned hlásila, že je to drahé.
        Nicméně jsem se pokusila vytvořit z „chytrých vajec“ vaječinu, která je u nás ve Slezsku běžná: opečená slanina nebo klobása, cibule, vejce, sůl pepř. Z klasického vejce se mi VŽDY podaří vyrobit vaječina (jak Vy píšete)krémové konzistence. V tomto případě ani náhodou, melanž se začala okamžitě srážet (hmm, to bude asi tou pasterizací) a výsledek chutnal poněkud gumově a jediné co se dalo o tomto říci, bylo to, že to přibližně vypadalo jako vaječina.
        Zbytek melanže jsem druhý den upotřebila na „Selskou omeletu“, tentokrát už bez iluzí, že to bude aspoň vzdáleně představovat toto jídlo. A proto mě vůbec nepřekvapilo, že výsledek opět sice vypadal asi tak jak by vypadat měl, ale chutnal jako guma, vrzal mezi zubama a dokonce jsem měla pocit, že kdybych s ním bouchla o stůl, bude skákat jako pingpongový míček.
        Možná jsem někde udělala chybu, ale pro mě je to jednoznačná zpráva: používat tuto „chytrou“ záležitost nebudu. Jednak je to silně předražené, druhak netuším co v tom je (ať si píšou na krabičce co chtějí) a za třetí…víte, radši risknu salmonelózu, ale pouchutnám si.

  • Vaclav says:

    Jen tak pro pořádek – právě jsem dojedl (teda lépe řečeno nedojedl) míchaná Chytrá vejce. Nejdřím jsem si umíchal tři domácí vejce tak, jak to mám rád – v okamžiku, kdy začnou tuhnout, tak lehce promíchat, po chvilince ještě jednou a na talíř. Nemám rád vejce hodně udělaná. Výsledek: Hmota té správné konzistence, s vaječnou chutí a vůní (jak jinak). Z pokusných důvodů jsem zakoupil jednu „pětivaječnou“ krabičku Chytrých vajec. Na rozpálenou pánev s kouskem másla jsem vylil asi polovinu obsahu, Prakticky okamžitě se to začalo srážet a po několika zamíchání se to srazilo v tuhou a pružnou hmotu. Vůně trochu po vejcích, chuťově to taky nebylo nic moc, navíc přílíš tuhá a pružná hmota vrže mezi zuby (hned jsem si vzpomněl na M*A*S*H a jejich vejce v prášku). Navíc jsem v chutí identifikoval jakousi pachuť a ta nezmizela ani teď, cca 20 minut po konzumaci. Takže: Chytrá vejce nikdy více – jedině snad, kdybych někdy měl vařit pro 300 vojéků (i když ti za nic nemůžou), zak uznávám, že vylít kanistr s ChV do kotle šetří čas. Pro domácí použití je to NAPROSTO nevhodné, jako míchaná vejce propadák, nevidím jediný důvod, proč to použít na pečení, palačinky atd. Kdo někdy alespoň jednou ochutnal vejce ze skořápky, tak nemůže nikdy říct, že „….podle složení obsahují prostě jen vajíčka, voní jako vajíčka, chovají se jako vajíčka….“. Leda že je to opravdu mizerný kuchař bez chuťových a čichových buněk a navíc slepý. Nebo kope za FRAMAGO (výrobce „Chytrých vajec“). Podle mě platí druhá varianta.

    • Moje Dobroty says:

      No, a jsme u merita věci. 100 lidí=100 chutí. U nás bohužel chutí pokroucených komunistickou vývařovnou a oblíbenými „marketosračkami“, komentovanými výrazem „vždyť ono to není tak zlé“.
      Já myslím, že sám bych ta míchaná vejce neprohlásil nutně za tragédii, ovšem jíst je prostě odmítám. Už jen proto, že mi je denně nabízejí v jídelně (pyšně i pokrytecky zvané restaurace) v budově kde mám pracoviště. Stejně tak jsem ale přesvědčen, že někteří přispěvatelé tady výše problém neměli. Jakby taky, když je mezi námi dost a dost těch, kteří, jak často vidím na vlastní oči ani tu primární a opravdovou chuť některých surovin prostě neznají.
      Mimochodem já si je stále ještě nekoupil, ale přesně tu popisovanou vrzavost gumy jsem čekal. Tohle mi mezi zuby dělají kuřecí prsa z Tesco a mně z toho běhá mráz po zádech 😛

  •  Dobrý den, děkujeme všem účastníkům diskuze za přínosné názory, ať už chválu, nebo kritiku.
    Chytrá vejce od firmy Framagro přímo spolupracují s firmou Begokon, největším českým producentem vajec, proto máme ideální přímý přístup ke kvalitní surovině a nic víc nepotřebujeme (tedy žádné „zlepšováky“, jako se používají např. u výroby křehčeného masa). 
    K otázce chuti – je možné, že vám vajíčka nechutnají jako ta, na která jste zvyklí, protože třeba máte možnost ochutnat „domácí“ vejce (domácí vejce mají proměnlivou chuť podle ročního období a toho, co slepice zrovna jedí), naše slepice mají standardizované krmné směsi. Chuť je samozřejmě subjektivní záležitost a nemůžeme ji zpochybňovat, ale opravdu, u nás se jedná jen o vejce. 
    Druhá věc, ovliňující právě srážení a zpracování vajec může být právě způsob promíchání žloutků a bílků. Zkuste třeba obyčejným mixérem rozmixovat na melanž obyčejná vajíčka, budou se chovat podobně – budou více tekutá a rychleji se srazí. Ale i tak z nich lze vyrobit vláčná a negumová míchaná vajíčka, chce to mírný zdroj tepla, vyzkoušeno;) Ještě jednou všem děkujeme za podněty!

  • Moje Dobroty says:

    Shodou okolností a v reakci na jeden email je tady pokračování na téma Chytrá vejce.
    Vše další tady prosím: http://www.moje-dobroty.cz/chytr-vejce-podruh-tekut-i-varen/
    Nahlédněte, pokračujte v debatě, třebas i emotivně 🙂

  • Mohu vám říct, že o vejcích teda něco vím, přímo o zdroje. A vím, jak vzniká „surovina“ a jak se s ní zachází. A proto bych si tu pikslu nekoupil. Je to na dlouho, ale tady to je popsané: http://osobnyblog.sk/tekute-vajcia/
    Ano, jsou to vajíčka. Ale jaká! Ta cena by měla být ani ne třetinová. Je to jako s minerálkou. Náklady tvoří jen obal, zbytek je …

    • Moje Dobroty says:

      Dík za názor a pochvala za článek. Mohu jen doufat, že je to pouze Váš dojem. mně bylo v textu i osobně zástupcem výrobce potvrzeno, že vejce na zpracování používají 100% čerstvá od smluveného a prověřeného zdroje. Nemohu tvrdit, že v těchto věcech nejsem dost poranoidní a taky už jsem dost viděl i zažil. Tedy jen doufám, že je možné jim věřit.
      Faktem stejně zůstává, že doma už to nechci. Popravdě jsem z těch snad 70.kusů přišel jen na dva způsoby použití, které mi opravdu vyhovují – na obalování řízků a vlít přímo do polévky.

  • xray0045 says:

    Neni nad osobni zkusenost. Vejce v krabici jsou chuti i vuni uplne stejna jako vejce ve skorapce. Konzistence v syrovem stavu je ridka jakoby rozmixovane zloutky s bilkama. Domaci vejce mohou byt chutnejsi, ale stejne tak to muze byt placebo efekt. Vejce koupene v supermarketu od krabice nepoznate. Kupuji vejce ve skorapce protoze jsou lepe davkovatelne s ohledem na trvanlivost. Rozhodne chapu vsechny kdo si koupi krabici. Pri vyrobe majonezy, holandske omacky nebo caesar zalivky bych vzdy sahnul po pasterizovanych vejcich. Salmonea neni muj cil.

  • ztt says:

    tzzttz

Komentáře