Cibulové brambory s koprem, smetanou a uzeným
A žádné gramáže. Prostě to vrstvěte podle chuti a co zapékací miska zvládne pojmout. Cibulové brambory proto, že nejvíce je právě těch a cibulky. Smetana a kostičky uzeného masa jsou jen doplňky, kopr pak dochucovadlo. Plus špetka soli, pepře a nakonec vajíčko aby se vytvořila hezká krusta. Takže vlastně gratinované, nebo chcete-li zapékané brambory malinko jinak. Podstata je jednoduchá – žádné předvařování a tím pádem méně pracné. Ve výsledku a klidně bez toho uzeného parádní samostatné jídlo, nebo příloha. Popravdě už ani nepamatuju, kdy jsem naposled připravil ty klasické francouzské brambory a nechybí mi. Snad jen když si vzpomenu na Laděnčiny frbrble postesknu si. Ta je uměla parádní, výstavní.
Cibulové brambory s koprem, smetanou a uzeným
Další recept natolik snadný, že nepotřebuje víc než jen několik obrázků s popisem.
příprava – tentokrát jen kuřecím sádlem vymazaní miska a syrové plátky brambor, na krouhači připraveno během několika minut…
vrstvy – sůl a pepř, krájená cibule, kopr, uzené, a znovu, a znovu, nakonec brambory a smetana, ne příliš, netřeba je utopit…
pečení – pod poklicí při 180°C / 35-40 minut, pak zalít vajíčky s ještě lžicí smetany lehce solené a dopéci do barvičky už nepřikryté…
nakrojení – na dně nemusí zůstat moc tekutiny, ideálně se všechna smetana vsákne do brambor, proto není od věci péci při 170°C a nakonec zvýšit na 190°C pro barvu…
servis – pokud s uzeným, pak každopádně také s kyselou okurkou, konečně zase nějaké mám, ten deficit už mnou pěkně cloumal, takže jsem nepohrdnul kupovanými…
A to je celý, MDMP 😀





