Čína na prudko – doma za 4 minuty
Protože jsem opět zaslechnul názor vypovídající nesmysly o složitosti čínské, potažmo asijské kuchyně, rozhodnul jsem se připravit recept sloužící jako naprostý základ všeho. Prostě čína na prudko. Nevymýšlel jsem si. Stačilo shlédnou jediné video thajského kuchaře a připomenout si několik základů. Obzvláště těch, jež takříkajíc dělají tu úžasnou chuť. Podvádět se tady dá opravdu snadno a při všem. Krom právě té chuti. Takže čína na prudko, teď a fofrem přestože mnoha slovy.
Nejjednodušší varianta – kuřecí a krůtí
– 120g maso
– 120g zelenina
– 1ks stroužek česneku
– 1ks zázvor
– 1ks paprička
– 2PL rybí omáčka
– 2PL sójová omáčka
– 2PL rýžové víno
– 2PL vývar (voda)
>> 5 základních surovin, 4 základní dochucovadla, 4 minuty tepelná úprava. Ale nejdříve příprava. Opravdu, mějte nachystáno. Maso pokrájené stejně jako zeleninu na požadované kousky. Česnek, zázvor a papričku já sekám dost najemno. Kusy kousat nechci. A hlavně smíchám omáčky a podle potřeby ve výsledku naředím 2. – 4. lžícemi vývaru nebo vody.
>> Do woku který je už rozehřátý přidáme lžíci oleje. Necháme zakouřit a vsypeme zeleninu. Velmi zprudka minutu smažíme a prohazujeme. Nebo mícháme. Pamatujeme, že pánev nesmí zchladnout. Takže zvedáme z plamene jen na chvilku. Po minutě odložíme obsah na teplý povrch – talíř.
>> Papírem (ubrouskem) vytřeme pánev a stejný postup tentokrát s masem. Po minutě když je hotové začneme ochucovat. Správně by asi bylo přidat papričku a česnek a posléze tekutiny. Já ovšem mám vše pohromadě a pokud mi jde o zahuštěnou šťávu, pak na poslední chvíli vmíchám ještě necelou lžičku škrobu. Dobře rozmícháme a zalijeme maso. Stačí 10 vteřin a vrátíme zeleninu. Dalších 10 a servis. nebo přidáme k masu zeleninu, promícháme a poté zalijeme. Jak chcete.
Čína naprudko – doma za 4 minuty
zelenina a dochucovadla – česnek, zázvor, paprička…
směs omáček a dochucovadla – rybí, sójová, víno, vývar, nebo voda, posekaný česnek, zázvor stejně velký jako česnek, paprička…
marinované maso – nejlepší a nejjednodušší je do pěny vyšlehaný bílek se sójovou omáčkou a škrobem (alergici vynechají bílek Jiříku)…
Postup = 4×4 minuty
minuta první – restovaná zelenina…
minuta druhá – restované maso…
minuta třetí – kombinujeme…
minuta čtvrtá – dokončujeme, popravdě když spojíte třetí a čtvrtou, klidně to celé může trvat právě jen 3 minuty..!!.. vážně a prisam bačku…
no a servis – nepokoušel jsem se o vizáž, jen to prostě rychle sníst, ovšem ne za 4 minuty 🙂
Snadný začátek, ale…
>> Maso – 120 gramů je docela dost na porci nebo dvě malé. Kuřecí a krůtí prsa jsou ideální tak jak jsou, nebo naložená hodinku v našlehaném bílku se škrobem a sójovou omáčkou. Hovězí a vepřové chce pikantnost a měkčení. Skvělá je směs rybí omáčky, česneku a citronové šťávy, ale svíčkové a kvalitní roštěnce postačí opět zmíněný bílek, nebo nic. To pro začátek. Snad jen ještě malinko olivového či sezamového oleje. Tučnějšímu vepřovému sluší sladký med.
>> Zelenina – 120 gramů, stejně jako masa. Já vycházím primárně ze čtyř druhů po 30. gramech. Cibule (cibulka, pórek), kedlubna, kapie a něco. Houby, mrkev, fazolky… Samozřejmě vždy ten česnek, zázvor a paprička rovnou do omáček.
>> Rybí omáčka – bez té odmítám fungovat krom přípravy pro vegany. Dělá tu nejlepší a nejdůležitější chuť.
>> Sójová omáčka – klidně zaměnitelná za ústřicovou, což je to stejné, jen s ústřicovým práškem. Tady je to o volbě. Já za skvělou považuji japonskou Kikkoman. Je řídká což ale za problém nepovažuji. Horší je to často se solí. Omáčky jsou někdy až děsivě slané, takže ředění vodou namísto vývaru je lepší.
>> Rýžové víno – můžeme stejně tak dobře použít švestkové, nebo rýžový ocet a kombinovat s cukrem či medem. Anebo to vše vyměnit za běžné dezertní víno. Klidně i náš Metropol bílý, který je na toto vaření až překvapivě vhodný.
No a tady prosím několik obměn
kuřecí verze s kedlubnou – ta je perfektní a pokud víte o co jde, snadno zastoupí nakládaný bambus…
veganská verze – pouze zelenina, rovnou z mrazáku a bez servítků, dík tomu dochucení je s rýží pořád perfektní…
No a tak to je. Snadnější postup už nevymyslím. Testováno ovšem během čtrnácti dnů na několika dobrovolnících a řekl bych, že obzvláště ta krůtí verze opravdu potěšila.
3.1.2015
Doplním ještě dvě verze které se opravdu vydařily a opět splňují ten fakt, že servírovat celé to jídlo lze za 4+ minuty. Plus je samožřejmě příprava předem.
stejně jako výše, ale s vepřovým masem, kýtou…
má oblíbená smažená rýže – zeleninu zprudka orestujeme a odložíme, maso z polévky, slepičí, orestujeme stejně jako to syrové, zalijeme omáčkami, stačí jen málo, promícháme a zasypeme rýží od včerejška, dobře prohřejeme…
MDMP





