Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Čínské rýžové kroketky

10-Čínské rýžové kroketkyDík Petře jsem si vzpoměl posledně při přípravě vegeburgerů na tuto starou klasiku. Když jsem je, totiž rýžové kroketky vyzkoušel poprvé, měl jsem pocit objevitele. Nikdy nikdo v mém okolí o něčem podobném neslyšel stejně tak jako já. Takže proč ne. To až mnohem později, když jsem se začal vzdělávat, zjistil jsem, že to vlastně nic nového není a mezi mnoha čínskými, respektive asijskými dobrotami jsou moje rýžové kroketky a podobné pokrmy s mnoha různými názvy a více či méně shodnou přípravou velmi tradiční, starodávné a oblíbené.

Já na ně tehdy ale přišel opravdu náhodou a tím pádem získal dojem jakési exkluzivity. Jak naivní. Každopádně bývalé kolegyně z klubu Styx v Havířově by si možná vzpoměly. Ale je to asi 12 a možná více let 🙂

 

Základní suroviny

– 100ml rýže
– 200ml voda
– 2PL rýžový ocet
– 1PL paprička
– 1PL řapík
– 1PL česnek
– 1PL cibulka smažená
– 1čl med
– sůl a pepř

 

Postup

>> Nejdříve si připravíme rýži. Správně by to měla být čínská lepivá, je normálně v prodejí v asijských obchodech, nebo italská na risotto. Arborio například. Já ale schválně použil něco, co už léta nekupuji. Obyčejnou dlouhozrnnou v kilovce z českého supermarketu.

>> Tu jsem připravil tradičně, na cibulce s troškou pliváče, solenou a s větším množstvím vody než obvykle. Tedy namísto 1:1,5 jsem použil 1:2 dílům. Hotovou necháme chvíli (10 minut) stát, načechráme a vmícháme směs.

>> Směs na ochucení a zahuštění – ocet, med a jemně posekané doplňky promícháme a necháme nacucat, pak přidáme smaženou cibulku a lžičku škrobu. Promíchme s rýží a vše natlačíme do krabičky, nebo do fólie. Necháme v lednici ztuhnout nejméně 2 hodiny, nebo do druhého dne.

>> Když se vám to opravdu podaří, bude stačit ostrým nožem odkrajovat kousky, obalit je jen ve strouhance a usmažit prudce jako hranolky do zlatava. Já raději doporučím ty kousky pořádně v dlani zmáčknout a obalit až pak. Smažil jsem opět jako hranolky, ale domácí. Tedy dvakrát asi 2 minuty.

 

nic složitého, chce to jen o grif…

02-rýže a

 

04-rýže a

 

06-rýře a rolka

 

07-Čínské rýžové kroketky

 

Podáváme jen tak, s kysanou smetanou, zeleninovým salátem. Jednoznačně se ale hodí dobrá chilli a sójová omáčka. Naprosto skvělá by ovšem byla tato. Když ji doplníte na posledních 5 minut varu kousky jablíček, ananasu, dýně, medem namísto cukru…

Prostě paráda.

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Čínské rýžové kroketky
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Response to “Čínské rýžové kroketky”

Leave a Reply for Helča